Registrácia Prihlásenie

Ako pripraviť tekvicové semienka? Skús najjednoduchší domáci spôsob!


Sezóna tekvíc je v plnom prúde. Táto chutná a zdravá zelenina už neodmysliteľne patrí k jeseni. Rozličné druhy tekvíc nájdeme v každom obchode a tí šťastnejší majú i vlastné zásoby zo záhradky. Čo z tekvíc pripravujete vy? Možností, ako si vychutnať tekvice, je skutočne mnoho. Niektorí sa nevedia dojesť krémovej polievky, iní ju majú radšej grilovanú. Pekné oranžové tekvice sú však i krásnou dekoráciou, či už exteriéru alebo interiéru. Možno i vy s obľubou na jeseň vyrezávate tekvičky. Nech už tieto plody spracovávame akýmkoľvek spôsobom, neraz nám zostane odpad, a to všetky slizké dužinaté vlákna a surové semená. Táto zmes často končí v koši.

Čo však práve zrelé tekvicové semienka taktiež zužitkovať? Určite sa medzi nami nájde nejeden milovník lúskania tekvicových jadierok. Tieto chutné malé semienka sú pre mnohých z nás akousi malou drogou, ktorej sa len tak ľahko nedá povedať nie. V našich obchodoch sú pražené tekvicové jadierka veľmi dobre dostupné, no čo tak si pripraviť vlastné v pohodlí domova? Je to oveľa ľahšie, než by sa mohlo zdať. Ako pripraviť tekvicové semená raz-dva, vám prezradíme v nasledujúcom článku. Rovnako vám povieme, prečo sa ich rozhodne oplatí konzumovať.

Odporúčame: Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!

tekvicové semienka

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to?

Na to, aby ste si doma mohli pripraviť chutné pražené tekvicové jadierka, v prvom rade potrebujete surové jadierka tekvice. Tekvicu zrežeme a vydlabeme celé vnútro. Plod následne môžeme využiť na varenie alebo tvorbu jesennej dekorácie. Vybrané jadierka dôkladne očistíme od všetkých vlákien, poumývame ich a vysušíme. Ak sú zrelé, pekné, veľké a tučnučké, sú vhodné na ďalšie spracovanie. Semená namočíme na pár hodín, pokojne však aj na celú noc, do slanej vody. Môžeme sa držať pomeru, že na pol kila vodou zaliatych jadierok pridáme asi 3 lyžice soli. Vodu následne scedíme.

Jadierka dôkladne rozložíme na plech a podľa chuti ich potrieme trochou olivového oleja a osolíme. Ďalším krokom je ich pomalé pečenie, respektíve sušenie. Tekvicové jadierka sušíme pri teplote asi 120 až 130 °C po dobu okolo 90 minút. Dĺžka pečenia však veľmi záleží od konkrétnej rúry aj veľkosti jadierok. Pri pečení nechávame dvierka rúry mierne pootvorené. Jadierka je vhodné pravidelne kontrolovať a premiešavať. Tak zabezpečíte, že vám nezhoria a vytiahnete ich v ten pravý moment. Po ochladení môžeme podávať!

TIP: Ak v kuchyni s radosťou experimentujete, neváhajte si tekvicové jadierka pred sušením v rúre aj nejako dochutiť. Použiť môžete rôzne koreniny, napríklad čierne korenie, oregano či sušený cesnak. Milovníci pikantnej chuti môžu pridať čili korenie. Dokonca je ich možné pripraviť so sladkastou príchuťou. Fantázii sa medze nekladú.

účinky tekvicových semienok

Zdroj: Shutterstock®

Prečo ich konzumovať?

Tekvicové jadierka sú nielen veľmi chutné, ale zároveň i zdraviu prospešné. Môžete si na nich bez výčitiek pochutnávať, samozrejme, za predpokladu, že si ich doprajete v primeranom množstve. Podobne, ako iné olejnaté semená či orechy, ani tekvicové jadierka nemôžeme zaradiť medzi nízkokalorické potraviny. Ak ich teda konzumujete, nezabúdajte, že všetkého veľa škodí. Čo všetko však vedia chutné tekvicové semienka ponúknuť nášmu organizmu? Sú zdrojom zdravých tukov, a to i dôležitých mastných kyselín. Neobsahujú cholesterol. Okrem toho v sebe ukrývajú bielkoviny i vlákninu. Radíme ich taktiež medzi zdroje železa, horčíka, vápnika i draslíka.

Jadierka z tekvice vďaka svojmu zloženiu podporujú funkciu imunitného systému človeka, pôsobia protizápalovo a majú i detoxikačné účinky. Blahodarne vplývajú v prvom rade na tráviaci trakt človeka. Vďaka vláknine zabezpečujú pravidelné vyprázdňovanie. Z tela odvádzajú nadbytočnú vodu a upokojujú nervovú sústavu. V pozitívnom smere ovplyvňujú aj stav a funkciu kardiovaskulárneho systému. Napomáhajú udržiavať zdravú hladinu krvného tlaku a znižujú úroveň cholesterolu. Ochraňujú srdce i cievy. Sú tak dobrou súčasťou prevencie vážnych srdcovo-cievnych ochorení.

Pozri aj: Kaki (hurmikaki): Ďalší exotický liek na rakovinu? Prečo ho ochutnať?


Návrat hore
Autor článku

5 komentárov

Ľubica Šťastná 23.10.19 05:27

ĽŠ
karma
109.00

Doma pečené sme ešte nepripravovali, rady vyskúšame, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 23.10.19 15:36

MM
karma
115.00

robíme doma pečené , sú skvelé

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 23.10.19 15:38

MC
karma
111.00

Vyskúšam ,takto som ešte tekvicové semienka nerobila.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 23.10.19 16:26

AS
karma
113.00

pripravujeme doma, sú veľmi dobré

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 23.10.19 19:42

MR
karma
100.00

sami sme si ich ešte nepripravili ale kupujeme tekvicové aj slnečnicové jadierka je to mňamka, tekvicové máme radi aj do polievky

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Super Detox Treatment: (Ne)obyčajné mydlo na rôzne problémy s pleťou
Kozmetické novinky

Super Detox Treatment: (Ne)obyčajné mydlo na rôzne problémy s pleťou

  • 1
  • 3
  • 27.10.2019
Jarischov roztok (voda): Obyčajná lacná voda z Ruska?!
Tvár

Jarischov roztok (voda): Obyčajná lacná voda z Ruska?!

  • 89
  • 6
  • 14.10.2019
Beauty poradňa GERnétic: Ako si zachovať letné opálenie čo najdlhšie?
Poradňa

Beauty poradňa GERnétic: Ako si zachovať letné opálenie čo najdlhšie?

  • 151
  • 0
  • 05.08.2019
TOPlist