Ako pripraviť tekvicové semienka? Skús najjednoduchší domáci spôsob!

Ako pripraviť tekvicové semienka? Skús najjednoduchší domáci spôsob!

Sezóna tekvíc je v plnom prúde. Táto chutná a zdravá zelenina už neodmysliteľne patrí k jeseni. Rozličné druhy tekvíc nájdeme v každom obchode a tí šťastnejší majú i vlastné zásoby zo záhradky. Čo z tekvíc pripravujete vy? Možností, ako si vychutnať tekvice, je skutočne mnoho. Niektorí sa nevedia dojesť krémovej polievky, iní ju majú radšej grilovanú. 

Pekné oranžové tekvice sú však i krásnou dekoráciou, či už exteriéru alebo interiéru. Možno i vy s obľubou na jeseň vyrezávate tekvičky. Nech už tieto plody spracovávame akýmkoľvek spôsobom, neraz nám zostane odpad, a to všetky slizké dužinaté vlákna a surové semená. Táto zmes často končí v koši. 

Čo však práve zrelé tekvicové semienka taktiež zužitkovať? Určite sa medzi nami nájde nejeden milovník lúskania tekvicových jadierok. Tieto chutné malé semienka sú pre mnohých z nás akousi malou drogou, ktorej sa len tak ľahko nedá povedať nie. V našich obchodoch sú pražené tekvicové jadierka veľmi dobre dostupné, no čo tak si pripraviť vlastné v pohodlí domova?

A ako skladovať pečené tekvicové semiačka? Je to oveľa ľahšie, než by sa mohlo zdať. Ako pripraviť tekvicové semená raz-dva, vám prezradíme v nasledujúcom článku. Rovnako vám povieme, prečo sa ich rozhodne oplatí konzumovať.

Odporúčame: Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!

tekvicové semienka

Zdroj: Shutterstock®

Ako spracovať tekvicové semienka na pečenie?

  • Na to, aby ste si doma mohli pripraviť chutné pražené tekvicové jadierka, v prvom rade potrebujete surové jadierka tekvice. Tekvicu zrežeme a vydlabeme celé vnútro. Plod následne môžeme využiť na varenie alebo tvorbu jesennej dekorácie.
  • Vybrané jadierka dôkladne očistíme od všetkých vlákien, poumývame ich a vysušíme. Ak sú zrelé, pekné, veľké a tučnučké, sú vhodné na ďalšie spracovanie.
  • Semená namočíme na pár hodín, pokojne však aj na celú noc, do slanej vody. Môžeme sa držať pomeru, že na pol kila vodou zaliatych jadierok pridáme asi 3 lyžice soli. Vodu následne scedíme.

Ako upiecť tekvicové jadierka?

  1. Pripravené jadierka dôkladne rozložíme na plech a podľa chuti ich potrieme trochou olivového oleja a osolíme.
  2. Ďalším krokom je ich pomalé pečenie, respektíve sušenie. Tekvicové jadierka sušíme pri teplote asi 120 až 130 °C po dobu okolo 90 minút. Dĺžka pečenia však veľmi záleží od konkrétnej rúry aj veľkosti jadierok.
  3. Pri pečení nechávame dvierka rúry mierne pootvorené. Jadierka je vhodné pravidelne kontrolovať a premiešavať. Tak zabezpečíte, že vám nezhoria a vytiahnete ich v ten pravý moment. Po ochladení môžeme podávať!

TIP: Cesnakové alebo pikantné tekvicové jadierka

Ak v kuchyni s radosťou experimentujete, neváhajte si tekvicové jadierka pred sušením v rúre aj nejako dochutiť. Použiť môžete rôzne koreniny, napríklad čierne korenie, oregano či sušený cesnak. Milovníci pikantnej chuti môžu pridať čili korenie.

Takto si pripravíte napríklad aj netradičné bylinkové tekvicové semienka alebo pikantné tekvicové semienka. Dokonca je ich možné pripraviť so sladkastou príchuťou. Fantázii sa medze nekladú. 

Ako jesť tekvicové semienka?

Pečené tekvicové jadierka môžete konzumovať samostatne – jednoducho si na nich pochutnajte pri sledovaní programu v televízore. Pokojne si ich však pridajte aj do tekvicovej polievky, ktorú rázom obohatia svojou chuťou a chrumkavosťou. 

Ako uskladniť tekvicové jadierka?

Ak máte jadierka už upražené a dobre vysušené, môžete ich skladovať aj pri izbovej teplote. Uložte ich do vzduchotesnej nádoby a skladujte na suchom, chladnom a tmavom mieste mimo priameho slnečného žiarenia.

Pred konzumáciou vždy skontrolujte jadierka na príznaky zlej kvality, ako sú zápach, plesne alebo iné zmeny vo vzhľade či chuti. Dodržiavaním správneho uskladnenia zabezpečíte že vaše tekvicové jadierka zostanú čerstvé a chutné po dlhšiu dobu.

Pozri aj: Kaki (hurmikaki): Ďalší exotický liek na rakovinu? Prečo ho ochutnať?

účinky tekvicových semienok

Zdroj: Shutterstock®

Vitamíny a minerály v tekvicových jadierkach

Tekvicové jadierka sú nielen veľmi chutné, ale zároveň i zdraviu prospešné. Môžete si na nich bez výčitiek pochutnávať, samozrejme, za predpokladu, že si ich doprajete v primeranom množstve. Podobne, ako iné olejnaté semená či orechy, ani tekvicové jadierka nemôžeme zaradiť medzi nízkokalorické potraviny.

Ak ich teda konzumujete, nezabúdajte, že všetkého veľa škodí. Čo všetko však vedia chutné tekvicové semienka ponúknuť nášmu organizmu? Sú zdrojom zdravých tukov (mastné kyseliny), a to i dôležitých mastných kyselín. Neobsahujú cholesterol. Okrem toho v sebe ukrývajú bielkoviny i vlákninu. Radíme ich taktiež medzi zdroje železa, horčíka, vápnika i draslíka.

Zdravotné výhody pražených tekvicových semien

Jadierka z tekvice vďaka svojmu zloženiu podporujú funkciu imunitného systému človeka, pôsobia protizápalovo a majú i detoxikačné účinky. Blahodarne vplývajú v prvom rade na tráviaci trakt človeka. Vďaka vláknine zabezpečujú pravidelné vyprázdňovanie. Z tela odvádzajú nadbytočnú vodu a upokojujú nervovú sústavu.

V pozitívnom smere ovplyvňujú aj stav a funkciu kardiovaskulárneho systému. Napomáhajú udržiavať zdravú hladinu krvného tlaku a znižujú úroveň cholesterolu. Ochraňujú srdce i cievy. Sú tak dobrou súčasťou prevencie vážnych srdcovo-cievnych ochorení.

Tipy na recepty z tekvice:

Aktualizované na 06. 11. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 23.10.19 05:27

ĽŠ
karma
100.00

Doma pečené sme ešte nepripravovali, rady vyskúšame, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 23.10.19 15:36

MM
karma
107.00

robíme doma pečené , sú skvelé

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 23.10.19 15:38

MC
karma
109.00

Vyskúšam ,takto som ešte tekvicové semienka nerobila.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 23.10.19 16:26

AS
karma
108.00

pripravujeme doma, sú veľmi dobré

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 23.10.19 19:42

MR
karma
114.00

sami sme si ich ešte nepripravili ale kupujeme tekvicové aj slnečnicové jadierka je to mňamka, tekvicové máme radi aj do polievky

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 08.11.21 20:26

KK
karma
109.00

nerobievam doma, ale kupujem si

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní