Ako rozlíšiť základné typy bolesti hlavy a čo prinesie želanú úľavu?

Ako rozlíšiť základné typy bolesti hlavy a čo prinesie želanú úľavu?

Nebudeme si klamať a ani nič nahovárať! Bolesť hlavy je nepríjemná a dokáže človeka odrovnať aj na pár hodín. Ak sa dostaví, je len veľmi ťažké fungovať na 100 % a vykonávať všetky činnosti akoby sa nič ani nedialo. Bolesť hlavy môže mať viacero príčin a zároveň u každého môže spôsobovať iné problémy. Niekoho „len“ bolí hlavy a niektorí dokonca počujú pískanie ušiach, pociťujú dunenie, tlak či intenzívnu bodavú bolesť, ktorá len málokedy ustúpi bez nutnosti užitia liekov.

Bolesť hlavy vzniká predovšetkým vtedy, keď sú stláčané krvné cievy, ktoré vysielajú do mozgu signál a ten nás v podstate bolesťou varuje, že niečo nie je v poriadku. Bolesť hlavy môže byť rôzna – môže ísť o bolesť na temene, bolesť spánkov, bolesť pod očami a pod. Čo danú bolesť spôsobuje?

Pozri aj: Domáce cukríky na chudnutie z jablčného octu: Ako môžu vôbec fungovať?

čo spôsobuje bolesť spánkov

Zdroj: Shutterstock®

Bolesť na bokoch hlavy – bolesť spánkov

Túto bolesť spôsobuje predovšetkým vysoký krvný tlak. Bolesť je však mierna, no ak ju budete ignorovať a daný problém nebudete riešiť, môže nabrať na intenzite a zhoršovať sa. Ak ide skutočne o bolesť spôsobenú zvýšeným krvným tlakom, tak by ste tiež mali pociťovať bolesť na hrudníku, rozmazané videnie či dýchavičnosť, čo sú ďalšie príznaky tohto problému.

Pri tomto type bolesti je vhodné užiť liek na krvný tlak, no pomáha aj dostatok spánku, obmedzenie fajčenia a vyhýbanie sa stresu.

Bolesť jednej polovice hlavy

V tomto prípade môžeme hovoriť o pulzujúcej, bodavej či ťahavej bolesti, ktorú spôsobuje predovšetkým migréna. Dokonca mnohí túto bolesť hlavy označujú za najhoršiu, v dôsledku čoho je potrebný pokoj a relax. Bolesť hlavy pri migréne môže trvať zopár hodín a dokonca až niekoľko dní. Okrem bolesti sa tiež môžu objaviť nevoľnosti, zvracanie, precitlivenosť na zvuk i svetlo.

Pri migréne vám pomôžu jedine analgetiká a pobyt v tmavej miestnosti bez hluku. Nezabúdajte tiež na pitný režim a dostatok spánku.

bolesť pod očami

Zdroj: Shutterstock®

Bolesť na čele a pod očami

Takúto bolesť už zažili azda všetci, a to pri zápale dutín, poprípade pri chrípke alebo nádche. Okrem bolesti prínosových dutín (pod očami) a bolesti čela sa môže objaviť aj horúčka.

Od bolesti si uľavíte užitím liekov, ktoré sú určené na liečbu nádchy alebo zápalu. Vhodne sú aj rôzne spreje do nosa, ktoré uvoľnia upchaté dutiny.

Bolesť v zadnej časti hlavy

Bolesť, pri ktorej ani vedci doposiaľ nevedia, čo ju spôsobuje. Častokrát je zamieňaná s migrénou, s tým rozdielom, že táto bolesť sa prejavuje predovšetkým v zadnej časti hlavy a za očami. Okrem bolesti sa môže dostaviť aj opuch tváre alebo zápal nosa. Vedci o nej hovoria ako o dedičnej bolesti alebo bolesti, ktorú spôsobuje vdychovanie silného parfumu či nadmerné užitie alkoholu.

Od clusterovej bolesti hlavy si uľavíte liekmi proti bolesti, ale taktiež aj inhaláciou čistého kyslíka.

Neprehliadni: Astma bronchiale: Aké sú najčastejšie prejavy astmy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Liščinská 03.08.20 20:03

karma
132.00

Mňa niekedy bolesť v spánkoch prekvapí aj z nadmernej klimatizácie, po ceste vlakom/autobusom, na strane, kde sú okná otvorené.. alebo ak idem autom a tiež ten prievan chytím znenazdajky takto... Neraz ma už bolesť hlavy sprevádzala s bolesťou od krčnej chrbtice. Ale samozrejme - migréna je asi najhoršia :(

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní