Ako sa chrániť pred potením počas leta? Pozor, nie je dezodorant ako dezodorant!

Ako sa chrániť pred potením počas leta? Pozor, nie je dezodorant ako dezodorant!

Potenie je prirodzené pre každého človeka. Je to spôsob, akým sa telo ochladzuje počas vysokých teplôt. Je to prirodzené, tak prečo potom s potením bojujeme, keď je v podstate pre organizmus prospešné? Odpoveď je jasná – chceme sa predsa cítiť sviežo a krásne počas celého dňa a nechceme riešiť žiadne mapy v podpazuší.

Ráno, na obed aj v noci? Zdá sa, že pot je nezastaviteľný a my s ním bojujeme od chvíle, ako sa prebudíme až do okamihu, keď sa snažíme zaspať. Ak s ním bojujete aj vy, tak nie ste jedinou ženou na tomto svete. Sme v tom spolu, a preto sa poďme spoločne pozrieť na to, ako s potením zatočiť a dostať ho viac-menej pod kontrolu. Už žiadne mapy na letných šatách! Už žiadne mapy na tričkách a blúzkach! A hlavne už žiadne žlté škvrny v podpazuší od potu, ktoré sa nedajú vyprať!

Pozri aj: Fluid na očné viečka: Prečo očné okolie potrebuje špeciálnu starostlivosť?

čo pomáha proti poteniu

Zdroj: Shutterstock®

Potenie sa dá zmierniť aj inak

Aj vy máte chuť presťahovať sa do chladničky, mať nonstop zapnutý ventilátor alebo klimatizáciu? Je to riešenie, ale z dlhodobého hľadiska je to pre organizmus nebezpečné. Ak chcete zmierniť potenie počas leta a vlastne počas celého roka, tak sa skúste vyhýbať pikantným a pálivým jedlám. Keď ide o pikantné jedlá, môžeme hovoriť o prídavku, akým je čili, ktoré ich robí extra pálivými. Čili obsahuje kapsaicín, ktorý spôsobuje „prehriatie“ organizmu. Telo ako reakciu na tento podnet spúšťa proces potenia, aby sa prirodzene ochladilo.

Ďalšiemu, čomu by ste sa mali vyhýbať, alebo piť v obmedzenom množstve, je káva. Je to síce životabudič, ale tiež stimuluje centrálny nervový systém a aktivuje potné žľazy. A v tomto prípade platí priama úmera – čím viac kávy vypijete, tým viac sa budete potiť. No na druhej strane, čím viac sa budete potiť, tým viac sa bude organizmus ochladzovať. Takže je na vás, pre ktorú možnosť sa rozhodnete – viacej kávy pre viac potu a rýchlejšie ochladenie organizmu alebo menej kávy a menej máp na oblečení?

Podobne ako čili, tak aj soľ spôsobuje nadmerné potenie. Soliť síce treba, ale soľte s rozumom. Vysoký obsah sodíka v organizme spôsobuje, že sa organizmus potí vo väčšom množstve.

tianDe deodoranty

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Pomôže aj dezodorant

Počas leta a možno aj počas celého roka každý z nás siaha priamo po dezodorantoch alebo antiperspirantoch, ktoré zmierňujú potenie a zanechávajú svieži pocit v podpazuší. Aj u vás je dezodorant prvá vec, po ktorej ráno siahate? Je to tiež riešenie, pretože dezodoranty prekrývajú zápach spôsobený potením. Je však dôležité, aby ste si správne vybrali, pretože dezodorantov je skutočne veľké množstvo a hlavne existuje aj množstvo názorov na ich používanie.

Tuhý dezodorant môže byť pre niekoho nepraktický alebo nehygienický. Dezodorant v spreji zase predstavuje aerosól, pri ktorom sa môžete stretnúť aj s názorom, že je pre organizmus škodlivý. Nemôžeme však poprieť, že patrí medzi najúčinnejšie dezodoranty, ktoré zmierňujú potenie.

Potom tu je alunit. Alunit je horninový sopečný minerál, ktorého hlavnou vlastnosťou je eliminácia telesného zápachu. Jeho ďalšou výhodou je, že nenecháva stopy na oblečení, je bez zápachu a neupcháva póry. Ak chcete vyskúšať niečo nové a prírodné, tak odporúčame prírodný antiperspirant Natural Veil vyrobený práve zo spomínaného alunitu. Jeho pôsobenie sa však neobmedzuje len na zmiernenie zápachu pri potení. Pokojne ho môžete použiť aj na upokojenie pokožky po holení, po uštipnutí hmyzom, na menšie popáleniny a odreniny, afty a opary a pod.

V prípade, že takéto tuhé dezodoranty nie sú pre vás, tak vyskúšajte dezodorant s rozprašovačom na telo "Natural alunite a šalvia" s obsahom alunitu, zinku a šalvie. Alunit má antibakteriálne účinky a zabraňuje zápachu. Zinok neutralizuje pachy a šalvia pokožku osviežuje a zároveň pôsobí protizápalovo.

čo pomáha proti poteniu

Zdroj: Shutterstock®

5 jednoduchých tipov, ako zmierniť potenie

  1. Používajte dezodorant a dbajte na jeho správne používanie.
  2. Vyberajte si oblečenie podľa materiálu – vyhnite sa oblečeniu zo 100 % polyesteru.
  3. Cvičte – pravidelné cvičenie postupne pomáha znižovať potenie.
  4. Relaxujte – ak budete relaxovať, nebudete sa potiť.
  5. Ak nič nepomáha, skúste vyhľadať odbornú pomoc.

Neprehliadni: Hyalurónové sérum na pleť Ocean Riches: Prečo ho začať používať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Alžbeta Stanková 27.07.19 12:27

AS
karma
108.00

dobrá rada- relaxujte, nebudete sa potiť! A to sa dá celý deň?

  • 2
Odpovedať

Jakub Obukaj 27.07.19 13:01

JO
karma
-1.00

To čo uvádzate v článku sú všetko kraviny. V horúcom počasí treba piť čistú vodu s pridaním sódy bikarbóny, alebo aj s pridaním citrónovej prírodnej šťavy, vytlačením z citrónov. Nijaké umelo sladené nápoje, kávu, pivo, čaje. Čistá pokiaľ možno pramenistá voda je riešením v teplotných nárazoch prírody. Pritom pomáhajú tienisté miesta pod stromami, ktoré odparovaním vlhkosti robia tieň vlažnejším, ako len tiene napríklad budov.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 29.07.19 22:00

karma
109.00

Potenie je nepríjemné,aj ked prirodzené.Tiež používam antiperspiranty a ked sa dá,tak sprchu aspoň 2x počas dňa.

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 04.08.19 01:00

MD
karma
132.00

Práve dnes som čítala veľký článok o nadmernom potení. A všetky vymenované rizikové faktory spĺňam, či už ochorenia ( tie mám všetky menované, bohužiaľ ) alebo vekové obdobie hormonálnych zmien. Takže pre mňa je každá rada drahá. Čo mne pomáha, to je účinný antiperspirant, aspoň dve sprchy denne a bavlnený odev. Z nápojov ma najlepšie osvieži obyčajná pitná voda. Obmedzila som kávu, pikantné a ťažké jedlá, po nich sa automaticky začnem viac potiť. A alkohol je samozrejmosť, no momentálne užívam bylinkové tinktúry s obsahom alkoholu a tie mi tiež robia problémy. Je to proste hotová alchýmia...

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní