Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!

Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!

Viete, ako sa robí zemiaková kaša? Je to predsa jednoduché jedlo s niekoľkými ingredienciami a predsa ho dokážeme pokaziť. Ako je však možné, že maminky ho vždy pripravia najlepšie?

S našimi radami sa aj vy stanete profesionálom v príprave obľúbenej prílohy k jedlám. Existuje totiž niekoľko chýb, ktorým sa musíme pri varení vyvarovať a skvelá pochúťka bude na svete!

Jedným z najzákladnejších pravidiel je jednoznačne výber zemiakov. Ako si však máme vybrať z toľkých dostupných odrôd?

Nie sú zemiaky ako zemiaky

Voľba správnej odrody zemiakov na prípravu zemiakového pyré alebo zemiakovej kaše je kľúčová. Vyhýbajte sa mastnejším odrodám, akými sú napríklad červené zemiaky a tým, ktoré majú na sebe zopár klíčkov. Niektoré zemiaky majú napríklad aj nízky obsah škrobu, a to má často za následok lepivú alebo gumovitú štruktúru kaše. Čím viac škrobu, tým lepšie.

Nezabudnite, že rovnako ako cestoviny, tak aj zemiaky absorbujú vodu, v ktorej sú varené. Začnite celý proces varenia už tým, že pri varení zemiakov pridáte do hrnca štipku soli. Zemiaky tak po dovarení nebudú príliš mokré. 

Typy zemiakov

  • VARNÝ TYP A - tento typ zemiakov je ideálny na prípravu prílohy alebo aj šalátov. Sú pevné, nerozvárajú sa a neobsahujú veľa múky.
  • VARNÝ TYP B - rovnako aj tento typ zemiakov je vhodný na prípravu príloh. Sú polomúčnaté a polopevné. 
  • VARNÝ TYP C - zemiaky vhodné na prípravu zemiakovej kaše. Sú stredne „rozváravé" a múčnaté. 
  • VARNÝ TYP D - vhodné a prípravu zemiakového cesta, nakoľko obsahujú veľa škrobu a rýchlo sa rozvárajú. 

Na prípravu zemiakovej kaše sú ideálne varné zemiaky typu C, z ktorých pripravíte tú najlepšiu kašu pod slnkom. 

Pozor: Kašu nicky nerobte z nových zemiakov. Nové zemiaky sú ideálne na pečenie v rúre a prípravu iných pokrmov, než je kaša. Rovnako odborníci neodporúčajú používať zemiaky, ktoré už začali klíčiť.

Odporúčame: Recept na neodolateľné jablkové pité

ako sa robí zemiakové pyré

Zdroj: Shutterstock®

Horúca alebo studená voda?

Častou otázkou je, či sa zemiaky pridávajú do hrnca až po zovretí vody alebo pred zovretím. Podľa odborníkov je najlepšie, ak zemiaky pridáte do hrnca až po zovretí vody. Zemiaky tak zvnútra zostanú pekné a nebudú sa rozsypávať.

Niektorí ľudia pridávajú maslo, iní zas mlieko. Pre uvarenie dokonalej zemiakovej kaše je však údajne najlepšie, ak do nej pridáte maslo a smotanu na varenie. Pozor, nepridávajte ich do jedla priamo z chladničky. Ohrejte ich najskôr na izbovú teplotu. Maslo a mlieko potom kašu správne ochladia a za tepla sa lepšie absorbujú chute do zemiakov. Zemiaková kaša bude krémovejšia a nadýchanejšia.

Tip: Dajte si záležať aj na výbere masla. Do kaše nepridávajte to najlacnejšie maslo, ktoré obsahuje malo tuku. Ideálnou voľbou je poctivé - aspoň 82 % maslo. Dôležitý je aj pomer masla a zemiakov. Odporúča sa na 1 kg použiť 80 g masla. 

Bude sa ti páčiť: Vyrob si domáce maslo! Skús tento jednoduchý recept!

zemiaková kaša

Zdroj: Shutterstock®

Recept na najlepšiu zemiakovú kašu

  • 1 kg zemiakov
  • 80 g masla s izbovou teplotou
  • 3 dcl plnotučného mlieka izbovej teploty
  • podľa potreby soľ 

Zemiaky ošúpte, nakrájajte na približne rovnako veľké kocky a dajte variť do horúcej vody. Pridajte soľ, hrniec prikryte a varte zemiaky 15 až 20 minút alebo do zmäknutia. Uvarené zemiaky scedíme, pridáme maslo, mlieko a prikryjeme, aby sa maslo roztopilo.

Následne odkryjeme a rozmixujeme mixérom s metličkami. Poprípade môžete použiť aj pučiak na zemiaky. Podľa potreby a konzistencie môžete pridať viac mlieka. Hotovú kašu podávame. 

Odporúčame: Recept: Detské špaldové piškóty nielen pre malých

Aktualizovaný článok: 30.7.2023

- Anketa

VEDELI STE O TÝCHTO TIPOCH NA PRÍPRAVU ZEMIAKOVEJ KAŠE?

Odpovedalo 152 ľudí  

Áno, niektoré z nich poznám a sám/a využívam.
82%
Nie, vôbec som ich nevedel/a.
18%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

22 komentárov

Milka Damašková 19.10.17 01:11

MD
karma
132.00

...no aj ja som už maminka a tak mi dcéra neraz vraví: Mami tvoja kaša je najlepšia, tú by som s kľudom zjedla aj samú :)Mne však zasa oveľa viac chutí kaša od mojej mamy :)

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 19.10.17 14:12

SK
karma
86.00

niečo pravdy na tom bude... tiež si myslím že tá od mojej mamičky je najlepšia.... môj priateľ zase zbožňuje tú od svojej maminky.... no ale nepohŕdne ani tou mojou .... pridávam do zemiačikov teplé mlieko a trocha masielka.....

  • 2
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 19.10.17 14:21

HZŠ
karma
102.00

Zemiaky pripravujem už len na pare, od zemiakovej kaše som v poslednej dobe upustila. Najčastejšie robím štuchané zemiaky s masielkom, prípadne ich dám zapiecť do rúry. Záleží od hlavného jedla.

  • 1
Odpovedať

Tomáš Kamenár 19.10.17 15:42

TK
karma
105.00

vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 19.10.17 17:19

KK
karma
90.00

u nás robí kašu zo zemiakov manžel cez víkend a ja robím z prášku cez týždeň

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 19.10.17 19:59

MZ
karma
92.00

zemiakovú kašu máme doma veľmi radi a robím ju často

  • 1
Odpovedať

Monika Červinková 19.10.17 20:35

karma
87.00

milujem zemmiakovú kašu.. a takú redšiu..

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 19.10.17 20:39

PV
karma
113.00

Mám rada kašu. Robievam ju tak,že dám veľa masla a smotany,je úžasná..Fakt záleží na odrode zemiakov..

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 19.10.17 22:03

MM
karma
100.00

milujem zemiakovú kašu, aj keď sa mi raz podarilo urobiť namiesto nej lepidlo, vďačím za to ponornému mixéru :-)

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 20.10.17 07:53

SK
karma
114.00

do zemiakovej kaše tiež pridávam aj maslo aj mlieko...dochutím a naj novšie ju vždy vnúčikovi posypem strúhaným syrom...

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 20.10.17 08:10

MC
karma
109.00

máme radi zemiakovú kašu, pridávam trochu teplého mlieka a tiež maslo.

  • 1
Odpovedať

Jana Hricová 20.10.17 09:28

JH
karma
108.00

dobré rady, ja pridávam horúce mlieko a je stále chutná

  • 1
Odpovedať

Soňa Horáčková 20.10.17 12:08

SH
karma
123.00

cenné rady

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 21.10.17 18:37

KK
karma
109.00

keď nie sú dobré zemiaky, nepomôže nič

  • 1
Odpovedať

Mária Frnová 25.10.17 11:22

MF
karma
106.00

presne takto ju pripravujem

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 26.10.17 20:06

BS
karma
100.00

Zemiakovú kašu pripravujem s horúcim mliekom a maslom a soľ samozrejme, je vynikajúca a vyšľahám iba vareškou, nie mixérom:))

  • 1
Odpovedať

Peter Gavlas 28.10.17 21:20

PG
karma
93.00

Dobrá kaša sa mi veru už dávno nepodarila, skúsim túto :)

  • 0
Odpovedať

Táňa Slahučková 29.10.17 00:56

TS
karma
107.00

V podstate všetko dodržiavam, väčšinou sa podarí :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 01.11.17 09:34

AK
karma
100.00

dobré rady stoja za vyskúšanie

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 03.11.17 23:16

JK
karma
100.00

Zemiakovú kašu máme radi robievam často

  • 0
Odpovedať

Marcel Maňák 05.11.17 23:48

MM
karma
-1.00

Presne takto ju robievam.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 17.12.17 17:58

AK
karma
100.00

zemiakovú kašu treba vedieť robiť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní