Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!

ako uvariť zemiakovú kašu

Viete, ako sa robí zemiaková kaša? Je to predsa jednoduché jedlo s niekoľkými ingredianciami a predsa ho dokážeme pokaziť. Ako je však možné, že maminky ho vždy pripravia najlepšie?

 

S našimi radami sa aj vy stanete profesionálom v príprave obľúbenej prílohy k jedlám. Existuje totiž niekoľko chýb, ktorým sa musíme pri varení vyvarovať a skvelá pochúťka bude na svete!

 

Jedným z najzákladnejších pravidiel je jednoznačne výber zemiakov. Ako si však máme vybrať z toľkých dostupných odrôd?

 

Odporúčame: Recept na neodolateľné jablkové pité

Nie sú zemiaky ako zemiaky

Voľba správnej odrody zemiakov na prípravu zemiakového pyré alebo zemiakovej kaše je kľúčová. Vyhýbajte sa mastnejším odrodám, akými sú napríklad červené zemiaky a tým, ktoré majúna  sebe zopár klíčkov. Niektoré zemiaky majú napríklad aj nízky obsah škrobu, a to má často za následok lepivú alebo gumovitú štruktúru kaše. Čím viac škrobu, tým lepšie.

 

Nezabudnite, že rovnako ako cestoviny, tak aj zemiaky absorbujú vodu, v ktorej sú varené. Začnite celý proces varenia už tým, že pri varení zemiakov pridáte do hrnca štipku soli. Zemiaky tak po dovarení nebudú príliš mokré. 

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Horúca alebo studená voda?

Častou otázkou je, či sa zemiaky pridávajú do hrnca až po zovretí vody alebo pred zovretím. Podľa odborníkov je najlepšie, ak zemiaky pridáte do hrnca až po zovretí vody. Zemiaky tak zvnútra zostanú pekné a nebudú sa rozsypávať.

 

Niektorí ľudia pridávajú maslo, iní zas mlieko. Pre uvarenie dokonalej zemiakovej kaše je však údajne najlepšie, ak do nej pridáte maslo a smotanu na varenie. Pozor, nepridávajte ich do jedla priamo z chladničky. Ohrejte ich najskôr na izbovú teplotu. Maslo a mlieko potom kašu správne ochladia a za tepla sa lepšie absorbujú chute do zemiakov. Zemiaková kaša bude krémovejšia a nadýchanejšia.

 

Bude sa ti páčiť: Vyrob si domáce maslo! Skús tento jednoduchý recept!

VEDELI STE O TÝCHTO TIPOCH NA PRÍPRAVU ZEMIAKOVEJ KAŠE?
  • Áno, niektoré z nich poznám a sám/a využívam. (84%)

     

  • Nie, vôbec som ich nevedel/a. (16%)

     

Odpovedalo 90 ľudí  


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Najlepšie recepty z lístkového cesta: 3 pochúťky do vašej kuchárky
Najlepšie recepty z lístkového cesta: 3 pochúťky do vašej kuchárky
Najlepšie recepty z lístkového cesta: 3 pochúťky do vašej kuchárky
Už žiadna rozvarená kaša: Nauč sa, ako servírovať zemiaky originálne!
Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
Krásna Slovenka očarila Austrálčanov kuchárskym umením
Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
Pravé americké palacinky: Raňajky, za ktoré vás bude partner milovať
Recept: Chutný teplý cestovinový šalát za 20 minút!
Už žiadna rozvarená kaša: Nauč sa, ako servírovať zemiaky originálne!
Jednoducho, rýchlo a chutne: 5 fantastických dresingov na šaláty
Krásna Slovenka očarila Austrálčanov kuchárskym umením
Recept na jednoduché muffiny: Zdravá dobrota len z 3 ingrediencií
Mrkva po kórejsky – šalát s netradičnou a skvelou chuťou
Overené domáce recepty na salsu a guacamole
Vyskúšaj tento recept na domáci kefír. Vieš, ako vplýva na zdravie?
Ako urobiť dokonalé stratené vajce? Trik, ako ho nikdy nepokazíš!
Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu
Už žiadna rozvarená kaša: Nauč sa, ako servírovať zemiaky originálne!
Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
Jednoducho, rýchlo a chutne: 5 fantastických dresingov na šaláty
Skvelá studená ovsená kaša: Priprav si ju ešte večer!
Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu
Recept na jednoduché muffiny: Zdravá dobrota len z 3 ingrediencií
Vegetariáni pozor! Naše vianočné menu vám zachutí
 

22 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



19.10.17 01:11 | Milka Damašková | karma: 85
...no aj ja som už maminka a tak mi dcéra neraz vraví: Mami tvoja kaša je najlepšia, tú by som s kľudom zjedla aj samú :)Mne však zasa oveľa viac chutí kaša od mojej mamy :)

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


19.10.17 14:12 | Soňa Kelemenová | karma: 93
niečo pravdy na tom bude... tiež si myslím že tá od mojej mamičky je najlepšia.... môj priateľ zase zbožňuje tú od svojej maminky.... no ale nepohŕdne ani tou mojou .... pridávam do zemiačikov teplé mlieko a trocha masielka.....

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


19.10.17 14:21 | Helena Zobková | karma: 85
Zemiaky pripravujem už len na pare, od zemiakovej kaše som v poslednej dobe upustila. Najčastejšie robím štuchané zemiaky s masielkom, prípadne ich dám zapiecť do rúry. Záleží od hlavného jedla.

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


19.10.17 15:42 | Tomáš Kamenár | karma: 53
vyskúšam

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


19.10.17 17:19 | benynka | karma: 94
u nás robí kašu zo zemiakov manžel cez víkend a ja robím z prášku cez týždeň

odpovedať

hlasuj plus 0 | 3 hlasuj minus


19.10.17 19:59 | Martina Zahoranová | karma: 93
zemiakovú kašu máme doma veľmi radi a robím ju často

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


19.10.17 20:35 | Monika Červinková | karma: 92
milujem zemmiakovú kašu.. a takú redšiu..

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


19.10.17 20:39 | Pavlína Vaksmundská | karma: 70
Mám rada kašu. Robievam ju tak,že dám veľa masla a smotany,je úžasná..Fakt záleží na odrode zemiakov..

odpovedať

hlasuj plus 1 | 1 hlasuj minus


19.10.17 22:03 | Mária Maxianová | karma: 90
milujem zemiakovú kašu, aj keď sa mi raz podarilo urobiť namiesto nej lepidlo, vďačím za to ponornému mixéru :-)

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


20.10.17 07:53 | Soňa Krátka | karma: 76
do zemiakovej kaše tiež pridávam aj maslo aj mlieko...dochutím a naj novšie ju vždy vnúčikovi posypem strúhaným syrom...

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


20.10.17 08:10 | Mária Chromíková | karma: 97
máme radi zemiakovú kašu, pridávam trochu teplého mlieka a tiež maslo.

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


20.10.17 09:28 | Jana Hricová | karma: neurčená
dobré rady, ja pridávam horúce mlieko a je stále chutná

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


20.10.17 12:08 | Soňa Horáčková | karma: 83
cenné rady

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


21.10.17 18:37 | Katarína Konečná | karma: 93
keď nie sú dobré zemiaky, nepomôže nič

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


25.10.17 11:22 | Mária Frnová | karma: 100
presne takto ju pripravujem

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


26.10.17 20:06 | Blažena Sádovská | karma: neurčená
Zemiakovú kašu pripravujem s horúcim mliekom a maslom a soľ samozrejme, je vynikajúca a vyšľahám iba vareškou, nie mixérom:))

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


28.10.17 21:20 | Peter Gavlas | karma: neurčená
Dobrá kaša sa mi veru už dávno nepodarila, skúsim túto :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


29.10.17 00:56 | Táňa Slahučková | karma: neurčená
V podstate všetko dodržiavam, väčšinou sa podarí :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


01.11.17 09:34 | Anna Kristova | karma: 91
dobré rady stoja za vyskúšanie

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.11.17 23:16 | Jana Komadová | karma: 94
Zemiakovú kašu máme radi robievam často

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


05.11.17 23:48 | Marcel Maňák | karma: neurčená
Presne takto ju robievam.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


17.12.17 17:58 | Anna Kristova | karma: 91
zemiakovú kašu treba vedieť robiť

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

23.01.2018 KRÁSA
Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

Červená repa, alebo ľudovo, cvikla, nás pomyselne prenáša do čias detstva, kedy nás možno svojou sýtou červenou farbou desila na tanieroch, napríklad v školských jedálňach...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

19.02.2018 LIFESTYLE
Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

Všetkého veľa škodí, no otázkou ostáva: čo je veľa a čo je málo? Každý z nás by mal poznať svoju únosnú mieru pri všetkom. To...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

11.02.2018 LIFESTYLE
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

Každá žienka domáca určite mala tú česť spoznať sa bližšie s nepriateľom menom vodný kameň. Vzniká na nereze, na umývadle, ale aj v našej sprche, čo nás možno trápi najviac. Gazdinky, nezúfajte...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s