Ako sa stravovať počas karantény? Nedovoľ, aby ručička na váhe stúpla!

Ako sa stravovať počas karantény? Nedovoľ, aby ručička na váhe stúpla!

Šíriaci sa koronavírus uväznil mnohých z nás v akejsi domácej izolácii, pričom naše vychádzky spočívajú hlavne v nakúpení potravín, prípadne v rýchlych prechádzkach so psom okolo domu a v lepšom prípade nejakej rodinnej túre v prírode ďaleko od civilizácie. I keď stále sú tu aké-také možnosti pohybu, napríklad v záhradke, predsa len sme o niečo menej aktívnejší. Sedavý spôsob života pritom pre nás nie je ideálny a okrem iného naň môže doplatiť aj naša postava. Počas domáceho vysedávania, ktoré je v tejto chvíli veľmi dôležité, sa však ľahko môže stať, že ručička na váhe sa bude posúvať nahor omnoho ľahšie.

Mnohé domácnosti sa v prebiehajúcej situácii poriadne zásobili potravinami. No a keď máme doma množstvo jedla, je úplne normálne, že nás to láka a jeme predsa o čosi viac. Ako sa tomuto všetkému vyhnúť? Ako zvládnuť domácu karanténu bez niekoľkých kíl navyše? V článku nájdete zopár užitočných tipov, ako sa stravovať či nakupovať počas karantény, aby nám nielen ručička na váhe neukazovala stále viac, ale hlavne, aby sme boli zdraví!

Pozri aj: Návod, ako si vyrobiť rúško, ktoré môžeš používať znovu a znovu!

nakupovanie počas karantény

Zdroj: Shutterstock®

Nakupujte primerané množstvo potravín

Naše nákupy by v tomto období mali byť hlavne rýchle. Supermarkety či menšie obchody s potravinami nezostali otvorené preto, aby sme sa v nich prechádzali a zabili nejako čas, ale aby sme si čo najrýchlejšie doplnili zásoby potravín a odišli domov. Dávať by sme si mali pozor v prvom rade na množstvo potravín, ktoré nakupujeme. Je v poriadku mať o niečo väčšie zásoby ako obvykle, ale dozaista nie je dôvod prepchať celú špajzu a všetky skrinky v kuchyni či dokonca obývačke potravinami. Navyše, do zásoby si kúpte len trvanlivé potraviny. Ak budete robiť veľké zásoby niečoho, čo sa rýchlo pokazí, buď to budete musieť všetko zjesť, čo môže viesť k nechcenému prejedaniu, alebo to nakoniec vyhodíte, čo je zase plytvanie jedlom, a to je rovnako nežiaduce! 

Odporúčame: Domáci dezinfekčný prostriedok: Keďže je kvôli koronavírusu vypredaný, tak si ho vyrob!

nakupovanie zdravých potravín

Zdroj: Shutterstock®

Pri nákupe voľte zdravé potraviny

Pri nákupoch ešte chvíľu zostaneme. Nie je totiž rozhodujúce len to, koľko toho kupujete, ale aj čo. Riaďte sa pravidlom, že čo doma nenájdete, to nezjete. To znamená, že ak si nebudete robiť zásoby zemiakových lupienkov, čokolády, sušienok, keksov, slaných paličiek či cukríkov, nebudú vás doma lákať a vy si večer alebo aj počas celého dňa nebudete na nich pochutnávať. Pri nákupe voľte vždy zdravé potraviny. Dôležitá je v prvom rade zelenina a ovocie.

K tomu pridajte nejaké obilniny, ktoré vám v špajze dlho vydražia. Skvelá je quinoa, bulgur, prírodná ryža, taktiež môžete voliť kuskus či celozrnné cestoviny. Dobré je kuracie mäso aj ryby, ktoré môžete uskladniť v mrazničke. Vhodné je mať doma aj nejaké nesolené prírodné oriešky a semienka, ktoré sú skvelým zdrojom zdravých tukov. Vítané sú vajíčka, z ktorých ľahko pripravíte zdravé a výživné raňajky. Pri nákupe voľte vždy základné suroviny, z ktorých môžete pripraviť chutný a vyvážený pokrm. Rôznym spracovaným potravinám a polotovarom dajte stopku.

mrazená zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Majte zásoby mrazenej zeleniny a ovocia

Ako sme spomenuli vyššie, dôležitá je v prvom rade zelenina a ovocie, ktoré by mali tvoriť veľkú časť nášho jedálnička. Ich nákup však môže byť v tomto období o niečo problematickejší. Predsa len, nie je vhodné sa každý deň vybrať do obchodu po čerstvú zeleninu a ovocie. Ich konzumácia je však pre naše zdravie zároveň dôležitá. Do zásoby preto kupujte druhy ovocia a zeleniny, ktoré vám pri správnom skladovaní doma aj viac ako týždeň vydržia, napríklad jabĺčka, hrušky, zemiaky, mrkvu či cibuľu. I banánom dokonca nekoľko dní trvá, kým doma úplne dozrejú a sú chutné a sladké.

Okrem toho neváhajte jedálniček doplniť aj o mrazenú zeleninu a ovocie. Kým kúpené maliny vydržia v chladničke dva dni, mrazené môžete skladovať veľmi dlho. Mrazené lesné ovocie je rovnako plné vitamínov a môžete ho použiť pri príprave raňajkovej kaše či pri pečení aj do smoothie nápoja. Rovnako sa vám bude hodiť mrazená brokolica, hrášok, karfiol či nejaký mix zeleniny.

Odporúčame: Vitamín C nedostupný v lekárni: Priprav si tieto chutné citrónové cukríky

zdravá strava

Zdroj: Shutterstock®

Dodržujte pravidelné porcie jedla

Keď sme celý deň doma, môže nás to nútiť stále niečo jesť, a to hlavne preto, lebo jednoducho môžeme. Máme možnosť stále nazerať do chladničky, špajzy či iných zákutí domácnosti a nepretržite niečo zobať. Takéto praktiky však musíte rázne zatrhnúť. Sústreďte sa na pravidelné porcie jedla, ideálne v rovnakom čase. Doprajte si raňajky, obed a večeru. Ak vám ani počas zníženej aktivity nestačia tri porcie jedla, pridajte malú desiatu alebo olovrant. Mali by však byť zdravé a výživné. Ideálny je kus ovocia či hrsť nesolených orieškov. Taktiež si môžete pripraviť smoothie nápoj z ovocia a zeleniny či domácu nátierku s plátkom celozrnného chleba.

Objavujte nové recepty

Teraz je ten ideálny čas zaradiť do jedálnička aj nejaké nové jedlá, samozrejme, zdravé. Neváhajte prehľadať viaceré internetové stránky a nájsť zaujímavé recepty, napríklad i zo surovín, ktoré ste doteraz nepoužívali. Veľmi zdravý je napríklad bulgur, no mnohí z neho nevaria. Na internete pritom nájdete množstvo receptov, ako ho pripraviť chutne aj zdravo. Ak ste tak doteraz ešte neurobili, môžete tiež vyskúšať upiecť vlastné pečivo, napríklad celozrnný chlieb. Nebudete tak musieť utekať po chlieb do obchodu, ale budete mať svoj vlastný a navyše zdravý a výživný.

pitný režim

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajte na pitný režim

Okrem pravidelnej, vyváženej a zdravej stravy nezabúdajte počas karantény ani na dostatočný pitný režim. Nedostatok tekutín môže viesť k únave či tráviacim ťažkostiam. Rovnako môžeme v dôsledku toho viac pociťovať hlad. Hovorí sa predsa, že hlad je prezlečený smäd. V domácom prostredí je pritom veľmi ľahké kontrolovať svoj denný príjem tekutín. Naplňte si ráno fľašku 1,5 až 2 l vody a počas dňa sa ju snažte vypiť. Pitný režim môžete obohatiť o minerálne vody či bylinné a ovocné čaje. Zásoby balených sladených nápojov s bublinkami si rozhodne nerobte!

Skúste udržať telo v pohybe

Ak si chcete na svoju líniu aj zdravie dávať počas karantény pozor, dopriať by ste telu mali aj nejaký pohyb. Áno, fitness centrá sú zatvorené, no to predsa nie je žiaden problém. Na internete nájdete množstvo videí, podľa ktorých si môžete dobre zacvičiť. Stačí roztiahnuť v obývačke podložku na cvičenie, obliecť si legíny a môžete ísť na to. Ak máte doma nejaký stroj na cvičenie, ktorý už dlho zapadá prachom, teraz je ten správny čas na to, aby ste ho vytiahli. Ak je to možné, pokojne podniknite nejakú dlhšiu prechádzku v prírode ďaleko od ľudí. 

Pozri aj: Zabudni na chémiu! Skús recepty na domáce osviežovače vzduchu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní