Celulitída na zadku a stehnách: Vzhľad pokožky zlepšia správne cviky!

Celulitída na zadku a stehnách: Vzhľad pokožky zlepšia správne cviky!

Rôzny stupeň celulitídy trápi skutočne nemalé percento žien, a to až okolo 80 až 90 %. Mnohí si pritom myslia, že celulitída sa týka len žien s kilami navyše, no opak je pravdou. Tento pre mnohých najmä estetický problém môže potrápiť aj štíhle ženy, dokonca ženy, ktoré aktívne športujú. Zaujímavosťou pritom je, že pojem celulitída pre pokožku so vzhľadom pomarančovej kôry, na základe čoho sa tomu problému tiež hovorí pomarančová koža, nie je úplne presný.

V medicíne totiž pojmom celulitída označujeme predovšetkým infekčné zápalové ochorenie kože a podkožia, spravidla spôsobené baktériami, ktorého charakteristickým prejavom sú jasnočervené a bolestivé ložiská. V bežnej reči sa však celulitídou označujú práve priehlbinky na koži, ktoré sú často pozorovateľné napríklad na zadku a stehnách. V nasledujúcom článku vám prezradíme, čo môže prispievať k rozvoju pomarančovej kože a ako jednoducho jej vzhľad výrazne zlepšiť.

Odporúčame: 15-minútové kardio cvičenie: Zaboxujte si do rytmu a spáľte kalórie!

celulitída

Zdroj: Shutterstock®

Čo spôsobuje celulitídu?

Celulitída, ak ňou teda označujeme pomarančovú kožu, predstavuje progresívne degeneratívne zmeny podkožného tukového väziva. Pri vzniku tohto problému dochádza k poruche elastických a kolagénových vlákien a k strate pružnosti a kvality kože. Tuk sa ukladá do podkožia, následne dochádza k obmedzeniu mikrocirkulácie okysličenej krvi. Tento proces následne vedie k degeneratívnym zmenám spojivového tkaniva, ako aj fibrotickým zmenám, vplyvom čoho naberá koža vzhľad kôry pomaranča. Pokožka je na pohľad hrboľatá, respektíve sa na nej objavujú priehlbiny a nerovnosti. 

Na rozvoj celulitídy majú pritom značný vplyv hormóny, konkrétne estrogény, čo je jeden z dôvodov, prečo sa s pomarančovou kožou omnoho častejšie stretávajú práve ženy. Tieto hormóny totiž majú vplyv napríklad aj na ukladanie tuku či zvyšovanie objemu cirkulujúcich tekutín v tele. Poznáme však mnoho ďalších vonkajších aj vnútorných faktorov, ktoré môžu do istej miery zohrávať rolu pri rozvoji celulitídy. Radíme medzi ne hlavne:

  • genetické faktory (vrátane dedičnej predispozície pre tvorbu celulitídy),
  • hormonálne poruchy,
  • vek,
  • nedostatok fyzickej aktivity a sedavý spôsob života,
  • dlhé sedenie alebo státie (napr. v práci) – zhoršujú prekrvenie,
  • nadváhu a obezitu,
  • nevhodné stravovacie návyky (napr. vysoký prísun živočíšnych tukov, znížený príjem zeleniny),
  • fajčenie a alkohol,
  • tesné oblečenie a spodnú bielizeň (bránia toku lymfy).

Odporúčame: Ako uvoľniť menštruačné kŕče? Skúste 7-minútovú jogu proti bolesti!

cviky na celulitídu

Zdroj: Shutterstock®

Ako proti celulitíde bojovať?

Celulitída je často označovaná len za estetický problém. Pravdou je, že v pokročilejších štádiách môže predstavovať aj vážny zdravotný problém, ktorý zvyšuje riziko rozvoja ďalších zdravotných ťažkostí. Objaviť sa môže bolesť i problémy s lymfou. Celulitídou pritom býva najčastejšie postihnutá koža na zadku, stehnách a bokoch, ale v niektorých prípadoch aj na bruchu a pažiach. Dnes už poznáme mnoho techník, ako s pomarančovou kožou bojovať. Je pritom veľmi náročné sa celulitídy zbaviť, dokonca môžeme povedať, že v pokročilejších štádiách je to prakticky nemožné. O to dôležitejšie je problém s celulitídou riešiť včas, keďže s jej ľahkou formou sa dá bojovať oveľa ľahšie.

Riešiť problém s pomarančovou kožou je pritom možné i priamo u odborníka. Dnes sú dostupné rôznorodé procedúry, ako je napríklad kryolipolýza (zmrazenie tukových buniek), ošetrenie ultrazvukom aj akustická vlnová terapia (na zvýšenie produkcie kolagénu). Zlepšiť vzhľad kože je však možné i rôznymi režimovými opatreniami, súčasťou ktorých sú viaceré zmeny v životnom štýle či domáca starostlivosť. Aj takéto zmeny totiž dokážu mať značný účinok. I spomínané procedúry na odstránenie celulitídy je pritom veľmi vhodné kombinovať práve s takýmito opatreniami, teda domácou starostlivosťou a zmenou životného štýlu. Kombinácia odbornej a domácej starostlivosti je totiž značne efektívna. Pre zlepšenie stavu pomarančovej kože je pritom možné podniknúť nasledujúce kroky:

  • pravidelný pohyb,
  • masáže (lymfodrenážna masáž, masáž pokožky suchou kefou),
  • vyvážená strava (dostatok vitamínov, obmedzenie nezdravých tukov),
  • dostatočný pitný režim,
  • starostlivosť o pokožku (vhodná kozmetika),
  • pravidelný peeling pokožky.

Odporúčame: 10-minútové cvičenie na rovný chrbát: Pomôže vám zlepšiť postoj!

Stav pokožky vie výrazne zlepšiť pohyb!

Ako sme spomenuli vyššie, k rozvoju problémov s pomarančovou kožou môže prispievať aj nedostatok fyzickej aktivity, teda nedostatok pohybu. Aktívny životný štýl pritom pôsobí nielen preventívne, ale samotný pohyb môže významne prispievať k zlepšeniu stavu pokožky pri už vyskytujúcom sa probléme s celulitídou. Cvičenie bráni ochabovaniu svalov, taktiež podporuje prekrvenie, ako aj správnu cirkuláciu lymfy. Pohyb, hlavne v kombinácii so zdravým stravovaním, je navyše skvelým pomocníkom v boji s nadbytočnými kilogramami. V niektorých prípadoch môže i úprava hmotnosti výrazne prispieť k zlepšeniu stavu pokožky postihnutej celulitídou. 

V boji proti celulitíde je ideálne zamerať sa hlavne na cvičenia, ktoré pomôžu posilniť nohy a zadok. Z konkrétnych cvikov majú na celulitídu priaznivý vplyv napríklad drepy alebo výpady. Účinný sa tiež ukazuje byť HIIT tréning zameraný na nohy, zadok a stehná, pri ktorom je možné spáliť veľké množstvo kalórií. Medzi športy vhodné na boj s celulitídou však môžeme zaradiť aj beh, plávanie, bicyklovanie, dokonca rýchlu chôdzu či skákanie na trampolíne. Zacvičiť si tiež môžete pravidelne v pohodlí domova. Vo videu vyššie nájdete 10-minútovú sériu cvikov zameraných na posilnenie zadku a stehien a boj proti celulitíde. Samozrejme, pri cvičení je nevyhnutné myslieť na pravidelnosť, iba tak sa dostavia želané výsledky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní