Cvičenie podľa cyklu: Ktorý deň je tréning najefektívnejší?

Cvičenie podľa cyklu: Ktorý deň je tréning najefektívnejší?
  • 30.10.2020
  • Radka Vargová

Mnohé ženy sa počas menštruácie samotnému cvičeniu skôr vyhýbajú. No mali by robiť pravý opak. Ak prispôsobíte svoj tréning menštruácii a aj celému cyklu, môžu sa výsledky na vašom chudnutí prejaviť oveľa rýchlejšie. Cyklus dokáže skutočne ovplyvniť veľa vecí, ako napríklad vašu silu pri tréningu aj jeho kvalitu

Hra hormónov

Zo začiatku treba vedieť rozpoznávať fázy vášho cyklu. Tie sú celkom štyri a delia sa na: 

  • menštruačnú – prvých 5 dní cyklu 
  • folikulárnu – 5. až 14. deň (patrí sem aj menštruačná)
  • ovulačnú – 14. deň cyklu
  • luteálnu (známa aj ako PMS) – 15. až 28. deň cyklu

V období od začiatku menzesu po ovuláciu je hladina estrogénu – ženského hormónu, vyššia ako hladina progesterónu. Po ovulácii sa karta zase obráti. 

Veľký vplyv na silu pri tréningu má predovšetkým testosterón, ktorý je vyšší v ženskom tele počas folikulárnej fázy, t.j. keď narastajú vajíčka vo vaječníkoch. Opačne pôsobí estrogén, ktorý má za následok, že ženy skôr priberajú. Aby sme však estrogénu nekrivdili, je predsa len nápomocný – pomáha obnovovať svaly.

Pozri tiež: Športovkyne odhalili, ako cvičiť efektívnejšie: Tréning podľa cyklu?!

efektívne cvičenie počas menštruácie

Zdroj: Shutterstock®

Ak sa chcete pri formovaní figúry zamerať predovšetkým na naberanie svalstva, tak zapojte do tréningového programu silové cvičenie počas folikulárnej fázy a ovulácie. V tomto období sa ženy cítia najsilnejšie, no zároveň je to obdobie, kedy potrebujú najviac cvičiť, pretože sa v tele zadržiava viac vody. Trx, kruhový tréning či cvičenie so závažím je vhodné aplikovať práve počas týchto dní.

Naopak, v období luteálnej fázy sa sila zvykne vytrácať. Neznamená to však, že by ste mali skončiť s cvičením úplne. Skôr sa sústreďte na vyššiu frekvenciu cvičenia, môžete sa však vzdať na chvíľu náročnejších silových tréningov. V tomto období tiež záleží na tom, aby ste sa neprepínali a nešli do maxima. Nielen pri tréningoch, ale pri všetkých denných povinnostiach. Môžete sa rýchlejšie unaviť a vaše odhodlanie a túžba po cvičení sa vytratia zo dňa na deň. V tomto čase sa zamerajte viac na relaxačné cvičenie, napríklad na jogu. A dopriať si môžete aj masáž či návštevu kúpeľov.

strava a cvičenie

Zdroj: Shutterstock®

Dôležitú úlohu však zohráva aj strava. Určite presne dobre viete, čo so ženským telom robí obdobie PMS. Neovládateľná chuť na veci, po ktorých zvyšok mesiaca ani nesiahneme. Ako to ale kontrolovať? Nijako. Práve počas PMS obdobia sa musíte zamerať na vyváženosť a pravidelnosť vašej stravy. To znamená, že jedzte 5x do dňa, doprajte si rozmanité jedlá a ak vás prepadne chuť na sladké, dajte si to. Pretože ak to celý deň budete ignorovať alebo sa budete snažiť telo oklamať inými zbytočnosťami, na konci dňa aj tak podľahnete. Chuť na sladké teda neignorujte. Skúste byť však chytrejšia – ak telo chce čokoládu, namixiujte si kakaové smoothies s banánom. Dostanete viac energie a ulahodíte chuťovým pohárikom. 

Odporúčame: Cyklovanie kalórií ako účinná diéta: Viete, o čo ide?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní