Ľudia, ktorí majú radi čokoládu a trpia touto sladkou ,,závislosťou" sa teraz určite potešia. Prinášame vám totiž zopár výhod, ktoré so sebou prináša kakao a taktiež aj skvelé recepty na výrobu domácej čokolády.
Ste pravým milovníkom čokolády, no zároveň sa snažíte jesť zdravo? Tento článok je určený práve pre vás. Už nikdy nemusíte povedať čokoláde nie. Môžete si ju vychutnať bez výčitiek a tešiť sa z výhod, ktoré ponúka.
Dôležité je zapamätať si, že najzdravšie čokolády sú tie najtmavšie. To znamená, že čokoláda s najvyšším obsahom kakaa je pre nás najlepšia.
Odporúčame prečítať: Semienka pre vaše zdravie - ktoré sú tie najzdravšie
Tu je 5 hlavných výhod kvalitnej čokolády:
1. Nutričný balíček
Suchý kakaový prášok má veľa dôležitých vitamínov a minerálov. Má obzvlášť vysoký obsah diétnej vlákniny, železa, mangánu, horčíka, fosforu, vysoký obsah draslíka, selénu a zinku. Naopak, neobsahuje zlý cholesterol.
2. Silný antioxidant
Čisté kakao je jedným z najsilnejších antioxidantov na našej planéte. Pomáha odstrániť z tela škodlivé látky.
3. Čokoláda ako opaľovací krém
Netvrdíme, že sa máte natierať čokoládou pred opaľovaním, avšak ak si doprajete pred dovolenkou dostatočný prísun kakaa, zvýšite si tak prirodzenú ochranu proti škodlivému žiareniu zo slnka. Dokázali to štúdie, ktoré tvrdia, že je dobré konzumovať kvalitnú tmavú čokoládu zhruba 12 týždňov pred plánovanou dovolenkou.
Odporúčame prečítať: 6 jedál, ktoré dokážu odstrániť stres
4. Redukcia stresu
Nielen tá báječná chuť nám pomáha cítiť sa lepšie. Čokoláda obsahuje vysoké množstvo niacínu, ktorý pomáha znížiť stres.
5. Potraviny pre vašu pokožku
Kakaový prášok je už teraz obľúbenou súčasťou kozmetických prípravkov z dôvodu vysokého podielu antioxidantov a minerálov. Pomáhajú prečistiť a vyživiť pleť.
Odporúčame prečítať: Čo ste o sójovom mlieku možno nevedeli
Po výhodách, ktoré čokoláda má, vám prinášame aj recept pre inšpiráciu.
Domáca biela čokoláda
Potrebujeme:
- 1 hrnček surového kakaového masla (potravinového)
- 1 hrnček práškového cukru
- ¼ hrnčeka sušeného mlieka (odporúčame jemný prášok, ak ho nezoženiete, tak si kúpené sušené mlieko ešte rozomeľte na jemnejší prášok)
- 2 vanilkové struky (vyškriabať vanilkový kaviár a pridať ho)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu na alkoholovej báze - môžete použiť aj 2 lyžičky vanilkového extraktu (na alkoholovej báze), v prípade, že nechcete použiť vanilkový struk
Návod:
- Umiestnite kakaové maslo do misky a vložte nad hrniec, v ktorom je vriaca voda. Varíme na miernom ohni nad parou.
- Pridajte práškový cukor a sušené mlieko - za stáleho miešania sa zmes začne topiť. Potom pridajte vanilku a dobre premiešajte, aby ste sa uistili, že sa cukor a sušené mlieko roztopili.
- Hmotu nalejte do čokoládových foriem alebo do formičiek podľa vlastného výberu. Používajte však zásadne silikónové formičky. S čokoládou by sa po stuhnutí mohlo totiž ťažšie manipulovať.
- Nechajte čokoládu vytvrdnúť po dobu niekoľkých hodín. Je vhodné nechať ju vytvrdnúť aj v chladničke po dobu 10- 20 minút, aby ste tuhnutie dokončili.
Odporúčame prečítať: Zázrak menom avokádo