Ako si doma vyrobiť kvalitnú čokoládu

Ako si doma vyrobiť kvalitnú čokoládu
  • 14.02.2016
  • Karolína Prokopová

Ľudia, ktorí majú radi čokoládu a trpia touto sladkou ,,závislosťou" sa teraz určite potešia. Prinášame vám totiž zopár výhod, ktoré so sebou prináša kakao a taktiež aj skvelé recepty na výrobu domácej čokolády.

Ste pravým milovníkom čokolády, no zároveň sa snažíte jesť zdravo? Tento článok je určený práve pre vás. Už nikdy nemusíte povedať čokoláde nie. Môžete si ju vychutnať bez výčitiek a tešiť sa z výhod, ktoré ponúka. 

Dôležité je zapamätať si, že najzdravšie čokolády sú tie najtmavšie. To znamená, že čokoláda s najvyšším obsahom kakaa je pre nás najlepšia.

ako si vyrobiť domácu čokoládu

Zdroj: Shutterstock®

Tu je 5 hlavných výhod kvalitnej čokolády: 
 

1. Nutričný balíček
Suchý kakaový prášok má veľa dôležitých vitamínov a minerálov. Má obzvlášť vysoký obsah diétnej vlákniny, železa, mangánu, horčíka, fosforu, vysoký obsah draslíka, selénu a zinku. Naopak, neobsahuje zlý cholesterol.
 

2. Silný antioxidant
Čisté kakao je jedným z najsilnejších antioxidantov na našej planéte. Pomáha odstrániť z tela škodlivé látky.

3. Čokoláda ako opaľovací krém
Netvrdíme, že sa máte natierať čokoládou pred opaľovaním, avšak ak si doprajete pred dovolenkou dostatočný prísun kakaa, zvýšite si tak prirodzenú ochranu proti škodlivému žiareniu zo slnka. Dokázali to štúdie, ktoré tvrdia, že je dobré konzumovať kvalitnú tmavú čokoládu zhruba 12 týždňov pred plánovanou dovolenkou. 

Odporúčame prečítať: 6 jedál, ktoré dokážu odstrániť stres

ako si vyrobiť domácu čokoládu

Zdroj: Shutterstock®

4. Redukcia stresu
Nielen tá báječná chuť nám pomáha cítiť sa lepšie. Čokoláda obsahuje vysoké množstvo niacínu, ktorý pomáha znížiť stres.


5. Potraviny pre vašu pokožku
Kakaový prášok je už teraz obľúbenou súčasťou kozmetických prípravkov z dôvodu vysokého podielu antioxidantov a minerálov. Pomáhajú prečistiť a vyživiť pleť.

Odporúčame prečítať: Čo ste o sójovom mlieku možno nevedeli

ako si vyrobiť domácu čokoládu

Zdroj: Shutterstock®

Po výhodách, ktoré čokoláda má, vám prinášame aj recept pre inšpiráciu.



Domáca biela čokoláda

Potrebujeme:

  • 1 hrnček surového kakaového masla (potravinového)
  • 1 hrnček práškového cukru
  • ¼ hrnčeka sušeného mlieka (odporúčame jemný prášok, ak ho nezoženiete, tak si kúpené sušené mlieko ešte rozomeľte na jemnejší prášok)
  • 2 vanilkové struky (vyškriabať vanilkový kaviár a pridať ho)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu na alkoholovej báze - môžete použiť aj 2 lyžičky vanilkového extraktu (na alkoholovej báze), v prípade, že nechcete použiť vanilkový struk


Návod:

  1. Umiestnite kakaové maslo do misky a vložte nad hrniec, v ktorom je vriaca voda. Varíme na miernom ohni nad parou.
  2. Pridajte práškový cukor a sušené mlieko - za stáleho miešania sa zmes začne topiť. Potom pridajte vanilku a dobre premiešajte, aby ste sa uistili, že sa cukor a sušené mlieko roztopili.
  3. Hmotu nalejte do čokoládových foriem alebo do formičiek podľa vlastného výberu. Používajte však zásadne silikónové formičky. S čokoládou by sa po stuhnutí mohlo totiž ťažšie manipulovať.
  4. Nechajte čokoládu vytvrdnúť po dobu niekoľkých hodín. Je vhodné nechať ju vytvrdnúť aj v chladničke po dobu 10- 20 minút, aby ste tuhnutie dokončili.


Odporúčame prečítať: Zázrak menom avokádo

čokoláda

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.youqueen.com, www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Claudia Vaškovičova 06.12.15 13:58

CV
karma
-1.00

čakala som viac navodov, najma navod na tmavu čokoladu

  • 0
Odpovedať

Dominika Šutvajová 06.12.15 15:13

karma
-1.00

niet nad dobrú čokoládu

  • 0
Odpovedať

Soňa Kozáková 06.12.15 18:10

SK
karma
92.00

mňam!

  • 0
Odpovedať

Lucia Belková 06.12.15 23:01

LB
karma
-36.00

Návod nie je zložitý, raz som už urobila z kakaového masla pralinky, boli výborné :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 07.12.15 16:33

AK
karma
100.00

Ja sa môžem v čokoláde aj kúpať,lebo pracujem v cukrárenskej výrobni.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 10.12.15 20:32

SK
karma
114.00

Vyzeraju lakavo.

  • 0
Odpovedať

Martina Vaganeková 13.12.15 16:46

MV
karma
-1.00

tak toto je naj, idem vyskusat!

  • 0
Odpovedať

Viera Dvoranova 25.12.15 18:15

VD
karma
-1.00

skusim

  • 0
Odpovedať

Alena Ďurechová 29.02.16 18:39

karma
93.00

milujem čokoládu! :-D

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 05.03.16 15:49

karma
93.00

milujem kvalitnú čokoládu

  • 0
Odpovedať

Karina Bartakovičová 08.03.16 15:26

KB
karma
-1.00

tiež by ma zaujímal návod na domácu tmavú čokoládu

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 06.04.16 15:52

ľO
karma
-1.00

nikdy neodolám kvalitnej výbornej čokoláde

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 23.05.16 16:45

JK
karma
100.00

Ešteže čokoládu nejem

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.07.16 12:39

MZ
karma
-1.00

Ja na čoko veľmi nie som.. ale kto hej, snáď ho to poteší :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní