Ako si predĺžiť život? Zaraďte do svojej kuchyne rozmarín!

Ako si predĺžiť život? Zaraďte do svojej kuchyne rozmarín!
  • 24.05.2016
  • Silvia Karasová

Existuje množstvo spôsobov ako si predĺžiť život, zlepšiť zdravie a byť fit aj vo vyššom veku.

Vyhnúť sa všetkým zlozvykom, od alkoholu, cez nikotín, až po veľa sladkostí, či nezdravého jedla. Ďalej je to večný úsmev na tvári, eliminácia stresu, zdravé sebavedomie, láska v srdci...

No je toho viac, ale potešujúcou správou je tiež fakt, že život nám dokážu zlepšiť aj bylinky rastúce vôkol vás.

Odporúčame prečítať: 6 týždňový tréningový plán do plaviek – 1. level

Ako si predĺžiť život? Zaraďte do svojej kuchyne rozmarín!

Zdroj: Shutterstock®

No, možno si poviete, veď je to stará známa vec, že bylinky sú zdravé. Tešíme sa však z toho, že je to už aj vedecky dokázané. Pod dohľad si pracovníci tentokrát zobrali taliansku dedinku Acciaroli, kde žije približne 300 obyvateľov. Možno nič výnimočné, avšak priemerný vek ľudí je tu 78,8 rokov. Čo je už celkom slušné čísielko. Samozrejme prispieva k tomu skvelý vzduch, príroda, pohyb, zdravá strava... Ale podozrenie vedcov padol aj na rozmarín. Práve ten sa v stredomorskej kuchyni objavuje pomerne často. A nie je to náhoda. Rozmarín a dlhovekosť totiž idú ruka v ruke. 

Odporúčame prečítať: Akú energiu načerpáte v lese, pri mori, na lúke, v jaskyni, či pri jazere?

Ako si predĺžiť život? Zaraďte do svojej kuchyne rozmarín!

Zdroj: Shutterstock®

Využívať ho môžete najmä pri príprave mäsitých pokrmov. Rozmarín má totiž vlastnosť stiahnuť všetky nezdravé vlastnosti mäsa, ktoré sa pri jeho príprave uvoľňujú. Pokojne jeho vetvičky pridajte tak ku kuraťu, kačke, či bravčovému mäsku. Rozmarín sa hodí ku všetkým druhom mäsa, ale tiež k rybám.

Jeho ďalšou skvelou vlastnosťou je, že pomáha ako prevencia pri kardiovaskulárnych ochoreniach, ale aj pri chudnutí. Okrem toho je rozmarín aj bylinkou lásky. Takže kto si ho doma pestuje, mal by si podľa povier zabezpečiť šťastný, dlhý a harmonický život.

Rozmarín taktiež pomáha zvýrazniť jednotlivé chute, preto nás akosi šikovne navádza na to, aby sme menej solili, či korenili. A tajomstvo dlhovekosti je týmto takmer odhalené. 

Odporúčame prečítať: Bylinkové čaje: Ktorý si vybrať a kedy ich radšej nepiť?

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Soňa Krátka 24.05.16 07:47

SK
karma
114.00

rozmarin mi rastie zahrade celorocne ako dost velky krik a ja ho casto pouzivam v mojej kuchyni

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 24.05.16 07:58

SK
karma
86.00

dobre vedieť... na zemiaky s čili papričkami pridávame aj rozmarín a k divine taktiež....

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 24.05.16 13:50

LK
karma
100.00

Pestujeme...

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 24.05.16 15:28

AK
karma
100.00

to som nevedela aký je zdravý

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 24.05.16 19:43

MM
karma
100.00

zrovna včera som rozmarín sadila na záhrade, už len ho správne využiť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní