Ako si pripraviť espresso? Bude lepšie ako z tej najprestížnejšej kaviarne!

Ako si pripraviť espresso? Bude lepšie ako z tej najprestížnejšej kaviarne!
  • 07.08.2019
  • Monika Matúšová

Espresso je kávový nápoj, ktorý vieme pripraviť pomocou kávovaru na espresso. Kávovar na espresso je prístroj, ktorý pripravuje kávu pod tlakom deviatich barov, vďaka čomu sa do menšej šálky zmestí výraznejšia chuť a aróma v porovnaní s kávami, ktoré sú pripravované iba filtráciou.

Pripraviť si kávu v takomto kávovare môže byť aj celkom zložité. V dobrých kaviarniach zvyknú mať vyškolený personál, ktorý ovláda správnu prípravu, čistenie kávovaru, názvoslovie a aj prípravy ďalších nápojov z espressa.

Ako si teda bez zbytočných starostí môžem pripraviť doma kvalitné a chutné espresso ako z kaviarne?

  1. Základom dobrého espressa je čerstvo upražená káva, ktorú si v obchode vyberieme podľa vlastnej chuti.
  2. Ďalej si potrebujeme zaobstarať espresso kávovar a mlynček, poprípade automatický kávovar, ktorý má už mlynček zabudovaný.

Odporúčame: Návod, ako vyčistiť kávové škvrny: Zlezú zo sedačky aj oblečenia!

ako si doma pripraviť espresso

Zdroj: Shutterstock®

Správne espresso:

  • 7,5 – 8 g kávy na porciu
  • 9 barov tlak
  • teplota vody 90 – 95°C
  • 30 ml vody

Nižšia teplota vody v káve zvýrazní jej ovocnosť, vyššia teplota zase horkosť. Hrúbku mletia si nadstavíme podľa farby extrahovanej kávy. Ak je príliš bledá, nadstavíme jemnejšie mletie a ak je príliš tmavá alebo netečie súvislý prúd a káva iba kvapká, nadstavíme hrubšie mletie.

ako pripraviť perfektné espresso

Zdroj: Zlaté zrnko

Počas prvých 15 sekúnd extrakcie sa do šálky začnú uvoľňovať najprv oleje a arómy, kofeín sa vo väčšej miere začne uvoľňovať až neskôr. Ak nechceme do šálky extrahovať zbytočne veľa kofeínu, trieslovín a iných nežiaducich látok, kávu neextrahujeme dlhšie ako cca 30 sekúnd. Inak povedané, keď sa prúd kávy sfarbí na bledo, v káve už neostali žiadne chute a oleje a vtedy je potrebné extrakciu zastaviť.

Ak si chceme espresso zriediť a zväčšiť jeho objem, pridáme do šálky horúcu vodu podľa potreby. V šálke ostáva rovnaké množstvo kofeínu aj keď je chuť kávy vďaka vode menej intenzívna. Do tela sa ale môže uvoľňovať o čosi pomalšie.

espresso s pomarančovým džúsom

Zdroj: Zlaté zrnko

Recept na pomarančové espresso

Leto ešte neskončilo, a preto som si pre vás pripravila ešte jeden osviežujúci recept.

Možno vás to prekvapí, ale chuť kávy sa často kombinuje s chuťou pomaranča. Mnoho ľudí si nevie predstaviť, že by si do svojej kávy vyšťavili kus pomaranča, ale vylepšiť pomarančový džús kávou, to už znie lepšie. Veľmi dôležitou ingredienciou je ľad, ktorý prepája chute.

Príprava: Do pohára s ľadom nalejeme pomarančový džús a šálku espressa. Kávu si zvolíme menej horkú, aby sa chute veľmi neprebíjali. Odporúčaný pomer je 2:1 džús a káva. Pred pitím zamiešame.

Ďalšie nápoje z espressa

nápoje z espressa

Zdroj: Zlaté zrnko

Vychutnajte si lahodnú kávu, ktorú môžete na e-shope www.zlatezrnko.sk získať s 10 % zľavou, a to vďaka kódu „kzk"! Doprajte si aj vy ten najlepší životabudič :).


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Chromíková 07.08.19 11:38

MC
karma
109.00

bola by som rada, keby vyššie uvedené informácie ovládali aj v našich kaviarňach.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 07.08.19 18:05

KK
karma
105.00

kávu milujem a ešte k nej dobrý zákusok

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 10.08.19 13:09

AS
karma
108.00

už si šetrím na kávovar, mám rada espresso

  • 0
Odpovedať

Alexandra Semanová 10.08.19 19:08

AS
karma
-1.00

Kávu milujem. Ďakujem za užitočné tipy.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní