Ako si vybrať práčku?

Ako si vybrať práčku?

Potrebujete novú práčku, pretože tá stará už doslúžila a vy teraz neviete, podľa čoho vybrať správny model? Zamyslite sa, čo od svojej práčky očakávate.

Základná vec, ktorá sa v súvislosti s práčkou rieši, je spôsob plnenia. Bielizeň môžete vkladať do bubna buď predom, alebo vrchom. Ak dávate prednosť prvému spôsobu, máte na výber zo širokej škály modelov, rozmerov i funkcií. Výhodou predného plnenia je tiež väčšia stabilita práčky, väčšinou sú tichšie, mávajú všeobecne väčšiu kapacitu bubna (čiže sa do nej vojde viac bielizne), a navyše ich môžete kúpiť vo vstavanej verzii, napríklad do kuchynskej linky, alebo na ne môžete postaviť sušičku. Potešujúca je aj ich priaznivá cena, je možné ich zaobstarať už od 180 EUR, ale nie je problém si vybrať aj luxusný model napríklad za 1 500 EUR. Ak máte menší byt, možno dáte skôr prednosť práčke plnenej vrchom, ktorú tiež ocenia starší ľudia, ktorí sa pri plnení nemusia toľko ohýbať. Modely v tejto kategórii bývajú skôr jednoduchšie, bez technických vychytávok. A hoci v tejto kategórii nie je tak veľký výber, aj tu zoženiete práčku za priaznivú cenu okolo 220 EUR.

Odporúčame prečítať: Plus size modelky búrajú stereotypy: Kypré tvary už dávno nie sú tabu!

Ako si vybrať práčku?

Zdroj: Shutterstock®

Veľkosť bubna

Rozhodnite sa podľa toho, akú veľkú domácnosť máte a ako často periete. Kapacita bubna okolo 4 kg je vhodná pre dvojčlennú domácnosť, 6 kg a viac sa hodí pre štvorčlennú rodinu. Uvádzaná kapacita bubna ale nie je jediným kritériom, na ktorú by ste si mali dať pozor. U veľmi úzkych práčok napríklad výrobcovia uvádzajú kapacitu 5 kg, ale keď sa do nich pozriete, zistíte, že je bubon príliš plytký a bielizeň vám pri jeho plnení pravdepodobne bude vypadávať von. Pri plnení bubna je dôležité neplniť ho až po okraj, ale nechať hore priestor zhruba 15 centimetrov, aby sa bielizeň lepšie vyplákala, prášok rozpustil a oblečenie nebolo toľko pokrčené. Bubon by tiež nemal mať moc veľké otvory pre priechod vody, pretože tie vytvárajú na bielizni hrčky.

Odporúčame prečítať: Ako súvisí cukrovka a zdravý úsmev

Ako si vybrať práčku?

Zdroj: Shutterstock®

Šetrite peniaze

Pri výbere novej práčky určite berte do úvahy spotrebu elektriny, ucelenú informáciu nájdete na energetickom štítku. Aj lacné modely však dnes spĺňajú energetickú triedu A, lepšie potom kategóriu A +++. Vo finále tak za niekoľko rokov prania môžete u úspornejšej práčky ušetriť aj niekoľko tisíc korún. Spotreba vody sa tiež počíta, a preto myslite aj na ňu, zistíte ju tiež na štítku. Je tu však háčik, oficiálne sa stanovuje iba podľa programu bavlna na 60 ° C. Ak však periete najčastejšie na 30 alebo 40 stupňov, môže byť spotreba vody výrazne vyššia, než je uvedené na štítku, a tak uvedené číslo berte skôr orientačne.

Odporúčame prečítať: Ako sa zbaviť najväčšieho nepriateľa žien - TUKU a mať krásnu postavu do plaviek s pomocou nápoja?

Ako si vybrať práčku?

Zdroj: Shutterstock®

Práčka až na miesto

Voľte predajcu, ktorý ponúka niečo navyše, napríklad spoločnosť Datart má službu, pri ktorej vám práčku vynesú až do bytu, kde ju odborníci zapoja, ukážu vám, ako funguje, odvezú obaly a v prípade záujmu sa postarajú aj o vašu starú práčku. Služba platí po celom Slovensku, a tak si môžete výrobok nechať zaviesť napríklad aj na chatu.

"Práčka váži okolo 65 až 70 kg, niektoré môžu mať až 90 kg. Väčšina domácností sa s nákupom nového spotrebiča tiež zbavuje toho starého, preto zvážte, či je vo vašich silách vyniesť na poschodie práčku novú, správne ju zapojiť a starú odviezť do zberného dvora ", hovorí Iva Pavlousková, tlačová hovorkyňa Datartu a dodáva: "Väčšina prepravcov vám ju totiž doručí iba za prvé dvere. Ak to nechcete riešiť, vyberte si predajcu, ktorý vám nový spotrebič odnesie až na miesto, kde ho chcete mať, zapojí ho a predvedie vám, ako sa používa, a okrem starého spotrebiča si odvezie aj všetky obaly. "

Odporúčame prečítať: Beauty recepty so štipkou soli, ktoré robia zázraky s pleťou a vlasmi

Ako si vybrať práčku?

Zdroj: Shutterstock®

Čo ešte zvážte

 

Programy práčky?

Pri lacnejších modeloch si sami nastavíte program, teplotu i otáčky žmýkania. U pokročilých modelov vyberiete program a práčka má pre neho už prednastavenú teplotu aj otáčky vzhľadom k materiálu bielizne.

Technológia Áno či Nie?

Dnešné práčky majú množstvo technologických vychytávok. Rodičia ocenia práčku s detskou poistkou, hodiť sa môže aj podpora wi-fi, ktorá slúži k diagnóze stavu spotrebiča. Pomocou NFC môžete sťahovať nové pracie programy a priložením mobilu k práčke ich aplikovať.

Máte doma alergika?

Rodičia alergikov ocenia práčku s parným generátorom, ktorý likviduje alergény i baktérie. Naviac výborne odstraňuje pachy.

Odporúčame prečítať: To, akým spôsobom sedíte o vás napovie veľmi veľa


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní