Ako si vybrať umývadlo do kúpeľne? Záleží len na dizajne?

Ako si vybrať umývadlo do kúpeľne? Záleží len na dizajne?

Vizitkou každej gazdinky je predovšetkým kuchyňa. Vraví sa, že to ako je uprataná práve kuchyňa, tak taká čistá je celá domácnosť. No tiež sa hovorí, že šperkom celej domácnosti je kúpeľňa. Preto by sme si na jej dizajnovaní mali dať záležať. Kúpeľňa je miestom, kde mnohí z nás relaxujú, tak prečo nerelaxovať štýlovo? No dávajte si pozor, pretože pri jej dizajnovaní sa dá veľa pokaziť. Ľahko sa môže stať, že ju preplníte a tým aj zmenšíte.

Ak chcete, aby kúpeľňa bola vašou oázou pokoja, tak neprehliadnite náš predošlí článok, kde sme vám radili, ako si vybrať vaňu do domácnosti, ale tiež aj ako si vybrať práčku. Dnes zakotvíme pri umývadlách, ktoré by mali spĺňať isté parametre. Ako si teda vybrať umývadlo, ktoré bude kvalitné a bude zapadať aj do štýlu celej kúpeľne?

Pozri tiež: Domáci roztok na umývanie ovocia a zeleniny: Už žiadne pesticídy!

nástenné umývadlo

Zdroj: Shutterstock®

Materiál

Najskôr sa zamerajte na materiál, z ktorého by malo byť vaše umývadlo vyrobené. Rovnako ako pri vaniach, tak aj tu platí, že sa umývadla vyrábajú z rôznych materiálov. V prvom rade môžeme hovoriť o keramike, liatom mramore, nereze, skle, kameni a dokonca aj o dreve, ktoré si však vyžaduje špeciálnu úpravu, čomu zodpovedá konečná cena. Medzi najvyužívanejšie materiály patrí predovšetkým keramika a liaty mramor, ktoré sú cenovo dostupnejšie pre širokú verejnosť.

Keramické umývadla sú najčastejšie vyrábané v snehovo bielej farbe a majú vysoký lesk. Sú farebne stále, vďaka povrchovej glazúre aj menej pórovité, preto im neublíži ani farba na vlasy. Nevýhodou je vyššia hmotnosť, poprípade menšie nerovnosti pri umývadlách s väčšími rozmermi.

Umývadla z liateho mramoru majú nižšiu hmotnosť, no ich nevýhodou je menšia farebná stálosť a nie sú snehovo biele. Hrozí pri nich vyššie riziko poškriabania. Treba tiež podotknúť, že nie sú až také masívne ako keramické umývadla.

Dizajn

Vysoké, nízke, oblé, hranaté,... To, aké si vyberiete je len na vás a vašich preferenciách. Dôležité je, aby umývadlo ladilo s celou kúpeľňou. Dizajn umývadla by ste preto mali prispôsobiť nielen priestoru, ale aj štýlu, v ktorom plánujete kúpeľňu zariadiť. Ak preferujete retro štýl, tak siahnite skôr po oblom umývadle. Ak ste za moderný dizajn, tak voľte hranaté umývadlo alebo umývadlo zapustené do skrinky a pod. Do futuristickej kúpeľne voľte umývadlo v rôznych geometrických tvaroch. 

zabudované umývadlo v skrinke

Zdroj: Shutterstock®

Spôsob uloženia umývadla

Súčasný trh ponúka viacero možností, ako umývadlo v kúpeľni umiestniť. Môžete voliť klasické modely, ale aj nejaké štýlové možnosti, ktoré dokážu zaujať už na prvý pohľad.

  • Závesné umývadla samostatné – umývadlo je namontované priamo na stenu bez použitia skrinky. V tomto prípade je možné sifón ukryť alebo priznať. Je len na vás, ktorú variantu zvolíte. Ak ho chcete nechať viditeľný, tak v tom prípade voľte dizajnovejší sifón. Tento typ umývadla prevzdušňuje celú kúpeľňu a optický zväčšuje priestor.
  • Umývadlo na skrinke / v skrinke – umývadlo je namontované priamo na skrinke a sifónová technika je schovaná v skrinke, ktorá zapadá do dizajnu kúpeľne. Umývadlo je osadené do skrinky, ku ktorej nie je potrebná vrchná doska, poprípade môže byť vsadené do skrinky pod vrchnú dosku – vyzerá to štýlovo, no je potrebné tomu prispôsobiť materiál skrinky, ktorý musí byť vysoko vodoodolný.
  • Umývadlové misyumývadlo je položené na doske kúpeľňovej skrinky. Najmodernejší a v súčasnosti najžiadanejší dizajn.
moderné umývadla

Zdroj: Shutterstock®

Pri výbere tiež nezabudnite zohľadniť aj umývadlovú batériu, ktorú ste si vyhladili. Niektoré umývadlá nemajú otvory a pri nich sa volí buď podomietková batéria alebo batéria, ktorá je umiestnená na doske kúpeľňovej skrinky – za umývadlom alebo vedľa neho. Pri tomto spôsobe teda treba voliť vysokú stojankovú batériu. Samozrejme zohľadnite aj svoje finančné možnosti a niekedy dajte aj na rady odborníkov v predajniach, ktorí vám dokážu vytvoriť aj 3D vizualizáciu kúpeľne.

Odporúčame: Najväčšie chyby pri pestovaní izbových rastlín: Dopúšťaš sa ich i ty?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 11.06.20 09:32

KK
karma
105.00

mám závesné keramické umývadlo a som spokojná

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 13.06.20 09:46

MR
karma
104.00

pre mňa teraz aktuálna téma, keďže sa chystáme renovovať kúpelňu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní