Ako spracovať čerstvé huby?

Ako spracovať čerstvé huby?
  • 19.08.2016
  • Silvia Karasová

Aj vďaka počasiu, ktoré nie je skúpe na dážď, sú tieto dni ideálne na hubárčenie. Vytiahnete preto z komory svoje gumáky, či inú pevnú obuv, na hlavu nasaďte čiapku, alebo klobúk, do ruky vezmite prútený košík a hor sa do lesa. Pri hľadaní húb sa príjemne zrelaxujete, precvičíte svalstvo svojho tela aj okysličíte pľúca. na dôvažok si domov prinesiete chutné a zdravé suroviny, z ktorých budete mať radosť ešte aj v zime. Len ich spracovať. Ak patríte k tým typom hubárov, ktorí si z lesa prinesú len pár kúskov na čerstvú omáčku, či praženicu, skúste to tentokrát inak. Nazbierajte si húb plný košík a doma ich spracujte na viacero spôsobov.

Odporúčame prečítať: Cviky na sexi vypracované lýtka

Ako spracovať čerstvé huby?

Zdroj: Shutterstock®

 VOĽNÉ SUŠENIE
 

Aká by bola vianočná kapustnica (alebo máčanka) bez sušených húb, všakže? Nič sa nevyrovná vlastnoručne nazbieraným hubám, a preto neľutujte po príchode domov z lesa trochu práce navyše. Isteže, huby je potrebné očistiť, nakrájať a na sušenie vhodne nachystať. Avšak za trochu námahy to stojí.



Očistené huby je dobré nakrájať na maximálne 5 mm plátky, tie umiestnite na niečo, kde budú môcť voľne dýchať. Ideálne je prestrieť si napríklad na sušiaku na bielizeň, či nejakých drevených trámoch gázu, alebo záclonovinu a plátky húb rozložiť vedľa seba tam. Keď sa inak nedá, huby môžete sušiť aj na novinovom papieri, avšak tu si dajte pozor na to, aby ste ich pravidelne otáčali, inak si privodíte pleseň.

Odporúčame prečítať: 8 zdravotných výhod bozkávania!



 SUŠENIE V RÚRE



Huby môžete vysušiť aj v rúre. Vyhriata rúra celý proces urýchli, no nie je to také jednoduché ako si myslíte. Do rúry dajte na dosušenie len čiastočne vysušené huby (je to skvelým pomocníkom v prípade, že ste huby boli nútené sušiť na papieri a nie ste si nimi celkom isté). Rúra by mala byť vyhriata na 50°, pričom počas sušenia nechajte dvierka otvorené. Keď to so sušením v rúre preženiete, huby sa vám začnú drobiť, takže s rúrou naozaj opatrne.



Šikovným pomocníkom vie byť aj sušička ovocia, vhodná taktiež pre huby.

Ako spracovať čerstvé huby?

Zdroj: Shutterstock®

NAKLADANIE

Po všetkých kompótoch, uhorkách, džemoch, prišiel rad aj na nakladanie húb. Postup je podobný ako pri ovocí, či zelenine a vcelku jednoduchý. Najčastejšie sa huby zvyknú nakladať do octu či sladkokyslého nálevu. Predtým by ste ich mali povariť v osolenej vode a tak prepláchnuť. Následne huby môžete naplniť do pohárov, zaliať nálevom a sterilizovať.

Odporúčame prečítať: Najčastejšie problémy pri nosení kontaktných šošoviek

 MRAZENIE



Huby si môžete uschovať aj v mraze. Narežte ich na menšie kúsky, ktoré povarte vo vriacej vode aspoň pár minút (ideálne 5 až 10). Počas varenia odoberajte penu. Potom huby sceďte a prepláchnite studenou vodou. Nechajte odkvapkať, uložte do vrecúšok a šup s nimi do mrazničky, kde vám budú kedykoľvek k dispozícii.

Ako spracovať čerstvé huby?

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

18 komentárov

Mária Sivová 19.08.16 16:00

MS
karma
100.00

Huby sú pre mňa veľká pochúťka.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 19.08.16 18:44

karma
108.00

Huby doma suším,varím,mrazím,ale nejem.Vadí mi na nich niečo.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 19.08.16 19:30

SK
karma
114.00

huby hlavne sušíme a mrazíme

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 19.08.16 19:46

MM
karma
100.00

huby máme radi, síce nezbierame, spoliehame sa na prídel od sestry

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 19.08.16 21:32

MC
karma
109.00

Huby suším len voľne na site.

  • 0
Odpovedať

Katarina Hovancova 20.08.16 18:17

KH
karma
86.00

najradšej mám aj tak čerstvé

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 21.08.16 09:23

IM
karma
100.00

sušíme aj zavárame

  • 0
Odpovedať

Magdaléna Križanová 21.08.16 11:27

MK
karma
92.00

najlepšie sú aj tak čerstvé

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 21.08.16 12:57

karma
97.00

Keďže je teraz hubárska sezóna mám dobrý recept s hubami,kto by chcel vyskúšať.Do pekáča dám na dno slaninku,na to poukladám zdravé hríby,prekrojené na polovice ochutím korením a zalejem smotanou,dám zapiecť asi tak 45 minút môže byť aj viac.Mňamka

  • 0
Odpovedať

Marta Hollá,st 21.08.16 17:02

MH
karma
-1.00

Mi huby veľmi radi zbierame aj konzumujeme. Najviac sa však tešíme z bedlí jedlí

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 22.08.16 14:06

LK
karma
100.00

V hubách sa veľmi nevyznám :/

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 22.08.16 15:19

MG
karma
104.00

u nás doma sušíme voľne, prípadne dosušíme v rúre, milujeme huby, ale aj turistiku s tým spojenú :) no vždy je tam opatrnosť, zbierame len to, čo poznáme

  • 0
Odpovedať

Alena Ďurechová 30.08.16 01:53

karma
93.00

Počas dovolenky na Liptove sme nemali v penzione kde usušiť. Mali sme však k dispozícii malú kuchynku s mrazničkou a varičom a dvoma hrncami. V deň odchodu som dala do mrazáku aj minitermotašku a 5 hodín vydržali v aute zmrazené. Takže pohodka :-D

  • 0
Odpovedať

Adriána Jakubová 31.08.16 09:28

AJ
karma
-1.00

vždy sušíme na slniečku

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 17:21

MZ
karma
-1.00

U nás sa hlavne sušia, aj keď ja sa im vyhýbam :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 01.01.17 01:12

JS
karma
-1.00

sú aj nebezpečné

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 01.01.17 01:13

JS
karma
-1.00

treba dávať pozor

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 01.01.17 01:13

JS
karma
-1.00

pre fajnšmekrov

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní