Ako správne jesť v práci? S týmito tipmi budeš výkonnejšia!

Ako správne jesť v práci? S týmito tipmi budeš výkonnejšia!
  • 12.05.2018
  • Simona Kostková

Pokiaľ patríte medzi ľudí, ktorí sa celý deň len naháňajú a sú vďační za kávu či kúsok chleba, ktorý stihnú v práci zjesť, máme pre vás super tipy! Rýchle pracovné tempo, ktoré vás stiahne do seba a vypľuje vás až večer, rozhodne neprospieva vášmu telu. Nielen, že vám neprospieva stres a tlak, ktorý je na vás vyvíjaný, ale aj nepravidelná a nevyvážená strava.

Niekoľkokrát sme si už vysvetlili, aké je dôležité, aby bola strava zdravá, vyvážená a hlavne pravidelná. V opačnom prípade nám hrozia rôzne zdravotné problémy, či už nadváha alebo vážnejšie ochorenia. Naučte sa správne stravovať aj v práci a buďte zdravá a krásna po celý rok!

Palivo pre továreň

Pre začiatok si musíme uvedomiť, na čo nám vlastne jedlo slúži. Nejde iba o základnú potrebu, bez ktorej by sme neprežili - ide o akési palivo, ktoré nám dodáva energiu. Ak jej prijmeme veľa, naše telo bude rovnako nevýkonné ako bez jedla. Stretávame sa s tým hlavne po výdatnom obede, kedy jediné, na čo sa zmôžeme, je vyvaliť sa na gauč. Je preto dôležité, aby sme si jedlo dopriali pravidelne, počas celého dňa a plynule mohli využívať získanú energiu z neho.

Pravidlo, bez ktorého sa ďalej neposuniete, znie – berte jedlo ako nemennú súčasť svojho života. Naplánujte si, čo budete jesť, už vopred, skúste si naplánovať aj situácie, ktoré vás cez deň môžu odtrhnúť od pravidelnej dávky jedla. Ak prijmete fakt, že jedlo je pre vás to isté, čo dôležitá schôdzka či porada v práci, nevymeškáte ani jeden chod!

Bude ťa zaujímať: Svaly panvového dna: Prečo a ako ich treba posilňovať?

olovrant

Zdroj: Shutterstock®

Plánujte dopredu!

Plánovanie stravy je veľmi dôležitým bodom, ak sa chcete správne stravovať. Mnohokrát sa vám môže stať, že vás prepadne hlad a vy jednoducho nebudete mať čas si niečo kúpiť. V takom prípade sa vám zíde malá fit tyčinka alebo jablko, ktoré si schováte do šuflíka. Vhodnou voľbou na takéto situácie, ktoré by ste inak prečkali so škvŕkajúcim bruchom, je aj výživný kokteil. Nie je to samozrejme dlhodobé riešenie, ale raz za čas vám dokáže plnohodnotne nahradiť obed.

Ak vám ale čas na obed vyjde, choďte sa radšej najesť mimo kancelárie. Aktuálne nás čaká príjemné letné počasie, ktoré vám umožní si vyvetrať hlavu, načerpať energiu na zvyšok dňa či lepšie sa spoznať s kolegami. Jediný prípad, kedy si jedlo môžete dopriať aj v práci pri počítači je, ak vás práca baví. Vtedy sa ľahko dokážete utrhnúť z pracovného nasadenia a dopriať si chutný obed.

zdravá desiata

Zdroj: Shutterstock®

Čo si schovať do šuflíka?

V prípade, že vás zastihne vlčí hlad pred obedom, majte niektorú z týchto dobrôt, vždy poruke!

  • Zeleninový šalát s mozzarellou, celozrnný rožok
  • Ovocný šalát s orieškami
  • Ryžový chlieb s cottage syrom alebo avokádom
  • Tvaroh s čerstvým ovocím
  • Ovocné smoothie
  • Ovsená kaša, s orieškami alebo chia semienkami

Pozri tiež: Chceš prestať jesť mäso? Nevynechaj tieto najdôležitejšie živiny!

ako sa správne stravovať

Zdroj: Shutterstock®

Jedlo z domu či z reštaurácie?

Ako prvú možnosť pracovného obedu máte obed z domu. Má to obrovskú výhodu, pretože si môžete pripraviť zdravý, chutný a výživný obed, ktorý bude presne zodpovedať vašim denným potrebám. Správne vyvážený obed by mal obsahovať sacharidy s nízkym glykemickým indexom a veľa bielkovín. Plusovým bodom je dostatok zeleniny, ku ktorej môžete pridať kvalitný olej alebo oriešky.

Druhou možnosťou, ako sa počas dňa stravovať, je reštaurácia. Malým negatívom, ktorý nás často neodradí od výdatného jedla, je to, že nikdy nevieme, z čoho všetkého daný pokrm pozostáva a ako bol pripravovaný. Napriek tomu, pokiaľ sa stravujete iba v reštaurácii, dodržujte aspoň tieto zásady! Snažte sa vyberať si hlavne chudé mäso, namiesto toho tučného, ktoré obsahuje tuk a na jeho spracovanie telo minie mnoho energie, ktorá by sa vám neskôr zišla pri práci. Či už zvolíte kuracie, zverinu alebo rybacie mäso, jedzte ho s mierou, aby ho telo rýchlejšie spracovalo. Príloha je na vás, ale dresingy radšej vynechajte a doprajte si poriadnu dávku zeleniny. Cestoviny si dajte raz za týždeň, zato rizoto či zapečenú zeleninu si dajte častejšie.

pracovný obed

Zdroj: Shutterstock®

Rýchle občerstvenie – áno alebo nie?

Medzi ďalšiu možnosť, ako sa najesť počas obednej prestávky, patrí rýchle občerstvenie. Buďme k sebe úprimní – komu nevyhovuje jedlo za pár eur a pár minút? Každému z nás sa občas stane, že ho čas prinúti zájsť do niektorého zo „zakázaných“ občerstvení. Výhody aj nevýhody sú nám veľmi dobre známe, napriek tomu pridáme ešte ďalšie. Najväčší nepriateľ týchto typov zariadení je, že jedlo obsahuje veľa tuku a pečivo má vysoký glykemický index, ktorý zapríčiní, že i keď sa najeme k prasknutiu, veľmi rýchlo vyhladneme. Nepriateľom je aj čas, pretože tak rýchlo ako jeme, aj priberieme.

Ak vás čas naozaj tlačí a rozhodli ste sa zájsť do fast foodu, zvoľte si menšie zlo! Doprajte si radšej jedlo, ktoré nie je vyprážané a je obohatené o zeleninu. Najlepším variantom je šalát s mäsom, tortilla či wrap bez dresingu. Pri hamburgeroch vynechajte syr a vrchnú časť žemle. Môžete si dať aj kúsok pizze, ktorá by nemala obsahovať veľa syru či bohatú oblohu údenín. A zlou voľbou nie je ani čínska kuchyňa, či už sushi alebo zeleninová polievka, sú vhodné na rýchly obed.

Toto ťa dostane:  Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní