Ako využiť kôpor? Prekvapí ťa to, ale nepatrí iba do kuchyne!

Ako využiť kôpor? Prekvapí ťa to, ale nepatrí iba do kuchyne!
  • 20.07.2018
  • Simona Kostková

Kôpor je nenápadná rastlina, ktorá, okrem svojho zaujímavého vzhľadu, pôsobí úplne obyčajne. Dokáže krásne dochutiť každé jedlo, avšak nepatrí medzi top bylinky v kuchyni, akými je napríklad bazalka alebo tymián, o ktorých každý vie, že sú nielen chutné, ale aj zdravé. Pozor, vyvedieme vás z omylu!

Symbol energie, ktorý bol kedysi uznávaným platidlom a liečivou drogou, vás milo prekvapí. Pozrite sa spolu s nami na kôpor voňavý, ktorý je chutným korením nielen v omáčke či v uhorkách, ale aj liečivým pomocníkom. Toto sú hlavné dôvody, pre ktoré povýšite obyčajnú stonku kôpru na super koreninu vo vašej kuchyni aj v domácej lekárničke.

Symbol energie aj chutné dochucovadlo

V záhrade či na lúke by ste si kôpor mohli ľahko zmýliť s inými burinami. Je to preto, že kôpor patrí medzi nenáročné rastliny, ktoré rastú skoro všade a nepotrebujú žiadnu starostlivosť. Môžete si ho preto vypestovať hocikde v záhrade, pokojne aj medzi zeleninou a rovno odtiaľ ho čerstvý pridávať do jedál. Nielen pre Egypťanov, ale aj pre ázijské kultúry bol vždy symbolom životnej energie, dokonca sa verilo, že v spojení s vínom dokáže vyvolať neuhasínajúcu vášeň. Bol tiež používaný ako ochranná bylinka pred kúzlami a bol častou zložkou rôznych lektvarov.

Dnes patrí už len medzi typické koreniny v kuchyni a využívajú sa nielen jeho listy, ale aj semienka. Každá časť kôpru má svoju charakteristickú chuť a vôňu, ktorú naplno využíva hlavne nemecká a škandinávska kuchyňa. Vynikajúca je kôprová omáčka, pridáva sa k nakladaným uhorkám, skvelo sa však hodí aj k rybám a mäsu, dokonca sa využíva aj pri príprave zálievok do šalátov a aj v samotných šalátoch. Ale tu jeho využitie ani zďaleka nekončí!

Pozri tiež: STOP bolesti! Ako sa zbaviť svalových kŕčov prírodným spôsobom?

recept na zemiakovú polievku

Zdroj: Shutterstock®

Ako to ten kôpor robí?

Pokiaľ vám kôpor chutí a používate ho pomerne často, robíte veľmi dobre! Kôpor obsahuje mnoho dôležitých látok, ktoré ocení nielen váš jazyk, ale celé telo. Okrem bielkovín, vody, tukov a sacharidov, obsahuje aj vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, vitamíny A,B,C a kyselinu listovú. Vďaka týmto telu prospešným látkam sa kôpor používa pri tráviacich ťažkostiach, nechutenstve, plynatosti, pri zavodnení organizmu a mnohých iných problémoch.

Kôpor si obľúbite aj kvôli týmto vlastnostiam:

  • Výrazne podporuje imunitu

  • Ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi

  • Slúži ako prevencia pred chrípkou a prechladnutím

  • Má antiseptické účinky – protizápalové

  • Pomôže s detoxikáciou organizmu

  • Zlepšuje trávenie

  • Zvyšuje chuť do jedla

  • Má silné močopudné účinky

  • Odvodňuje telo od nadbytočnej vody

  • Prečisťuje močové cesty a obličky

  • Podporuje pravidelné vyprázdňovanie

  • Odstraňuje migrény

  • Mineralizuje kosti

  • Zabezpečuje pevné kosti a kĺby

  • Pôsobí ako prevencia proti osteoporóze

  • Lieči kožné ochorenia

  • Upokojuje nervový systém

kôpor voňavý

Zdroj: Shutterstock®

Podporí tvorbu mlieka, pomôže zaspať

Kôpor je pomerne silné a účinné liečivo, hlavne jeho semená, ktoré majú celkový tlmiaci efekt na telo a zároveň podporujú trávenie. Okrem toho sa semená pridávajú do jedla ženám, ktoré majú problémy s tvorbou materského mlieka. Zároveň je schopný sa cez mlieko dostať do tela dieťatka a regulovať jeho trávenie. Kôpor však môžete aj piť! Odvar z kôprových semien vám pomôže rýchlejšie zaspať, keďže majú upokojujúce účinky.

Ako jedna z mála bylín nemá žiadne vedľajšie účinky a je vhodný aj pre malé deti. Ak chcete svoju kuchyňu aj zdravie podporiť kôprom, dávajte si pozor! Kôpor voňavý je najvhodnejší čerstvý a varom, samozrejme, stráca svoje účinky aj chuť, preto sa do jedla pridáva až tesne pred podávaním. A jesť ho môžete nielen v lete, ale aj v zime – listy si nakrájate a zamrazíte.

bramboračka

Zdroj: Shutterstock®

Pravá česká bramboračka s kôprom

Budeme potrebovať:

  • 400 g nových zemiakov

  • 100 g hríbov – čerstvých alebo sušených

  • 200 ml sladkej smotany

  • múku na zahustenie alebo ovsené vločky

  • 1 lyžičku bujónu, ideálne čerstvý vývar

  • 1 menší zväzok kôpru

  • soľ, rascu a korenie

Postup:

Do hrnca si dáme nakrájané zemiaky a na plátky nakrájané, umyté hríby. Pridáme štipku soli, rascu a zalejeme 750 ml vody. Varíme, dokiaľ zemiaky nezmäknú. Následne zalejeme smotanou, pridáme bujón alebo vývar, zahustíme a niekoľko minút povaríme. Osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme kôpor, nasekaný nadrobno. Dobrú chuť!

 

Neprehliadni: Zdravá pochúťka: Recept na slaný koláč quiche bez múky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

17 komentárov

Milka Damašková 20.07.18 00:18

MD
karma
132.00

Práve dnes som ho pridávala do tekvicového prívarku. Má naozaj veľa dobrých vlastností, no že je taký pomocník v boji s osteoporózou, to som ani netušila :)

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 20.07.18 11:21

karma
110.00

Fúú... to som prekvapená, koľko liečivých vlastností kôpor má. Ja ho v jedle nejako nemusím. Ale na očistu tela by nezaškodil začať ho konzumovať.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 20.07.18 11:59

KK
karma
105.00

kôpor používam často, aj na zimu si ho zamrazujem

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 20.07.18 12:11

DB
karma
117.00

Kôpor mám veľmi rada, že je až taký užitočný som netušila :-)

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 20.07.18 18:20

BS
karma
100.00

V záhrade nám rastie, takže ho mám k dispozícii vždy keď ho potrebujem a v zime zasa v mrazničke, je ako čerstvý a netušila som, že je taký užitočný:))

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.07.18 14:51

MM
karma
100.00

máme ho plnú záhradu, mám už aj zamrazený na zimu, aj susedia v baráku :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 07.08.18 17:28

MC
karma
109.00

Rastie nám na záhrade ,tento rok vo veľkom množstve,zamrazujem na zimu.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 10.08.18 20:49

karma
106.00

Kôpor mám rada a konečne som ho naučila jesť aj manžela.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 09.09.18 11:06

AS
karma
108.00

tento rok sme mali málo kôpru v záhrade, ani som nemohla odložiť do mrazničky, lebo na rastlinkách bolo milión zelených vošiek- nedali sa ani opláchnuť. Inak ja kôpor mám veľmi rada, dávala som aj do zeleninových šalátov, do tekvicového prívarku alebo len na omaslovený chlebík. Je výborný aj s vareným novým zemiačikom

  • 0
Odpovedať

Zdenka Slahučková 11.09.18 23:20

ZS
karma
100.00

Cenné rady, ani som o týchto vlastnostiach netušila.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 28.09.18 14:08

DB
karma
114.00

tak na rozdiel od mnohých,ja kôpor milujem.taká kôprová omáčka s vareným,alebo pečeným mäskom a knedľou je pochúťka .

  • 1
Odpovedať

Dana Kobíková 06.12.18 21:15

DK
karma
-1.00

Kôpor používam veľmi rada

  • 1
Odpovedať

Anton Marek 18.12.18 10:23

karma
127.00

Nevedel som, že má toľko prespešných vlastností.

  • 0
Odpovedať

Alena Hocková 11.04.19 15:06

AH
karma
-1.00

Že je kôpor dobrý na tvorbu materského mlieka počujem prvý krat a určite vyskúšam, keďže som tehu :-)

  • 0
Odpovedať

Matej Varga 25.12.19 16:41

MV
karma
108.00

Skvelá polievka, ďakujem za tip

  • 0
Odpovedať

Martina Kovačičová 30.07.21 11:51

MK
karma
-1.00

Kôpor máme radi,pridávam do omáčok,polievok,zálievok na šaláty a aj na tvár ked si robím pleťovú masku

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 08.08.21 20:49

JK
karma
100.00

Kôpor mam na záhrade

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní