Ako využiť tekvicovú sezónu v kuchyni?

Ako využiť tekvicovú sezónu v kuchyni?
  • 27.09.2016
  • Lucia Hausknechtová

Tekvica patrí medzi najobľúbenejšie potraviny v jesennom období. Táto sezónna zelenina obsahuje nemalé množstvo vitamínov a minerálov, ktoré počas chrípkového obdobia dokážu posilniť našu imunitu. Vysoký obsah vody v dužine a zároveň nízky obsah tuku robia z tekvice skvelé diétne jedlo. Pripravte si doma pečenú tekvicu s čerstvými bylinkami alebo krémovú tekvicovú polievku a túto zeleninu si zamilujete

 Čo obsahuje?

Tekvica obsahuje provitamín A, vitamín B1, B2, B3, E, kyselinu listovú, omega-3 mastné kyseliny a minerálne látky horčík, draslík, vápnik a železo. Je ľahko stráviteľná a obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín. Nemalé množstvo vlákniny v tekvici prospieva tráviacemu traktu a pomáha pri vylučovaní toxínov z tela. 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Tekvicová sezóna sa blíži

Zdroj: Shutterstock®

Zdravé jadierka

Okrem dužiny tekvice by ste mali do svojho jedálneho lístka pridať aj tekvicové jadierka. Obsahujú vitamín A, E, kyselinu listovú, zinok, vápnik, fosfor, železo, selén, draslík a nepriamo podporujú tvorbu vitamínu D.

Sú zdrojom aminokyseliny tryptofán, ktorá ovplyvňuje hladinu serotonínu, známeho ako hormón šťastia. Tekvicové jadierka pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak, prečisťujú obličky a močové cesty,  posilňujú imunitný systém a majú protizápalové účinky.

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Tekvicová sezóna sa blíži

Zdroj: Shutterstock®

 Krémová tekvicová polievka

Recept:

  • 1 hokkaido tekvica
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 200 ml mlieka
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • oregano
  • olivový olej

Zemiaky a mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kúsky. V hrnci na olivovom oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu s cesnakom, pridáme zemiaky, mrkvu a restujeme. Medzitým tekvicu očistíme a pokrájame na kocky. Potom ju pridáme k zemiakom a mrkve. Všetko zalejeme vodou tak, aby bola zelenina ponorená.

Osolíme, okoreníme a varíme na miernom ohni približne 40 minút. Potom polievku rozmixujeme, aby vznikol hustejší krém. Pridáme mlieko, premiešame a môžeme podávať.

Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko

Tekvicová sezóna sa blíži

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Martina Zahoranová 27.09.16 17:42

MZ
karma
92.00

tekvicová polievočka je úplne najlepšia k tomu trošku kyslej smotany jedli by sme ju doma aj každý deň

  • 0
Odpovedať

Božena Hajzušová 17.10.16 23:03

BH
karma
-1.00

dnes sme je vyskúšali a bola fakt chutná,len škoda že nič nezostalo a zajtra treba variť zase

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 23.10.16 17:34

AK
karma
100.00

tekvicová polievka je mňam

  • 0
Odpovedať

Alena Ďurechová 13.11.16 01:18

karma
93.00

*krémová je naj*

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 13:11

MZ
karma
-1.00

Niečo pre našich :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní