Aký je vplyv koronavírusu na svet? Všetko zlé je na niečo dobré?!

Aký je vplyv koronavírusu na svet? Všetko zlé je na niečo dobré?!

V posledných dňoch sa u nás šíri stres a panika z obávaného koronavírusu (COVID-19). Zatiaľ, čo prvý prípad, teda pacient 0 sa po prvýkrát objavil už v novembri minulého roka, v plnej sile ochorenie prepuklo v čínskom meste Wu-chan v januári tohto roka. V súčasnosti ide o celosvetovú pandémiu, ktorej podľahlo už viac ako 15 000 ľudí na celom svete. Suma sumárom je ochorením nakazených viac ako 300-tisíc ľudí, no pozitívne je, že z nákazy sa podarilo vyliečiť viac ako 100-tisíc ľudí.

Z toho dôvodu vlády jednotlivých krajín pristúpili k radikálnemu riešeniu a vyhlásili núdzový stav, aby zabránili jeho šíreniu a ochránili národ. Nosenie ochranných rúšok a gumených rukavíc, home office pre mnohých pracovníkov, obmedzené vychádzanie z domovov, zákaz zhromažďovania sa, rušenie podujatí a 14-dňová karanténa pre každého, kto sa vrátil zo zahraničia. Na jednej strane ide o radikálne riešenie, vďaka ktorému sa darí udržať šírenie nákazy, takpovediac na uzde, na druhej strane trpí nielen samotný národ, ale v konečnom dôsledku utrpí ekonomika štátu.

Vplyv koronavírusu na ekonomiku štátu

Čo sú to straty na ekonomike štátu oproti strate ľudského života? Je to neporovnateľné, ale aj napriek tomu si treba uvedomiť, že ekonomika štátu a v konečnom dôsledku aj obyvatelia utrpia nemalé straty. V prvom rade na boj s koronavírusom musela krajina vyčleniť dostatok financií, a to nielen na nákup ochranných pomôcok, ale aj testov a pod. Navyše v aktuálnej dobe zatvárajú svoje brány veľké podniky, predovšetkým automobilky, ktoré patria k najväčším prínoscom do HDP krajiny.

Nakoľko došlo k prerušeniu dodávateľských reťazcov v dôsledku výpadku výroby v Číne, tento fakt bude mať nepriaznivý dopad aj na slovenskú ekonomiku. Hotelieri z minúty na minútu pocítili dramatické zrušenie objednávok a rovnako to je aj v prípade menších firiem. No nechajme to na štát a novú vládu, ako sa s týmto dopadom vysporiadajú a poďme na možno priaznivejšie dopady koronavírusu na tento svet.

Pozri aj: Dezinfekcia rúk proti koronavírusu je dôležitá, ale nezabúdaš na niečo dôležitejšie?!

Azúrová voda v Benátkach?

Všetko zlé je na niečo dobré! Koronavírus prinútil obyvateľov Talianska opustiť ulice a zavrieť sa vo svojich domovoch. Rovnako to platí aj o uliciach, teda kanáloch Benátok. Kým po celý rok lákajú davy turistov, dnes sa Benátky od turistov vyprázdnili a tým poklesla aj lodná doprava, v dôsledku čoho sa prečistila voda v kanáloch. Vďaka tomu sa do kanálov opäť vrátil podmorský svet a život. Vrátili sa ryby, labute a voda sa prečistila.

Voda v kanáloch je priezračnejšia, gondoly sú „odparkované“ a zlepšila sa aj kvalita vzduchu. Zjavne si príroda berie späť to, čo jej patrí. Mnohí dokonca uvádzajú, že koronavírus je fackou od prírody, ktorá nám dáva najavo, akí sme boli voči nej bezočiví.

Čína a koronavírus

Zdroj: NASA

Dýchateľné ovzdušie v Číne

Zatvorené továrne, odstavená výroba a komíny, menej áut na cestách = menej emisií, ktoré znečisťovali ovzdušie v Číne už mnoho rokov. Nedýchateľný vzduch spôsoboval, že obyvatelia počas celého roka chodili s rúškom na tvári, aby mohli aspoň čiastočne dýchať. Dnes je tomu inak. Satelitné zábery NASA sú dôkazom toho, že karanténa dopomohla k prečisteniu vzduchu. Koronavírus tak svojim spôsobom prispel k dramatickému poklesu emisií a prachových častíc v ovzduší. Dokonca pozitívne je aj to, že koronavírus je v krajine na ústupe a počet novonakazených pacientov klesá na nulu.

Aj keď sme boj nad koronavírusom ešte nevyhrali, vyhrali sme aspoň čistejšie prírodné prostredie a ovzdušie. Prírode sme prinavrátili život a uvedomili sme si, že s prírodou sa netreba zahrávať!

Neprehliadni: Čo je koronavírus a ako sa tento smrteľný vírus prenáša? Je dôvod na paniku?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní