Anémia alebo chudokrvnosť - kto môže byť ohrozený?

Anémia alebo chudokrvnosť - kto môže byť ohrozený?
  • 14.08.2017
  • Monika Šomšáková

Anémia alebo chudokrvnosť patrí celosvetovo k najčastejším ochoreniam. Postihuje skoro tretinu z celej populácie. Zjednodušene to znamená nedostatok červených krviniek a krvného farbiva.

Dobrou správou je, že anémia spôsobená nedostatkom železa sa môže zlepšiť aj pomocou správnej stravy. My vám prezradíme ako!

Príčiny anémie

Môže mať celý rad príčin. Môže to byť úrazom a následnou stratou krvi. Anémia môže byť vrodená, spôsobená nedostatkom vitamínu B12, nedostatkom kyseliny listovej, ale taktiež napríklad ochorením ľadvín s poruchou látky nazývanej erytropoetin, chorobou štítnej žľazy alebo pečene. Jednou z možných príčin je taktiež onkologické ochorenie a jeho následná liečba.

Podľa WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) hovoríme o anémii vtedy, keď hladina hemoglobínu v krvi klesne pod 140 g/l u mužov a pod 120 g/l u žien. 

príčiny anémie

Zdroj: Shutterstock®

Prejavy anémie

  • vyčerpanie alebo extrémna únava aj pri malej fyzickej záťaži
  • pocit nedostatku dychu
  • slabosť
  • pri vyššom stupni anémie bolesti hlavy 
  • zvonenie v ušiach
  • závraty
  • nespavosť a porucha sústredenia
  • bledosť (bledá pokožka, očné spojivky, ďasná, nechtové lôžka)
  • afty v ústach
  • znížená citlivosť a brnenie v nohách a lýtkach
  • chudnutie

Prečítajte si: Stal sa vám úraz? Povieme vám, ako urýchliť hojenie!

nedostatok železa

Zdroj: Shutterstock®

Kto je najviac ohrozený?

Rizikovou skupinou sú najmä dojčatá, adolescenti, dospievajúce dievčatá a ženy. Anémia je často príznakom iného ochorenia. Zriedkavejšie sa anémia zjavuje v dôsledku nedostatku vitamínu B12 alebo kyseliny listovej (vitamín B9), ako sme už spomínali. K anémii môže viesť často aj neodborné vegetariánske stravovanie. Vegetariáni sa totiž vzdávajú mäsa, v ktorom je železo. Často ho však zabúdajú nahradiť inými potravinami, aby obstarali dostatok železa pre svoj organizmus.

Zaujme vás: Dávkovanie produktov - Aké je ideálne množstvo na jedno použitie? Takto 

ktoré potraviny obsahujú železo

Zdroj: Shutterstock®

Železo v strave

Orechy a semená - Napríklad sezam, slnečnicové a tekvicové semená, skoro všetky druhy orechov. Výborné sú najmä pistácie, mandle a para orechy. Stačí ich denne za hrsť. 

Zelenina - Napríklad paradajky, červená kapusta, brokolica, petržlenová vňať, špenát, cibuľa, pór a mnohé iné.

Celozrnné potravinyCelozrnné výrobky a výrobky zo sójovej múky, cereálne výrobky, lúpané proso, ovsené vločky, strukoviny, pololúpaná alebo nelúpaná ryža.

Ovocie - Jahody a marhule sú považované za vynikajúce pri regenerácii hemoglobínu (čerstvé alebo aj sušené). Ďalej sušené slivky, jablká, pomaranče a ostružiny.

chudokrvnosť

Zdroj: Shutterstock®

Mäso - V živočíšnych produktoch je vyšší obsah železa a vstrebateľnosť z mäsa je omnoho vyššia ako zo zeleniny. Hovädzie mäso, ryby, jahňacie mäso, teľacia pečeň a divina.

Čaje - Žihľavový a šípkový čaj sú bohatým zdrojom železa pre váš organizmus. Juhoamerický čaj lapacho alebo roibos (jeden z nich vypite každý deň aspoň pol litra).

Červená repa - Tip našich starých mám, ktorý je dodnes neprekonateľný. Najlepší liek na chudokrvnosť je čerstvá šťava z červenej repy. Vypiť treba denne pol litra. Ak vám nechutí čistá, pridajte si do nej mrkvu alebo jablká.

Pozrite si: Tyčinky do uší: Na čo všetko nám vedia poslúžiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Soňa Kelemenová 14.08.17 07:18

SK
karma
86.00

treba jesť všetko ale s mierou..... samozrejme viacej zeleniny ako mäska.... vo všetkom sú vitamíny... netreba jesť len jeden druh, striedmo... a potom budeme zdravý ako rybyčka

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 14.08.17 07:27

karma
108.00

Anémia je moja verná "kamoška".Tiež sa snažím doplniť železo prírodne,lieky mi nerobia dobre.Poučný článok.

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 14.08.17 08:42

KK
karma
105.00

mala som s tým problém, treba mať pestrú stravu, čaj lapacho poznám a pijem, v lete síce menej , ale v zime pravidelne

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 14.08.17 09:31

MD
karma
132.00

Aj ja som si s ňou užila svoje, stravou sa to nedarilo napraviť,tak museli nastúpiť lieky. Strava spraví veľa, ale sú aj zdravotné problémy, ktoré neovplyvníš...

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 14.08.17 14:54

TK
karma
105.00

dnes už nie je nič zdravé je to dané dobou že všetko je zlé preto je jedno kto čo je ak to robí s mierou

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 14.08.17 17:41

MM
karma
100.00

toto ma trápilo zatiaľ len po cisárskom reze

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 14.08.17 19:56

MR
karma
109.00

nemám takéto problémy, ale človek nikdy nevie.. super článok

  • 0
Odpovedať

Alena Gudjáková 14.08.17 19:59

AG
karma
91.00

S anémiou bojujem už pár rokov. Vždy mi ju vie niečo znova ,,naštartovať"

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 14.08.17 21:39

PV
karma
113.00

Tak asi začnem s tou repou ..Orechy jem , špenát a brokolicu milujem, hovädzie mäsko málokedy , jahôdky čerstvé sú naj ..

  • 0
Odpovedať

Andrea Šmihulová 14.08.17 21:44

karma
-1.00

Dlhé roky bojujem s týmto ochorením.Skúšala som aj nemožné.Dokonca aj recept "starých materí"-klinec v jablku.Popritom sa stravujem pestro.Viac krát mi to kleslo až tak nízko,že mi musela byť podaná transfúzia.Je to najrýchlejší spôsob doplnenia červených krviniek a železa.

  • 0
Odpovedať

Daniela Revayová 15.08.17 22:55

DR
karma
104.00

Ja som anemicka uz dlho...skusam jest vsetko odporucane, ale zatial ziadny extra efekt....

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 01.11.17 18:54

JK
karma
100.00

Dcéra pár rokov s ňou bojuje

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 17.11.17 17:50

AK
karma
100.00

anémia je choroba nášho storočia lebo sa zle stravujeme

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 08.02.19 08:58

JK
karma
100.00

Dcéra má tento problém

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní