Banskobystrický kraj: Kam sa vybrať na výlet a čo všetko objaviť?

Banskobystrický kraj: Kam sa vybrať na výlet a čo všetko objaviť?
  • 20.06.2020
  • Michaela Kožáková

Banskobystrický kraj je rozlohou najväčším krajom na Slovensku. Jeho mohutné pohoria sa tu striedajú so zvlnenými rovinami Juhoslovenskej kotliny. Obľúbené Nízke Tatry, Poľana, Muránska planina, Vtáčnik, Národný park Nízke Tatry, Národný park Slovenský raj, Národný park Muránska planina, Národný park Veľká Fatra a Národný park Slovenský kras, tri chránené krajinné oblasti, množstvo národných prírodných rezervácií, chránených priestorov, lokalít s nižším stupňom ochrany ponúkajú nezameniteľné prírodné krásy a nádherné scenérie. Nech zdvihne ruku ten, kto nenavštívil aspoň jeden zo spomínaných národných parkov alebo nebol v Nízkych Tatrách. 

Na tej Detve studňa murovaná

Banskobystrický kraj neoplýva len svojou jedinečnou prírodou, ale i kultúrnymi a historickými pamiatkami a ľudovým folklórom. Naši prarodičia ospevovali krásy Poľany, dodržiavali tradície a zvyky. Čo vám napadne pri meste Detva? Urastení mládenci s holými pupkami rezko tancujúci do rytmu ľudovej piesne? A čo taká Hriňová? Určite sa vám spája s kultúrnymi podujatiami. Nesmieme tiež zabudnúť na Folklórne slávnosti pod Poľanou, Folklórnu Bystricu, Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe, Klenovskú Rontouku v Klenovci, Novohradský folklórny festival Lučenec a ďalšie.

Tri mestá tohto kraja, Banská Bystrica, Banská Štiavnica a Kremnica boli vyhlásené za mestské pamiatkové rezervácie, pričom Banská Štiavnica bola zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Špania Dolina, Štiavnické Bane a Sebechleby – Stará Hora predstavujú pamiatkové rezervácie vidieckych sídiel. 

Dejiny tohto regiónu sú spojené s ťažbou vzácnych kovov, ich spracovaním a výsadami, ktoré boli udeľované kráľovským mestám. Kraj tiež ponúka veľkú koncentráciu banských historických miest a technických pamiatok, zaujímavých historických objektov v spomínaných pamiatkových rezerváciách. Nezabudnuteľné zážitky a skvelý relax spojený s dobrodružstvom si môžete vychutnať vďaka bohatej sieti značených turistických a cykloturistických trás. A to nie je všetko. Zaujme vás aj skalolezectvo, splavovanie, paragliding, golf. Milovníci termálnych vôd majú k dispozícii mnohé termálne kúpaliská, wellness centrá kúpele ako Sliač, Sklené Teplice či Dudince. Banskobystrický kraj má výborné podmienky aj na lyžovanie, snowboarding i ski alpinizmus. V zime k tomuto kraju neoddeliteľne patria aj podujatia ako napríklad preteky psích záprahov alebo krňačkové preteky. 

A čo ešte vidieť v tomto kraji? Kam sa vybrať na výlet? Máme pre vás niekoľko tipov. Čítajte ďalej.

Pozri aj: Nitriansky kraj: Kam sa vybrať na výlet a čo určite nevynechať?

- Zákutia Banskobystrického kraja, ktoré sa oplatí vidieť
1 z 5

Drevený kostol v Hronseku

V obci Hronsek, neďaleko Banskej Bystrice, dodnes stojí evanjelický drevený artikulárny kostol, ktorý pochádza z čias náboženskej neslobody protestantov. Artikulárne kostoly museli stáť na okraji obcí, mimo mestských hraníc. (artikulárny – postavený podľa podmienok, ktoré museli evanjelici splniť, ak chceli kostol postaviť). Na ich stavbu sa nesmel použiť kameň, železo ani klince. Stavať sa teda mohli jedine z dreva. Tieto kostoly nemohli mať žiadne zvony, veže a vchody museli byť odvrátené od obce. Pôvodne bolo postavených deväť artikulárnych drevených kostolov, z ktorých sa zachovalo päť.

Túto jedinečnú kultúrno-historickú pamiatku, zapísanú i na Zozname svetového dedičstva UNESCO, začali stavať v roku 1725 a na jeseň 1726 bola hotová. Kostol má pôdorys v tvare kríža, výšku osem metrov, tridsať okien a má 1 100 miest na sedenie. Unikátny je i oltár, na ktorom sa dajú vymieňať obrazy, ktoré sú rozvešané po obvode kostola a striedajú sa podľa aktuálnej témy omše. Nádvorie dotvárajú štyri mohutné lipy, z ktorých dve sú také staré ako kostol. Súčasne s kostolom bola v roku 1726 postavená aj krásna drevená zvonica. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Alica Mareková 04.08.20 11:50

AM
karma
-1.00

krásne miesta.

  • 2
Odpovedať

Kristína Sekeráková 28.02.21 10:49

KS
karma
133.00

Niektoré miesta v tomto kraji som už mala možnosť navštíviť :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní