Banskobystrický kraj: Kam sa vybrať na výlet a čo všetko objaviť?

    • Zdieľaj:
- Zákutia Banskobystrického kraja, ktoré sa oplatí vidieť
2 z 5

Špania Dolina

Na rozhraní Nízkych Tatier a Veľkej Fatry leží nádherná obec, kedysi banícka osada, ktorá sa preslávila po celej Európe. Námestiu dominuje rímskokatolícky kostol Premenenia Pána. Zaujímavý je i banícky orloj, banský vláčik, turecká bašta, banícka strážnica-klopačka. Pri reštaurácii spojenej s múzeom začína aj krátky náučný chodník, ktorý vedie popri baníckych šachtách a štôlniach v okolitých lesoch až k Halde Maximilián, kde začína postupne klesať smerom naspäť do dediny.

Väčšinu objektov tejto pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry reprezentujú banícke ľudové domy s hospodárskymi objektmi, väčšinou so zrubovou konštrukciou, tie staršie kamenné, niektoré i murované. 

Okrem baníckej histórie je dedina známa aj paličkovanou čipkou, ktorá je zvláštna tým, že nerešpektuje jednotný štýl. Každá rodina používala určité postupy, ktoré sa z generácie na generáciu rozvíjali. Takisto sa každý rok v obci konajú rôzne kultúrne podujatia ako napríklad Tekvicová a Slivková paráda, divadelný festival ŠpanDiv a iné.

2 z 5