Beauty poradňa GERnétic: Starostlivosť o jazvy

Beauty poradňa GERnétic: Starostlivosť o jazvy

Odpovedá Alena Kimlová

z Kozmetického štúdia GERnétic 

www.StudioGernetic.cz

Ako sa mám správne starať o jazvu na tvári, ktorá mi vznikla pred 5 mesiacmi po úraze. A prečo sa vlastne jazva vytvára?

Jazva je väzivový produkt hojenia poškodenej kože do hlbokých vrstiev. Vzhľadom na to, že sa organizmus snaží zabrániť vniknutiu infekcie do tela, prekrytie rany novou vrstvou kože je rýchle, ale kvalitatívne nezodpovedá pôvodnému tkanivu. Preto sa na povrchu pokožky objavujú jazvy. Novo vytvorené tkanivo je veľmi tenké, málo prekrvené a elastické, chýba pigment, mazové a potné žľazy, vlasové folikuly.

Výsledné jazvy môžu mať rôznu podobu: normálna jazva je v úrovni okolitej kože, atrofická jazva sa prepadá pod úroveň okolitej kože (príčinou je nedostatočná náhrada tkaniva), hypertrofická jazva je vypuklá nad úrovňou kože (po určitom čase sa môže sploštiť), keloidná jazva sa rozširuje za oblasť rany (hojenie týmto typom jazvy je väčšinou dané geneticky). Farba jazvy udáva, či regenerácia tkaniva ešte prebieha, či tu bol tento proces už ukončený. Červená jazva signalizuje stále ešte prebiehajúce hojenie, belavá farba znamená, že v koži bola regenerácia ukončená.

Bude vás zaujímať: Crème Spéciale Peaux Mixtes Et Grasses - špeciálny krém pre mastnú a zmiešanú pleť

Beauty poradňa GERnétic: Starostlivosť o jazvy

Zdroj: Shutterstock®

Konečný stav jazvy však môžeme prostredníctvom dokonalej starostlivosti značne ovplyvniť. Je dôležité dodať jednotlivým bunkám dostatok výživných látok, aby regenerácia prebiehala čo najkvalitnejšie. Veľmi dobré sú skúsenosti s krémom Synchro, ktorý bol pôvodne určený na intenzívnu regeneráciu popálenej kože. Vyvažuje fyziologické funkcie pokožky vo všetkých vrstvách, dodáva dostatok výživných látok. Vďaka obsahu ušľachtilých olejov z nechtíka, sóje a sladkých mandlí poškodenú pokožku dobre zvláčňuje a zjemňuje. Je potrebné jazvu natierať malým množstvom krému niekoľkokrát denne.

Bude vás zaujímať: Beauty poradňa GERnétic: Ošetrenie problematickej pleti

starostlivosť o jazvy

Zdroj: Shutterstock®

Ešte kvalitnejšiu regeneráciu je možné dosiahnuť pridaním prípravku Mito Spécial+ a séra Cells Life. Bunkový stimulátor Mito Special+ umožňuje kvalitnejšiu syntézu prírodného kolagénu, zvyšuje mitochondriálny metabolizmus – umožňuje bunkám lepšie dýchať, skvalitňuje vstrebávanie kyslíka cez kožu, celkovo podporuje bunkovú aktivitu a energiu. Cells Life obsahuje základné zložky bunkovej štruktúry. Podporuje rýchlejšiu obnovu kolagénových a elastínových vláken, intenzívne hydratuje. Obidva prípravky sa aplikujú na jazvu a bezprostredne okolité tkanivo jedenkrát denne. Súčinnosťou týchto prípravkov dosiahneme maximálnu regeneráciu poškodeného tkaniva, ktorá umožní, že po ukončení hojenia bude jazva takmer neviditeľná.

Odporúčame prečítať: Gel Contour Yeux - ochranný a liftingový gél na očné okolie

Beauty poradňa GERnétic: Starostlivosť o jazvy

Zdroj: Shutterstock®

Starostlivosť o jazvy

Súčasťou starostlivosti o jazvy sú tlakové masáže. Robia sa niekoľkokrát denne - približne na 20 sekúnd sa postihnuté miesto stláča. Tlakom na jazvu sa odstráni odkysličená krv a umožní sa prísun krvi okysličenej a plnej živín. Poškodené miesto často svrbí, čo je odrazom imunitných procesov v jazve a jej vyzrievania. Bežná jazva sa zahojí do 18 mesiacov, niektoré jazvy sa hoja ťažšie (okolie veľkých kĺbov).

Jazvám neprospieva nadmerné slnenie, solárium, sauna, ktoré môžu spôsobiť nadmernú pigmentáciu v okolí jazvy.

Produkty GERnétic zakúpite v kozmetických salónoch, kde Vám kozmetička poradí, ako prípravky používať a môže ponúknuť aj salónne ošetrenie.

Zoznam salónov na www.gernetic.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní