Bechterevova choroba: O aké ochorenie ide a koho postihuje najviac?

Bechterevova choroba: O aké ochorenie ide a koho postihuje najviac?

Viete, o aké ochorenie ide, keď sa povie Bechterevova choroba? Zaradiť ju môžeme predovšetkým medzi zápalové ochorenia pohybového aparátu, pričom prevažne postihuje najmä chrbticu. Jej typickými prejavmi sú napríklad stuhnutosť niektorých kĺbov, bolesti chrbta a dokonca až znížená schopnosť pohybu. V nasledujúcom článku sa o tomto ochorení dozviete množstvo dôležitých informácií. Prezradíme vám, čo sa skrýva pod pojmom Bechterevova choroba, ako sa prejavuje a aké sú možnosti jej liečby!

Čo by sme mali vedieť o tomto ochorení?

Pod pojmom Bechterevova choroba rozumieme systémové zápalové ochorenie pohybového aparátu, ktorému sa odborne hovorí aj ankylozujúca spondylitída. Radíme ho medzi reumatické ochorenia. Postihuje najmä kĺby chrbtice, a to hlavne v bedrovej oblasti. Vplyvom zápalových procesov postupne dochádza ku kostnateniu kĺbových puzdier aj okolitých väzív, čo má za následok stuhnutie chrbtice a obmedzenie hybnosti. Pri Bechterevovej chorobe sú niekedy zasiahnuté aj ramenné či bedrové kĺby a v niektorých prípadoch aj ostatné kĺby končatín. Presná príčina vzniku a hlavne spúšťače tohto zdravotného problému nie sú úplne známe.

Známa je však súvislosť medzi výskytom tejto choroby a prítomnosťou antigénu HLA-B27 u pacienta. Aj keď je u jedinca potvrdená prítomnosť tohto antigénu, neznamená to, že dôjde k prepuknutiu ochorenia. Na jeho rozvoji sa tiež môžu podieľať rozličné imunologické či genetické faktory. Bechterevova choroba vo zvýšenej miere postihuje mužskú časť populácie, pričom k jej vzniku a postupnému rozvoju dochádza najmä medzi 20. až 40. rokom života. V súčasnosti toto ochorenie postihuje do 1 % populácie. Názov dostalo podľa lekára Vladimíra Michailoviča Bechtereva, ktorý ho ako prvý opísal v roku 1893.

Odporúčame: Krivica: Choroba našich prastarých mám je späť! Čo s ňou?

prejavy Bechterevovej choroby

Zdroj: Shutterstock®

Takéto sú prejavy Bechterevovej choroby

Bechterevova choroba predstavuje chronické ochorenie s veľmi dlhým priebehom, ktoré zvyčajne nastupuje len pomaly, no jeho príznaky sa zvyknú zhoršovať. Medzi prvé pociťované prejavy radíme hlavne neurčitú stuhnutosť kĺbov, respektíve chrbtice, a to najmä v jej spodnej časti. Stuhnutosť postupne striedajú bolesti, ktoré sa v mnohých prípadoch objavujú nad ránom či v pokoji a pri miernom precvičení zase ustupujú. Bolesť tiež môže byť prítomná v oblasti hrudníka, ramien aj bedrových kĺbov. K tomu sa môžu pridať aj opuchy až deformity kĺbov, pričom koža v okolí postihnutých kĺbov môže byť začervenaná.

Pacient s Bechterevovou chorobou má často typický postoj. Postihnutý má akoby vysunutú hlavu, zaoblené ramená, sploštený hrudník a v predklone často fixovaný postoj. Bechterevova choroba sa môže prejavovať aj mimo pohybového aparátu. V mnohých prípadoch dochádza k poškodeniu iných systémových orgánov, čo je sprevádzané výskytom ďalších zdravotných ťažkostí. Jedinca môžu trápiť zápaly očí, často očnej dúhovky, kožné problémy či hnačky. Ochorenie sa niekedy prejavuje aj na srdci alebo pľúcach. Nakoniec sa u pacienta môžu opakovane vyskytovať aj prejavy ako únava či zvýšená teplota.

liečba Bechterevovej choroby

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú možnosti liečby?

Bechterevovu chorobu je možné liečiť, nie však úplne vyliečiť. Cieľom liečby je hlavne brzdiť a spomaľovať proces degeneratívnych zmien, keďže rozvojom ochorenia môže dôjsť k problémom s pohyblivosťou kĺbov a chrbtice. Bolesť býva čoraz intenzívnejšia a v neskorších štádiách nastáva až úplne znehybnenie postihnutých oblastí a teda aj invalidita. Nevyhnutá je preto včasná diagnostika choroby. Pacientovi sú často podávané napríklad liečivá na tlmenie zápalových procesov tele. Farmakologická liečba má potlačiť hlavne bolesť či obmedziť rozvoj zmien na kĺboch. Bojovať proti progresii ochorenia však postihnutým v značnej miere napomáhajú hlavne rozličné rehabilitácie a celkovo pohyb i cvičenie.

Dôležité je totiž udržať si pohyblivosť chrbtice a predchádzať vzniku jej deformácií, udržiavať si voľné kĺby aj korigovať držanie tela. Aspoň kratšie cvičenie by pritom malo byť každodennou záležitosťou. Veľmi dobrý vplyv má na pacienta aj plávanie či prechádzky. Jedinec s týmto ochorením by tiež mal dbať na správne držanie tela. Na spánok sa odporúča mať kvalitné a pevnejšie lôžko. Nakoniec je nutné zmieniť, že Bechterevova choroba neskracuje dĺžku života pacienta, no a pri vhodne zvolenej liečbe a každodennom pohybe ani nemusí výrazne zhoršiť kvalitu života.

Pozri aj: Parkinsonova choroba: Ako sa prejavuje toto zákerné ochorenie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Mariaková 22.02.19 07:30

JM
karma
90.00

Poučný článok, dozvedela som sa zas niečo nové. :)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.02.19 08:31

MM
karma
100.00

Bechterevova choroba je mi dobre známa, trpel ňou otec, dokonca robili na nás výskum, či choroba je dedičná

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní