Bojujete s hyperglykémiou? Tu sú TOP bylinky na zníženie cukru v krvi!

Bojujete s hyperglykémiou? Tu sú TOP bylinky na zníženie cukru v krvi!

Hladina cukru v krvi každého človeka počas dňa kolíše, čo je úplne prirodzené. Mnoho ľudí však trápi dlhodobo zvýšená hladina krvného cukru. Typicky sa vyskytuje tento problém u jedincov s cukrovkou, no prítomný môže byť niekedy aj u osôb, ktorým diabetes diagnostikovaný nebol. Zvýšenú hladinu cukru pritom odborne nazývame hyperglykémia

Aké sú optimálne hodnoty cukru v krvi? Už keď úroveň cukru stúpa nad 7 mmol na liter krvi, je označovaná za zvýšenú. Hodnoty nad 10 až 11 mmol/l sú považované za príliš vysoké a rizikové. Z dlhodobého hľadiska môže vysoký cukor spôsobiť rozvoj mnohých vážnych zdravotných ťažkostí, preto tento stav neradno podceňovať! 

Čo pomáha pri vysokej hladine cukru v krvi a liečbe cukrovky?

Čo robiť pri vysokej hladine cukru v krvi? V prípade diagnostikovania cukrovky prvého či druhé typu je v prvom rade nevyhnutné dodržiavať liečbu nastavenú lekárom a taktiež odporúčania diabetológa. Vhodné je upraviť hlavne svoje stravovacie návyky, obmedziť príjem potravín zvyšujúcich hladinu cukru v krvi a dodržiavať dostatočný pitný režim.

Do jedálnička je naopak vhodné zaradiť potraviny s priaznivým vplyvom na hladinu cukru v krvi. Ide napríklad o citrusy, čučoriedky, ľanové semienka či artičoky. V prípade potreby môže pomôcť úprava telesnej hmotnosti. Význam má aj pravidelný pohyb.

Veľkým pomocníkom môžu byť aj bylinky. Ktoré byliny a prírodné prostriedky pomôžu znížiť hladinu cukru v krvi? Spoznajte bylinky proti cukrovke!

TOP bylinky znižujúce hladinu cukru v krvi:

1. Bazalka posvätná na zníženie hladiny cukru v krvi

Ako prvá je pri problémoch s vysokou hladinou cukru v krvi užitočná bazalka posvätná, latinsky Ocimum tenuiflorum. Je cennou súčasťou ajurvédskej medicíny a známa je aj pod pojmom tulsi. V lekárni či na internete ju zoženiete v sušenom stave, pričom si z nej môžete pripraviť bylinný čaj.

Bazalka posvätná má množstvo účinkov na telo. Pomáha nielen pri vysokej hladine glukózy, teda znižuje cukor, ale osožná je aj pri vysokom cholesterole či nadmernom strese. Pôsobí antibakteriálne a protivírusovo a podporuje imunitný systém.

Odporúčame: Ako sa stravovať pri dne? Aké sú príčiny a príznaky ochorenia?

2. Gymnema lesná pomôže znížiť cukor v krvi

Ktorá ďalšia bylinka pomáha na zníženie hladiny cukru v krvi? Ďalším pomocníkom pri cukrovke či hyperglykémii je gymnema lesná, latinsky Gymnema sylvestre, známa aj ako gurmar. Ide o tropickú rastlinu z Indie, ktorá je už od nepamäti rovnako používaná v ajurvédskej medicíne, a to predovšetkým pri liečbe cukrovky.

Na liečebné účely sa využívajú listy. Gymnema normalizuje hladinu cukru v krvi a pôsobí ako protiparazitický aj močopudný prostriedok. Pomáha stimulovať tvorbu inzulínu a podporuje regeneráciu buniek pankreasu. Okrem toho tiež pomáha znižovať chuť na sladké. Môže byť užitočná aj pri problémoch s vysokým cholesterolom.

3. Pestrec mariánsky pre alternatívnu liečbu hyperglykémie

Pestrec mariánsky, latinsky Silybum marianum, je pomerne známou liečivou bylinou. Charakteristický je hlavne svojou antioxidačnou a detoxikačnou silou, pričom sa využíva hlavne na podporu zdravia pečene.

Podporuje regeneráciu tohto dôležitého orgánu. Okrem toho však pomôže aj znížiť vysoký cukor. Prispieva tiež k zníženiu škodlivého cholesterolu. Môže stimulovať činnosť čriev. Na liečebné účely sa využívajú semená, ktoré sa pomleté konzumujú alebo sa z nich pripravuje zápar.

Odporúčame: Poznáte účinky huby reishi? Podporí imunitu a zvládne toho ešte viac!

4. Jastrabina lekárska zlepší stav vysokého cukru

Pri problémoch s hyperglykémiou sa ako prírodný liečivý prostriedok osvedčila aj jastrabina lekárska, latinsky Galega officinalis, ktorá sa pôvodne vyskytovala najmä na juhu Európy a západe Ázie. Na liečebné účely je využívaná vňať aj semená, ktoré obsahujú množstvo účinných látok.

Medzi tie najvýznamnejšie patrí i galegín, ktorý pomáha so znižovaním glykémie, čiže hladiny cukru v krvi. Je veľmi osožná hlavne v boji proti cukrovke 2. typu. Táto bylinka má však množstvo ďalších priaznivých účinkov na zdravie človeka. Stimuluje tráviace procesy v organizme a taktiež je využívaná na podporu tvorby mlieka u matiek pri kojení.

5. Momordika horká znižuje hladinu cukru

Ktoré ďalšie byliny znižujú hladinu cukru v krvi? Nakoniec sa pri vysokej hladine cukru v krvi oplatí vyskúšať aj momordiku horkú, ktorej sa tiež hovorí horká tekvička či horká uhorka. Jej sušené plody je možné nájsť v lekárňach či na internete, pričom sa využívajú na prípravu čaju.

Ten našiel uplatnenie hlavne pri liečbe cukrovky. Momordika znižuje hladinu cukru v krvi, okrem toho pôsobí antibioticky aj protizápalovo. Priaznivo tiež vplýva na funkciu imunitného systému či hladinu krvného tlaku aj cholesterolu. 

Ďalšie bylinky na reguláciu hladiny cukru v krvi:

  • senovka grécka
  • moruša biela
  • baza čierna
  • puškvorec
  • ženšen (koreň ženšenu)
  • pŕhľava dvojdomá
  • púpava lekárska

Odporúčame: TOP recepty z byliniek pre zdravé dýchacie cesty: Čo odporúčajú bylinkári?

Článok aktualizovaný 5.4.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní