Bolesť na hrudi nesignalizuje len blížiaci sa infarkt! No maj sa na pozore!

Bolesť na hrudi nesignalizuje len blížiaci sa infarkt! No maj sa na pozore!

Bolesť na hrudi je už dávno braná ako symbol blížiaceho sa infarktu, ktorý v tom najhoršom prípade môže znamenať smrť. No v dnešnej dobe, kedy existuje rad mnohých ďalších chorôb, je niekedy ťažké určiť, čo danú bolesť spôsobuje a vyvoláva. Niekedy akákoľvek bolesť môže byť len pridružená k inému zdravotnému problému, ktorý nemusí znamenať nič vážne. Málokto si totižto uvedomuje, že bolesť na hrudi môže byť spôsobená preťažením. Ak mávate vo zvyku prenášať ťažké veci alebo sa venujete nadmernej fyzickej aktivite, môžete pociťovať bolesť na hrudi, ktorá za normálnych okolností pominie.

Pri bolesti na hrudi môžeme tiež hovoriť o bolesti neuromuskuloskeletárneho pôvodu či o bolesti, ktorá je spôsobená poruchou nervov alebo svalov, kostí alebo chrupaviek. Bolesť na hrudi môže vyžarovať aj od chrbtice, čo je asi najčastejšou príčinou tejto bolesti. Táto bolesť je častokrát spájaná s akútnym infarktom, avšak v porovnaní so spomínaným infarktom je bolesť na hrudi (z iných príčin) menej intenzívna.

Pozri si tiež: Prečo vymeniť šampón za ocot na vlasy? Skús a neoľutuješ!

príčiny bolesti na hrudi

Zdroj: Shutterstock®

Bolesť na hrudi a príčiny jej vzniku

Ak pocítite náhlu bolesť na hrudi, tak vyhľadajte lekársku pomoc. Ak lekár vylúči infarkt, tak je pravdepodobné, že trpíte iným zdravotným problémom, ktorý k tomuto stavu mohol prispieť!

  • Kostochondritídauž ako aj samotný názov ochorenia napovedá, tak ide o bolesť spôsobenú zápalom chrupavky na hrudnom koši. Zápal sa prejavuje bolesťou predovšetkým na ľavej strane, avšak na prednej strane hrudníka. Ide o bolesť, ktorá zvyčajne ustúpi aj bez nutnosti nasadenia liečby.
  • Pálenie záhy a reflux – vracanie sa žalúdočnej kyseliny do hrudníka môže spôsobiť bolesť za hrudnou kosťou. Zvyčajne nastáva po jedle.
  • Zápal pľúc pri zápale pľúc môžete pociťovať tlak a bolesť na hrudi, ale tiež zrýchlenie srdcového rytmu, čo sa občas zamieňa práve s infarktom. Samozrejme, pri zápale pľúc môžete mať sťažené dýchanie a rovnako pri dýchaní môžete pociťovať bolesť na hrudi.
  • Žalúdočný vred aj v dôsledku žalúdočných vredov môžete pociťovať bolesť na hrudníku. Dokonca aj bolesť žalúdka môže vyžarovať do hrudníka. V tomto prípade je potrebné vyhľadať lekársku pomoc, pretože žalúdočný vred môže samovoľne prasknúť, čo môže predstavovať smrteľnú hrozbu.

Ďalšou príčinou bolesti na hrudníku je priedušková astma alebo chronický zápal priedušiek. Netreba však zabúdať ani na fakt, že bolesť môže spôsobiť aj úzkosť a strach. K bolesti v tomto prípade dochádza najmä v dôsledku nedostatku kyslíka, preto bolesť ustúpi hneď, ako sa človek upokojí a začne dýchať zhlboka. 

čo spôsobuje bolesť na hrudi

Zdroj: Shutterstock®

Ako rozoznať infarkt od „obyčajnej“ bolesti na hrudi?

Ako sme písali vyššie, tak bolesť na hrudi je častokrát zamieňaná s infarktom. Lekárom je úplne jasné, že príznaky môžu byť skutočne mylné, no netreba hneď robiť paniku. Infarkt má ďalšie pridružené symptómy, ktoré je potrebné sledovať. Infarkt sa prejavuje:

  • tlakom, bolesťou a pískaním na hrudi;
  • nepríjemným pocitom v ľavom ramene, na chrbte, v krku, či dokonca v čeľusti a žalúdku;
  • nevoľnosťou a závratmi;
  • studeným potom až zimnicou.

Ak žiaden pridružený symptóm nepozorujete, tak môže ísť o bolesť na hrudi spôsobenú nesprávnym držaním tela alebo niektorým z vyššie spomínaných ochorení. Ak aj napriek tomu chcete mať istotu, tak sa nechajte vyšetriť. Lekár pomocou jednoduchých testov preverí, či je vaše srdce v poriadku a bije tak, ako má!

Zisti viac: Čo pomôže na zažratú mastnotu? Tieto tri veci máš doma aj ty!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 11.02.20 07:45

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé informácie, ďakujem za článok!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 11.02.20 23:30

karma
109.00

No,určite by ma to vystrašilo.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní