Bolesť v podbrušku a problémy so stolicou neignoruj! O aké ochorenie môže ísť?

Bolesť v podbrušku a problémy so stolicou neignoruj! O aké ochorenie môže ísť?

Prejavy, ako sú napríklad problémy so stolicou, bolesť v podbrušku či strata hmotnosti, sú typické pre ochorenie zvané ulcerózna kolitída. Ak ste o tejto chorobe ešte nepočuli, dnes sa o nej dozviete množstvo dôležitých informácií. Ide o autoimunitné ochorenie, ktoré dokáže výrazne zhoršiť kvalitu života pacienta. Je však vôbec možné toto ochorenie vyliečiť? A prečo toto ochorenie vlastne vzniká? V nasledujúcom článku vám prezradíme, ktoré orgány postihuje ulcerózna kolitída, ako sa prejavuje a aké sú možnosti jej liečby!

O aké ochorenie ide?

Ulcerózna kolitída, odborne Colitis ulcerosa, predstavuje jedno zo zápalových ochorení hrubého čreva. Postihuje prevažne sliznicu čreva, pričom najčastejšie je postihnutá oblasť konečníka či ľavá strana čreva a menej častejšie aj pravá strana či dokonca črevo v celom rozsahu. Črevo v tomto prípade nie je zasiahnuté v celej hrúbke, ako je to pri Crohnovej chorobe. Okrem toho dochádza v niektorých prípadoch pri tomto ochorení aj k tvorbe vredov na sliznici čreva. Presná príčina vzniku ulceróznej kolitídy nie je celkom známa, no radíme ju medzi autoimunitné choroby, pre ktoré je charakteristická nadmerná aktivita imunitného systému, ktorý napáda štruktúry vlastného tela. 

V prípade ulceróznej kolitídy sa predpokladá vplyv porúch v regulácii slizničnej imunity a okrem toho aj viacerých vonkajších faktorov, akými sú spôsob života aj životné prostredie, v ktorom jedinec žije. Viac ohrození sú obyvatelia vyspelejších krajín. Toto ochorenie je najviac rozšírené na západe či severe Európy aj  v Severnej Ameriky. Naopak výskyt v málo rozvinutých oblastiach je skôr zriedkavejší. Rizikovými faktormi sú aj strava chudobná na vlákninu a nadmerná konzumácia rafinovaného cukru či sedavý spôsob života. Ochorenie postihuje takmer všetky vekové kategórie, i keď najčastejšie sa prvotné príznaky objavujú medzi 30. až 40. rokom života, prípadne aj skôr.

Pozri aj: Rôzne druhy vločiek - ako si vybrať tie najlepšie? Zabudni na otrepanú klasiku!

ulcerózna kolitída

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré príznaky sú pre túto chorobu typické?

Podľa rozsahu postihnutia čreva klasifikujeme ulceróznu kolitídu na proktitídu, čo predstavuje postihnutie iba koncovej časti hrubého čreva v rozsahu asi 10 až 15 centimetrov, pankolitídu, pri ktorej je postihnuté celé hrubé črevo a nakoniec ľavostrannú kolitídu, ktorá zasahuje ľavú polovicu hrubého čreva. Ulceróznu kolitídu je možné následne ešte klasifikovať podľa závažnosti, respektíve aktivity ochorenia, pričom sa prihliada na počet stolíc za deň a množstvo krvi v stolici u konkrétneho pacienta. Rozlišovať môžeme miernu až ťažkú kolitídu, pričom tou najzávažnejšou formou je fulminantná ulcerózna kolitída, pri ktorej pacienta trápia početné hnačky s rozsiahlym krvácaním. Okrem toho sa u neho môžu vyskytnúť horúčky aj výrazná chudokrvnosť. 

Ulcerózna kolitída ja okrem toho charakteristická tým, že sa u pacienta zvyčajne striedajú obdobia zvýšenej aktivity ochorenia s asymptomatickými fázami. Táto zápalová choroba hrubého čreva sa však vo všeobecnosti prejavuje najmä ťažkosťami, ktoré súvisia s tráviacou sústavou. U postihnutého sú prítomné hnačky aj opakovaná ranná stolica, ktorá môže byť s prímesou krvi a hlienu. Objavovať sa môže bolesť v podbrušku aj konečníka či bolesť pri vylučovaní, pocity nedostatočne vyprázdneného čreva aj stále nutkanie na stolicu. Typické sú aj straty hmotnosti a s tým spojené nechutenstvo, únava i slabosť. Mimo toho sa môžu objavovať aj kožné prejavy, očné zápaly alebo problémy s kĺbmi, pečeňou či žlčníkom. 

liečba ulceróznej kolitídy

Zdroj: Shutterstock®

Liečba je beh na dlhé trate

Ako prvé je nutné zmieniť fakt, že toto ochorenie je chronické a pretrváva celý život. Liečbu ulceróznej kolitídy je, žiaľ, možné zamerať len na potláčanie príznakov a predlžovanie bezpríznakových fáz ochorenia. Liečenie je však nevyhnutné, inak je možný rozvoj viacerých komplikácií. Dôjsť môže napríklad k perforácii čreva a v prípade dlhodobého priebehu choroby vzrastá aj riziko vzniku kolorektálneho karcinómu. Správna a dôkladná liečba môže naopak u pacienta zabezpečiť dlhodobú remisiu, čiže potlačenie aktivity ochorenia a ústup príznakov. V takomto prípade sa výrazne zvýši aj kvalita života pacienta.

Liečba ulceróznej kolitídy závisí od rozsahu postihnutia čreva aj stupňa aktivity choroby. Zahŕňa to najmä užívanie liečiv a preparátov, ktoré stanoví odborník. V prípade akútnej fázy a veľmi ťažkého priebehu ochorenia či výskytu komplikácií sa niekedy pristupuje k chirurgickej liečbe. Pacient by mal dodržiavať aj režimové opatrenia. Dôležitá je správna strava, dostatočný pitný režim a vyhýbanie sa stresu. V prípade aktivity ochorenia sa odporúča znižovať podiel vlákniny a cukrov v strave, ale aj obmedziť príjem mliečnych výrobkov. Ak sú u pacienta prítomné nejaké komplikácie, lekár môže odporučiť konkrétnu diétu. 

Odporúčame: Ako dostať škvrny od farby na vlasy z kože? Skús osvedčené triky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní