Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

Červená repa, alebo ľudovo, cvikla, nás pomyselne prenáša do čias detstva, kedy nás možno svojou sýtou červenou farbou desila na tanieroch, napríklad v školských jedálňach.

Mnohí si na ňu vyvinuli akúsi alergiu a o tejto červenej zelenine nechcú ani počuť, dokonca ani v dospelom veku.

To je veľká škoda, pretože červená repa, ktorá je mimochodom nesmierne lacná, je aj veľmi výživná pre naše telo. Má obrovské množstvo skvelých zložiek a výživných látok pre ľudský organizmus. Poďte sa s nami pozrieť na to, prečo jesť cviklu!

Odporúčame: VIDEO: Najlepšie kozmetické produkty za rok 2017 ťa dostanú!

cviklu pite surovú

Zdroj: Shutterstock®

Bohatá na vitamíny a minerály

Ak by ste si do jedálnička každý deň zakomponovali cviklu, boli by ste zdraví a nepotrebovali by ste žiadne výživové doplnky. Nie nadarmo sa používa spojenie „Zdravý ako repa..." Je bohatá na vitamíny C, E a obsahuje aj dôležité minerálne látky, ako je železo, draslík, horčík, jód, mangán či zinok, všetko minerály vhodné pre ženský organizmus.

Ženám možno bude imponovať nielen to, že obsahuje toľko živín, ale aj to, že dodáva pleti lesk, silu vlasom a dokonca aj nechtom. Našim silnejším polovičkám sa bude naopak páčiť, že červená repa dokáže vyčarovať aj lepšiu náladu.

Pre tehuľky aj srdciarov

Červená repa je zeleninou krásy, no pôsobí veľmi pozitívne na zdravie. Hovorí sa, že je zeleninou plodnosti, pretože obsahuje veľa kyseliny listovej. Tú odporúčajú užívať ženám, ktoré chcú počať, alebo tehuľkám počas celého tehotenstva pre lepší vývoj plodu.

Cvikla sa ukázala aj ako silná bojovníčka proti rakovine, ale aj ako pomocník pre ľudí chorých na srdce. Podporuje kardiovaskulárny systém, znižuje krvný tlak a môžu sa na ňu spoľahnúť aj ľudia so slabšou imunitou, ktorú posilní. Pozitívne pôsobí aj na zrak a podporuje trávenie.

Zaujme ťa: Najlepšie nadčasové kúsky: Ktoré rozhodne mať v šatníku?

cvikla je dobrá pre tehuľky

Zdroj: Shutterstock®

Pite ju surovú

Pýtate sa, ako červenú repu pripravovať a kedy je najvýživnejšia? Predsa v surovom stave, lebo ako každá zelenina, aj repa stráca varením veľa živín. Repu je skvelé odšťaviť a zmiešať, napríklad so šťavou z citrusov alebo sa skvele hodí k jablkovej šťave.

Ak šťavy nemusíte, naparte ju a pridajte si ju do obľúbeného šalátu, napríklad v kombinácii s kozím syrom. Z repy sa dá pripraviť aj polievka na studeno, alebo sa dá pridať do rizota.

pripravte si cviklovú polievku

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Soňa Kelemenová 23.01.18 08:07

SK
karma
86.00

jablko, cvikla a mrkva ..... milujem túto kombináciu..... ingrediencie mám z našej domácej zahradky, stačí už len k tomu kvalitný odšťavovať.... mna.... každý deň vypijem 4 dcl ... robím si ju stále čerstvú....

  • 3
Odpovedať

Mária Maxianová 23.01.18 16:23

MM
karma
100.00

máme radi cviklu s chrenom alebo ako šalát s cibuľou a kapustou

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 23.01.18 17:50

SK
karma
114.00

cviklu máme radi aj ako šalát a tiež ako štavu s jablkom

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 23.01.18 18:38

ĽŠ
karma
100.00

Pestujem a rada pripravujem cviklu už len kvôli jej benefitom na rôzne spôsoby.

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 23.01.18 18:55

DB
karma
117.00

cviklu mám veľmi rada, robím si z nej polievku a rôzne šaláty...

  • 1
Odpovedať

Monika Červinková 23.01.18 21:27

karma
87.00

voľakedy som si cviklu brávala na olovrant do práce :) ale najlepšia bola zo záhradky mojich rodičov :) z obchodu taká nie je :)

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 23.01.18 21:53

karma
109.00

cviklu mám rada a robievam si ju ako smootie s jablkom,mrkvou,pridám chia semienka,škoricu,med.Alebo si ju postrúham na šalát s jablkom a mrkvou a medom.

  • 0
Odpovedať

Helena Kalusová 24.01.18 14:09

HK
karma
-1.00

Cviklu mám veľmi rada, dávam ju dokonca aj do súdka keď tlačím kapustu, vždy dám vrstvu kapusty a cvikle. Kapustnica je veľmi chutná a dá sa piť aj surová, má veľmi príjemnú chuť, krásnu farbu a navyše je to veľmi zdravé.

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 24.01.18 14:43

TK
karma
105.00

hlavne tá z hypermarketov je určite zdravá...

  • 0
Odpovedať

Dagmar Becková 24.01.18 23:25

DB
karma
-1.00

Červená farba evokuje energiu, je preferovaná v rôznych odvetviach a príroda je darcom vitamínových produktov, ku ktorým patrí aj cvikla. Jej konzumácia s čili papričkami patrí k mojim obľúbeným.

  • 0
Odpovedať

Zoran Majkovic 12.02.18 11:25

ZM
karma
87.00

Ti, co vam cvikla nechuti, skuste ju bez feniklu. (V skolskych jedalnach ho do cvikloveho salatu vzdy davali.) Ja ju s nim tiez nemozem, ale bez neho (aj s chrenom) mi chuti. A co sa tyka surovej, pocul som, ze to nie je zdrave, lebo cvikla taha z pody dusicnany, preto je lepsie ju uvarit ... chce to seriozny vyskum.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kunochová 15.02.18 18:21

KK
karma
-1.00

u nás skoro každý deň niečo - polievka, smoothie, nátierka, šalát...

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 22.09.18 16:25

AK
karma
100.00

cviklu len zaváranú

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 24.09.18 20:23

JK
karma
100.00

Mam rada cviklu pestujem ju na záhrade

  • 0
Odpovedať

Veronika Marejková 12.10.18 21:51

VM
karma
109.00

Akurát dnes som robila cviklove rizotko. Mňamka

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní