Nedotknuté Estónsko: Čím ťa prekvapí táto malá pobaltská krajina?

Nedotknuté Estónsko: Čím ťa prekvapí táto malá pobaltská krajina?
  • 30.01.2023
  • Michaela Kožáková

Ak hľadáte zmenu alebo niečo iné ako typickú dovolenku v Taliansku, Turecku či na Cypre, mali by ste zaradiť Estónsko do svojho cestovateľského zoznamu. Jedna z najmenej zaľudnených krajín v Európe prekvapí zachovanými stredovekými mestami, očarujúcimi lesmi a starými tradíciami.

V tejto fantastickej destinácii sa určite nebudete nudiť. Prejdite sa po starých mestských hradbách v Tallinne, túlajte sa po ruskej ortodoxnej katedrále a vychutnajte si úchvatný výhľad z vtáčej perspektívy z televíznej veže v hlavnom meste. Nechajte sa rozmaznávať v luxusných kúpeľoch v meste s názvom Pärnu.

Nasadnite na bicykel a prevezte sa pozdĺž krásnej promenády pri rieke Narva. A keď sa nasýtite pevniny, vydajte sa na jeden z viac ako 2300 estónskych ostrovov.

Rozprávkové Estónsko ponúka však oveľa viac. Neváhajte, začnite baliť kufre, zarezervujte si letenku, cestovné poistenie a pripravte sa na nezabudnuteľné zážitky.

Neprehliadni: Magické Azorské ostrovy: Prečo by si ich mala určite navštíviť?

Sauna

Zdroj: INSTAGRAM/ann.saunner

Saunová kultúra v Estónsku

Saunová kultúra je už stovky rokov tak významnou súčasťou estónskeho života, že je zakorenená v národnej kultúre. Estónske dymové sauny, zaradené do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, sú dlhoročnou a jedinečnou tradíciou. Dymové sauny pochádzajú z komunity Vōromaa v južnom Estónsku a využívajú sa na rodinné a komunitné oslavy, ako aj na rituály narodenia a smrti.

Stretnutia v saune môžu trvať tri až päť hodín. Sauny sú prevoňané vôňou horiaceho dreva, brezy a medu. Keď teplota v saune dosiahne 100 ˚C, dym sa vypustí von z miestnosti. Prítomní sa bijú po tele metličkou z konárov stromov, ktorá exfoliuje pokožku a stimuluje krvný obeh. Počas saunového rituálu sa tiež ochladzujú studenou vodou alebo sa ponoria do sladkovodného jazera.

Dnes má väčšina Estóncov malú saunu buď vo svojom dome alebo na záhrade a využívajú ju na spoločenské stretnutia s priateľmi a rodinou, na obchodné stretnutia alebo jednoducho na relax. Pravidelne však navštevujú i miestne kúpele, kde si radi doprajú príjemný oddych.

Príroda

Zdroj: INTAGRAM/arvids

Prírodné krásy Estónska

Estónsko sa môže pýšiť nádhernými nedotknutými plážami, viac ako dvoma tisícmi malých ostrovov, hustými pralesmi, nekonečnými močiarmi či kľukatými riekami s prirodzenými korytami, ktoré sú biotopmi mnohých vzácnych druhov zvierat a vtákov. Prívlastky ako čistá, tichá, pokojná, panenská, mystická a dychberúca doslova opisujú estónsku krajinu a prírodu.

Estónsko je pretkané turistickými chodníkmi v rašeliniskách, prírodnými parkami či miestami na pozorovanie vtáctva. Ponúka tiež skvelé podmienky pre cyklistické výlety a kanoistiku. Početné ostrovy, pobrežné útesy a obyvateľstvo, ktoré vyznáva zelený spôsob života, robí z Estónska špičkovú destináciu pre milovníkov prírody.

Ak sa do Estónska vyberiete, nenechajte si ujsť návštevu Národného parku Matsalu, ktorý je považovaný za jednu z najlepších európskych destinácií na pozorovanie vtákov. Jeho 48 610 hektárov je vyhlásených za chránenú prírodnú oblasť pre hniezdenie a migrovanie vtákov vrátane veľkolepého orla morského.

Určite vás očarí i vodopád Jägala, ktorý je so svojou výškou osem metrov najvyšším prírodným vodopádom v Estónsku. Nezabudnite zájsť aj do Vilsandi, najstaršej prírodnej chránenej oblasti v Pobaltí, ktorá bola v roku 1993 reorganizovaná na národný park Vilsandi. Táto morská oblasť zahŕňa približne 100 malých ostrovov, ostrovčekov a balvanov s celkovou rozlohou 12,9 km².

Katedrála

Zdroj: INSTAGRAM/smriti.mish

Historické pamiatky a architektonické skvosty

Estónsko má množstvo úchvatných historických pamiatok, malebných starobylých mestečiek a zaujímavých architektonických stavieb. Nádherný Tallinn a jeho Staré mesto s dláždenými uličkami a stredovekými kostolmi bolo v roku 1997 zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Episkopálny hrad Kuressaare predstavuje jedno z najzachovalejších opevnení v pobaltskom regióne. Okrem prehliadky si môžete vyskúšať lukostreľbu, výrobu keramiky, zúčastniť sa hudobných vystúpení a streľby z najstaršieho funkčného estónskeho dela.

Navštívte i okúzľujúce  prímorské mestečko Haapsalu, ktorého historické centrum stále stojí na polostrove. Nájdete tu dobre zachované stredoveké uličky a pôsobivý hrad.

Hneď pri mestečku Rummu sa nachádza jedno z najunikátnejších miest na potápanie na svete – väznica Rummu. Kedysi to bolo sovietske väzenie. Jeho väzni pracovali v miestnom vápencovom lome.

Pozri aj: Oplatí sa letieť do Barcelony?

Tallinn

Zdroj: INTAGRAM/kehuang12

Talinn - hlavné zelené mesto 2023

Hlavné mesto Estónska sa stalo 13. hlavným zeleným mestom Európy. V roku 2013 sa Tallinn stal prvým mestom, ktoré zaviedlo bezplatnú verejnú dopravu pre všetkých obyvateľov. Do roku 2035 má mesto v úmysle mať bezplatnú uhlíkovo neutrálnu verejnú dopravu a do roku 2050 chce dosiahnuť úplnú klimatickú neutralitu.

Cieľom mesta počas roku 2023 je viac zapojiť komunity do rozvoja mesta, nájsť príležitosti na podporu a implementáciu zelených inovácií a pomôcť obyvateľom mesta lepšie pochopiť dôležitosť ochrany životného prostredia.

Tallinn zaujal medzinárodnú porotu systémovým prístupom k udržateľnému riadeniu a prepojeným strategickým cieľom, ktoré odrážajú ambície Európskej zelenej dohody a cieľov OSN v oblasti trvalo udržateľného rozvoja.

Zaujímavosti o Estónsku

  • Vedeli ste, že Estónsko má 5 ročných období? V čase, keď sa sneh po celej krajine topí – medzi zimou a jarou, v niektorých častiach krajiny vznikajú záplavy. Práve tento čas označujú Estónci za piate ročné obdobie. Najvýraznejšie to môžete zažiť v národnom parku Soomaa, kde sa nachádzajú unikátne plávajúce sauny, známe ako Vala. 
  • Čerstvé, čisté a organické potraviny nájdete v Estónsku všade. Lesy sú plné jedlých lahôdok, ako sú čučoriedky, moruše a huby, zatiaľ čo rieky, jazerá a more ponúkajú ryby od lososov až po morských pstruhov.
  • Estónsko má všade bezplatné wi-fi. Nie je preto prekvapením, že táto malá pobaltská krajina má titul najvyspelejšej digitálnej spoločnosti na svete.
  • Estónci patria medzi najlepších v nosení manželiek, ktoré sa považuje za šport.
  • Estónsko má množstvo bezplatných kempingov, často s ohniskami, s kovovými grilmi či liatinovými kotlíkmi.
  • Estónsko vstúpilo do NATO v roku 2004 a v tom istom roku sa stalo členom Európskej únie. Pred prijatím eura v roku 2011 bola estónskou menou koruna, ktorá bola oficiálnou menou Estónska počas dvoch historických období
  • Okupácia Estónska Švédmi, Rusmi a Nemcami a obdobie, kedy bolo súčasťou Sovietskeho zväzu, zanechali krajine osobitnú históriu, bohatú kultúru a krásnu architektúru.
  • Približne 16 % Estóncov je veriacich, napriek tomu je krajina domovom ohromujúceho množstva zachovaných náboženských pamiatok.
  • Estónci okrem svojho materinského jazyka ovládajú aj angličtinu, ruštinu, fínčinu a nemčinu
Príroda

Zdroj: INSTAGRAM/fromtravelersperspective

Tallinn

Zdroj: INSTAGRAM/europe

Vilsandi

Zdroj: INSTAGRAM/real_kunter

Zdroj foto: úvodná koláž - INSTAGRAM/hansmarkusantson, INSTAGRAM/visitestonia

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní