Safari - zažiť sa dá na vlastnej koži aj u našich susedov v Čechách

Safari - zažiť sa dá na vlastnej koži aj u našich susedov v Čechách
  • 29.03.2017
  • Nana Topoľská

Vedeli ste, že za takým exoticky zaváňajúcim zážitkom ako je safari nemusíte cestovať tisíce kilometrov?

Stačí navštíviť našich západných susedov... presnejšie, namieriť si to do mestečka Dvůr Králové nad Labem. 

Tu sa totiž nachádza najväčšia ZOO v Českej republike a jej špecializácia smeruje najmä na zvieratá afrického pôvodu.

Ako sa sem dostať?

Samozrejme, najjednoduchšie je pricestovať vlastným autom a v tom prípade vám bude stačiť nasledovať súradnice, ktoré nájdete priamo na stránke ZOO. Ak však využijete verejnú dopravu, je nutné vystúpiť na vlakovej stanici (ktorá je našťastie priamo v meste a stoja tu všetky vlaky, osobné i rýchliky) a ďalej pokračovať MHD.

A čo ďalej?

Ako už bolo spomínané vyššie, ide o najväčšiu ZOO v republike a jej rozloha je cca 72 hektárov. Je teda takmer nemožné v pokoji si ju prejsť za jeden deň a pokochať sa všetkými druhmi zvierat a ostatnými atrakciami. A práve preto sú tu pre návštevníkov pripravené až tri možnosti ubytovania:

  • miesto na stanovanie / kempovanie
  • africké safari bungalovy
  • hotel Safari*** priamo v areáli ZOO

Odporúčame prečítať: Holandsko - Dolfinarium, Harderwijk (časť 3/5)

Safari hotel a kemp

Zdroj: Shutterstock®

V čase našej návštevy (začiatok augusta) boli už všetky bungalovy obsadené a preto sme sa rozhodli ubytovať v hoteli. Výlet sme si naplánovali na štyri dni a tak sme mali dostatok času všetko si tu pekne popozerať. 

Ako hoteloví hostia sme mali jednu veľkú výhodu a tou bol vstup do ZOO aj mimo oficiálnych otváracích hodín. Vstávali sme teda o piatej ráno, spolu s vreskotom šimpanzov a revom leva, a nadšene pozorovali ranné kŕmenie.

Behom dňa sme s ostatnými návštevníkmi absolvovali komentované vystúpenia a prehliadky pavilónov, skočili si zaplávať do hotelového bazéna a večer, keď ZOO pomaly utíchala, sme sa mohli vrátiť na našu obľúbenú lavičku a pozorovať zvieratá, pomaly sa ukladajúce k spánku.

Odporúčame prečítať: Recept na tradičné bryndzové halušky

ZOO Dvur Kralove nad Labem

Zdroj: Shutterstock®

Okrem takýchto VIP hotelových vstupov si môžete zaplatiť aj rôzne zážitkové programy, veľmi obľúbenou je napríklad akcia Staň sa ošetrovateľom na jeden deň. 

Tí praví ošetrovatelia sú vám takmer stále k dispozícii a radi vám odpovedia na všetky vaše zvedavé otázky. Nám sa napríklad veľmi páčila prednáška, týkajúca sa najstaršej korytnačky v ZOO, ktorá má už vyše 80 rokov (?) ale stále je veľmi čiperná a pre kúsok jabĺčka sa za vami vie "rozbehnúť" aj cez celý jej výbeh :)

Odporúčame prečítať: Aj kôň vám môže dopomôcť ku vysnívanej postave

Dvur Kralove

Zdroj: Shutterstock®

Možno si spomínate na seriál ZOO, ktorý sa zaoberal problematikou zabíjania nosorožcov – tak tento námet pochádzal práve odtiaľto. ZOO Dvůr Králové je totiž zapojená do mnohých programov, ktoré majú za cieľ chrániť tieto vzácne zvieratá pred pytliakmi. Veľa záberov sa natáčalo aj priamo v tomto areáli a tak sa môže stať, že vám pri prechádzke budú niektoré miesta povedomé.

A konečne sa dostávame k najväčšiemu zážitku pobytu, ktorým je nepochybne možnosť zúčastniť sa jazdy po safari. Veľká časť ZOO je prispôsobená voľnému pohybu zvierat, medzi ktorými môžete prechádzať buď vlastným autom, safari autobusom alebo safari džípom. Takto máte možnosť úplne zblízka vidieť zebry, bizóny alebo kozorožce.

Novinkou je levie safari, ktoré je návštevníkom prístupné od minulého roku.

Odporúčame: Zaujímavosti a povery o mačkách

Africké safari

Zdroj: Shutterstock®

Ak teda už teraz rozmýšľate nad tým, ako stráviť leto, do svojho zoznamu vám určite odporúčame pridať aj túto ZOO. Ľutovať určite nebudete.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 30.03.17 21:19

MM
karma
100.00

skvelý tip na dovolenku s deťmi

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 07.02.21 10:32

KS
karma
133.00

Super, ani som len netušila, že niečo také v Čechách je :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní