Chalupa v škandinávskom štýle: Stavte na útulnosť, eleganciu a vkusnú jednoduchosť

Chalupa v škandinávskom štýle: Stavte na útulnosť, eleganciu a vkusnú jednoduchosť
  • 24.06.2022
  • Michaela Kožáková

Škandinávsky štýl je inšpirovaný rustikálnym, drevitým kúzlom jednoduchého švédskeho a dánskeho dekoru. Pri tomto obľúbenom dizajne severských krajín môžeme v interiéri vidieť použitie množstva dreva v rôznych prevedeniach. Škandinávsky štýl bývania tiež prezentujú veľké okná, minimalistický prístup k výzdobe, veľa bielej a krémovej farby spolu s občasným čiernym kontrastom.

Živé rastliny a textílie rôznych textúr zabraňujú tomu, aby priestory pôsobili sterilne. Keď vstúpite do miestnosti v štýle škandinávskeho bývania, obklopí vás útulnosť a príjemný, priam relaxačný pocit. Vďaka tomuto štýlu z vašej chalupy spravíte jednoduchý, krásny a funkčný priestor.

Drevo, kvety, decentné doplnky, voňavé deky či jemné ovčie kožušiny pri peci alebo kozube - a teraz si to všetko predstavte na vašej chalupe. Ako z tej vašej spravit škandinávsku? Ako do vašej chalupy priniesť nádych chladných severských krajín s elegantnou jednoduchosťou?

Neprehliadni: Letná kuchyňa v záhrade: Ako sa pustiť do jej stavby a na čo by ste nemali určite zabudnúť?

Škandinávska kuchyňa

Zdroj: INSTAGRAM/raantio_suomenlahti

Kuchyňa v škandinávskom štýle

V kuchyniach v škandinávskom štýle prevláda biela farba, vďaka ktorej sa celý priestor pekne rozjasní. Či už máte na chalupe malú kuchynku alebo kuchyňu väčších rozmerov, určite vsaďte na svetlú paletu farieb. Tradičné drezy sa často kombinujú s kontrastnou doskou ako je čierna alebo aj odtiene hnedej.

Škandinávske kuchyne sú otvorené a majú minimálne dekoratívne akcenty. Dôraz sa skôr kladie na prirodzené svetlo a zeleň vo vázach alebo kvetináčoch. Umelecký charakter priestoru môžete zvýrazniť veľkými misami na ovocie či vzorovanými obkladačkami. 

Spálňa

Zdroj: INSTAGRAM/perfect.homess

Škandinávska spálňa na chalupe

Spálňa v škandinávskom štýle je ideálnym miestom na zdriemnutie si v pochmúrnom daždivom dni. Príjemné textílie a vankúše v upokojujúcich neutrálnych farbách dodajú nenápadnej posteli ten správny šmrnc. Rustikálne nočné stolíky môžete zladiť s jednoduchým dreveným rámom postele.

Významnú úlohu zohráva i osvetlenie v minimalistickom štýle. Nočné lampy s teplým svetlom jednoznačne patria do škandinávskej spálne. Okno môžete ozdobiť ľahkými závesmi a na parapetnú dosku položiť svietnik v nordickom štýle. S kvetmi to nepreháňajte, skôr sa zamerajte na textílie. Huňaté deky lenivo prehodené cez posteľ či pletený prehoz prinesú do vašej škandinávskej spálne na chalupe útulnosť a teplo domova. 

Odporúčame: Burina v záhrade: Ako s ňou zatočiť raz a navždy?

Obývačka

Zdroj: INSTAGRAM/villa_sulona

Škandinávia v obývačke na chalupe

Niektorí z nás možno vlastnia chalupy väčších rozmerov a majú v nich i plnohodnotnú obývačku. Obývacie izby škandinávskeho štýlu sú zamerané na teplé textílie, jednoduchý nábytok, drevené akcenty a personalizované doplnky. Vďaka týmto detailom vytvoríte dokonalý a osobný priestor, kde budete chcieť tráviť všetok voľný čas.

Vkusnými pohovkami v neutrálnych farbách a hojdacími kreslami v kombinácii s príjemnými textíliami, ako sú mäkké prikrývky alebo perzské koberce, docielite to, že miestnosť bude pôsobiť uvoľnene, útulne a bude priam pozývať na popoludňajší oddych.

Knihy, rámy s obrazmi či rodinnými fotkami robia priestor individualizovaným a vizuálne zaujímavým.

Kúpelňa

Zdroj: INSTAGRAM/sistersabout

Kúpeľňa v škandinávskom štýle

Základným pravidlom pre kúpeľne v škandinávskom štýle je jednoduchosť. Drevené skrinky, matné kovové úchytky, biele steny – toto sú prvky, na ktoré by ste nemali zabudnúť. 

Ak sa obávate, že vaša kúpeľňa s bielymi obkladačkami bude vyzerať príliš nudne alebo sterilne, doplňte ju o zrkadlá s čiernym rámom. Celkový vzhľad oživte textíliami v podobe koberca so vzorom alebo košíkmi v odtieňoch hnedej farby. 

Prirodzené svetlo, strop s drevenými trámami a kovové svietidlá vytvoria vo vašej kúpeľni dokonalú súhru.

Surové prírodné materiály, ktoré vyzerajú, ako keby boli nazberané zo severského lesa, dodajú vašej kúpeľni ten správny škandinávsky nádych. Vložte do vázy niekoľko brezových vetvičiek alebo iných konárov a umiestnite ich do kúta alebo na malý drevený stolček.

Exteriér

Zdroj: INSTAGRAM/backtothecabin

Záhrada a exteriéry chalupy v škandinávskom štýle

I v exteriéri škandinávskeho štýlu prevláda drevo. Zaobstarajte si pohodlné drevené stoličky a stôl a umiestnite ich na terasu. Vsadiť môžete i na vkusný ratanový nábytok doplnený o mäkké podsedáky. Sedeniu v kovovom prevedení sa radšej vyhnite. Ak ste zruční, môžete si sami vyrobiť nábytok z drevených paliet. 

Na zem položte oválny koberec so vzorom a niekoľko lampášov s veľkými sviečkami. Večerné posedenia podčiarknite svetelnými reťazami alebo stolovými lampami na batérie. 

Do kamenných nádob okolo terasy vysaďte okrasné trávy alebo tvarované dreviny. V záhrade krásne vyniknú i kvitnúce trvalky alebo listnaté stromy.

Pozri aj: Závesné kreslo do interiéru i záhrady: Ako vybrať to najpohodlnejšie?

Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/villa_sulona, Instagram.com/scandinavianhome_projects

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní