Možno ste nevedeli, no tým, ako celé roky odmietate brokolicu (samozrejme, nie úplne každý) sa ochudobňujete o úžasnú zeleninu, ktorá obsahuje množstvo potrebných látok pre telo.
Nachádza sa v nej vitamín A, C a E a ničí rakovinové bunky. Ako si brokolicu správne pripraviť, ktoré časti brokolice sa používajú a hlavne, ako sa vyhnúť chybám pri konzumovaní brokolice, to vám radi prezradíme.
Jedzte aj stonky
Väčšina ľudí konzumuje z brokolice len jej okvetie. No mali by ste vedieť, že stonky obsahujú oveľa viac vlákniny, a navyše, majú sladkú a príjemnú chuť.
Pripravíte si ich nasledovne: ošúpte vonkajšiu vrstvu a vnútro potom nakrájajte na menšie kúsky. Varia sa však trochu dlhšie, preto ich do hrnca vložte ako prvé a až potom pridajte okvetie.
Nezabúdajte na listy
Väčšinou, keď si kúpime brokolicu, odstránime z nej listy a ďalej ju spracovávame. To je však chyba. V listoch sa nachádza najväčšie množstvo betakaroténu, ktorý je dôležitý najmä pre ženy pred menopauzou, pretože znižuje riziko rakoviny pŕs a ešte vekom podmienenej makulárnej degenerácie sietnice.
Betakarotén sa radí medzi najsilnejšie antioxidanty vôbec. Ďalšou zložkou, ktorú obsahujú listy, je vitamín C. Listy môžete variť, grilovať alebo vyprážať. Keďže listy chutia podobne ako kel, môžete ich pokojne pridať aj do šalátov alebo ich spolu s hlúbikom uvariť a pripraviť krémovú polievku.
Bude ťa zaujímať
Najvhodnejšie spracovanie brokolice
Je dôležité myslieť nielen na to, čo jeme, ale aj na to, akým spôsobom dané jedlo spracujeme. Iste ste už počuli o tom, že zelenina si zachová najviac zo svojich vitamínov a zložiek práve tak, že ju pripravíme na pare. Týmto spôsobom prípravy sa dokonca zvýšia jej protirakovinové účinky!
Príprava brokolice v pare do piatich minút zachová jej dôležitý enzým – myrosinázu. Tento enzým je potrebný pri tvorbe sulforafánu. Táto látka ma silný protirakovinový účinok. Z brokolice vymizne, ak ju pripravujete varením alebo ju ohrievate v mikrovlnke.
Samozrejme, brokolicu je možné aj variť vo vode (najmä, ak pripravujete brokolicovú polievku) a dokonca mnohí odporúčajú aj jej „varenie" v mikrovlnke!
Bude ťa zaujímať: Čo je to čaga? Zdraviu vysoko prospešná a zázračná v kozmetike
Bude ťa zaujímať
Výber správnej brokolice
Najlepšie si zvolíte, ak v obchode siahnete po brokolici, ktorá má tmavozelené, fialovo-zelené alebo modro-zelené okvetie. Vyhýbajte sa svetlozelenej a žltozelenej brokolici. Takáto brokolica to už má väčšinou „za sebou" a jej chuť už nie je taká lahodná ako tomu je pri čerstvej, krásne zelenej brokolici.
Vlastnosťami uvedenými vyššie môžeme brokolicu právom označiť za užitočnú zeleninu, ktorá sa v budúcnosti zrejme objaví na vašom stole. Vaše zdravie vám poďakuje!
Naposledy aktualizovaný článok: 2.6.2022
- Anketa
AKO PRIPRAVUJEŠ BROKOLICU TY?
Odpovedalo 619 ľudí