Čo by to bolo za letnú grilovačku bez dochrumkava prepečeného mäsa? Nechajte sa preto inšpirovať našimi najlepšími marinádami, ktoré dodajú vášmu kuraciemu či bravčovému mäsu tú pravú chuť! Ak by ste chceli svoje kuchárske, presnejšie grilovacie umenie doviesť k úplnej dokonalosti, prečítajte si najprv týchto pár rád.
V prvom rade, nikdy nedosáľajte mäso skôr, než ho idete dať na gril – mäso by zbytočne pustilo všetku vodu a na šťavnaté kúsky môžete ihneď zabudnúť. Nedávajte mäso na gril skôr, ako bude mať správnu teplotu, ideálne teplotu okolitého prostredia, výnimkou je mleté mäso a ryby. Mäso pred marinovaním nemusíte zbytočne umývať, postačí ho aj utrieť vlhkou utierkou – teplom zabijete všetky baktérie. A na záver, nikdy nemarinujte kratšie, než sú uvedené časy, inak ste marinádu pripravovali zbytočne.
Citrusová s rozmarínom
Potrebujeme:
-
2 snietky rozmarínu
-
kôru z 1 citróna
-
4 strúčiky cesnaku
-
4 lyžice oleja
-
4 lyžice bieleho vína
-
korenie
Postup:
Z rozmarínu otrháme a nasekáme listy a z citrónu si nastrúhame kôru. Cesnak si nakrájame na tenké plátky a všetky prísady zmiešame s olejom, vínom a podľa chuti okoreníme. Mäso marinujeme najmenej 2 hodiny vopred.
Odporúčame: Top 3 recepty na domácu horčicu, ktoré musíš rozhodne vyskúšať!
Bude ťa zaujímať
Mexická marináda
Potrebujeme:
-
1 zväzok koriandru
-
2 lyžice zeleného korenia
-
3 strúčiky cesnaku
-
kôru z 1 limetky
-
2 chilli papričky
-
50 ml paradajkovej šťavy
-
4 lyžice oleja
Postup:
Lístky z koriandru otrháme a nasekáme. V hmoždiari rozdrvíme zelené korenie a cesnak, následne ostrúhame kôru z limetky a nakrájame si chilli. Všetko zmiešame spolu s paradajkovou šťavou a olejom. Marinujeme najmenej 3 hodiny pred grilovaním.
Cesnakovo-zázvorová marináda
Potrebujeme:
-
čierne korenie (ideálne sečuánske)
-
3 strúčiky cesnaku
-
50 g zázvoru
-
1 červenú chilli papričku
-
1 snietku rozmarínu
-
4 lyžice arašidového oleja (môžeme nahradiť olivovým)
Postup:
Nasekáme si cesnak aj zázvor a chilli papričku nakrájame na krúžky. Otrháme lístky z rozmarínu, nakrájame a korenie rozdrvíme. Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a pridáme olej. Marinádu použite už 4 hodiny pred grilovaním.
Musíš vyskúšať: Najlepšie ingrediencie do šalátu: Tejto netradičnej chuti neodoláš!
Bude ťa zaujímať
Čínska BBQ marináda
Potrebujeme:
- 20 g zázvoru
- pažítku
- čierne korenie
- 50 ml štipľavej omáčky hoisin (môže byť ľubovoľná, ktorú máte doma)
- 50 g slivkovej omáčky
- sezamový olej
- 2 lyžice ryžového octu
Postup:
Zázvor si nastrúhame, pažítku nakrájame nadrobno a korenie rozdrvíme. Následne zmiešame tieto suroviny so slivkovou omáčkou, olejom a octom. Mäso nám stačí marinovať 15 minút.
Omáčka teriyaki
Potrebujeme:
- 5 lyžíc sójovej omáčky
- hnedý cukor
- 6 lyžíc ryžového vína
- 1 lyžicu sezamového oleja
Postup:
Na začiatok si povaríme sójovú omáčku s hnedým cukrom a necháme vychladiť. Po vychladení pridáme ryžové víno, olej a marinujeme taktiež 15 minút.
Oplatí sa pozrieť: Najrýchlejší spôsob šúpania zemiakov? To musíš vidieť!
Bude ťa zaujímať
Marináda s granátovým jablkom
Budeme potrebovať:
- lístky mäty
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu paradajkového pretlaku
- 50 ml sirupu z granátového jablka
- 50 ml oleja
Postup:
Listy mäty nasekáme, cesnak si prelisujeme a zmiešame s paradajkovým pretlakom, sirupom z granátových jabĺk a olejom. Marinujeme minimálne 3 hodiny vopred.
Exotická marináda
Budeme potrebovať:
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 šalotky
- 1 stonku citrónovej trávy
- 3 chilli papričky
- zväzok petržlenovej vňate
- 1 limetku
- 1 lyžicu paradajkového pretlaku
- ocot
- sójovú omáčku
- cukor
Postup:
Cesnak, chilli papričku a šalotku nakrájame nadrobno, petržlenovú vňať a citrónovú trávu nasekáme. Kôru z limetky si nastrúhame a všetky ingrediencie zmiešame dokopy spolu s pretlakom, octom, sójovou omáčkou a cukrom. Mäso marinujeme aspoň hodinu pred grilovaním.
Odporúčame: Recept na zdravý domáci coleslaw: Príloha, ktorá ťa dostane
- Anketa
MARINUJETE MÄSO PRED GRILOVANÍM?
Odpovedalo 23 ľudí