Registrácia Prihlásenie

Chystáš grilovačku? Správna marináda na grilovanie je základ!

  • 27.06.2018
  • Simona Kostková

Čo by to bolo za letnú grilovačku bez dochrumkava prepečeného mäsa? Nechajte sa preto inšpirovať našimi najlepšími marinádami, ktoré dodajú vášmu kuraciemu či bravčovému mäsu tú pravú chuť! Ak by ste chceli svoje kuchárske, presnejšie grilovacie umenie doviesť k úplnej dokonalosti, prečítajte si najprv týchto pár rád.

V prvom rade, nikdy nedosáľajte mäso skôr, než ho idete dať na gril – mäso by zbytočne pustilo všetku vodu a na šťavnaté kúsky môžete ihneď zabudnúť. Nedávajte mäso na gril skôr, ako bude mať správnu teplotu, ideálne teplotu okolitého prostredia, výnimkou je mleté mäso a ryby. Mäso pred marinovaním nemusíte zbytočne umývať, postačí ho aj utrieť vlhkou utierkou – teplom zabijete všetky baktérie. A na záver, nikdy nemarinujte kratšie, než sú uvedené časy, inak ste marinádu pripravovali zbytočne.

Citrusová s rozmarínom

Potrebujeme:

  • 2 snietky rozmarínu

  • kôru z 1 citróna

  • 4 strúčiky cesnaku

  • 4 lyžice oleja

  • 4 lyžice bieleho vína

  • korenie

Postup:

Z rozmarínu otrháme a nasekáme listy a z citrónu si nastrúhame kôru. Cesnak si nakrájame na tenké plátky a všetky prísady zmiešame s olejom, vínom a podľa chuti okoreníme. Mäso marinujeme najmenej 2 hodiny vopred.

Odporúčame: Top 3 recepty na domácu horčicu, ktoré musíš rozhodne vyskúšať!

citrónová marináda s rozmarínom

Zdroj: Shutterstock®

Mexická marináda

Potrebujeme:

  • 1 zväzok koriandru

  • 2 lyžice zeleného korenia

  • 3 strúčiky cesnaku

  • kôru z 1 limetky

  • 2 chilli papričky

  • 50 ml paradajkovej šťavy

  • 4 lyžice oleja

Postup:

Lístky z koriandru otrháme a nasekáme. V hmoždiari rozdrvíme zelené korenie a cesnak, následne ostrúhame kôru z limetky a nakrájame si chilli. Všetko zmiešame spolu s paradajkovou šťavou a olejom. Marinujeme najmenej 3 hodiny pred grilovaním.

mexická marináda

Zdroj: Shutterstock®

Cesnakovo-zázvorová marináda

Potrebujeme:

  • čierne korenie (ideálne sečuánske)

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 50 g zázvoru

  • 1 červenú chilli papričku

  • 1 snietku rozmarínu

  • 4 lyžice arašidového oleja (môžeme nahradiť olivovým)

Postup:

Nasekáme si cesnak aj zázvor a chilli papričku nakrájame na krúžky. Otrháme lístky z rozmarínu, nakrájame a korenie rozdrvíme. Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a pridáme olej. Marinádu použite už 4 hodiny pred grilovaním.

Musíš vyskúšať: Najlepšie ingrediencie do šalátu: Tejto netradičnej chuti neodoláš!

cesnakovo-zázvorová marináda

Zdroj: Shutterstock®

Čínska BBQ marináda

Potrebujeme:

  • 20 g zázvoru
  • pažítku
  • čierne korenie
  • 50 ml štipľavej omáčky hoisin (môže byť ľubovoľná, ktorú máte doma)
  • 50 g slivkovej omáčky
  • sezamový olej
  • 2 lyžice ryžového octu

Postup:

Zázvor si nastrúhame, pažítku nakrájame nadrobno a korenie rozdrvíme. Následne zmiešame tieto suroviny so slivkovou omáčkou, olejom a octom. Mäso nám stačí marinovať 15 minút.

BBQ omáčka na mäso

Zdroj: Shutterstock®

Omáčka teriyaki

Potrebujeme:

  • 5 lyžíc sójovej omáčky
  • hnedý cukor
  • 6 lyžíc ryžového vína
  • 1 lyžicu sezamového oleja

Postup:

Na začiatok si povaríme sójovú omáčku s hnedým cukrom a necháme vychladiť. Po vychladení pridáme ryžové víno, olej a marinujeme taktiež 15 minút.

Oplatí sa pozrieť: Najrýchlejší spôsob šúpania zemiakov? To musíš vidieť!

čínska omáčka na mäso

Zdroj: Shutterstock®

Marináda s granátovým jablkom

Budeme potrebovať:

  • lístky mäty
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžicu paradajkového pretlaku
  • 50 ml sirupu z granátového jablka
  • 50 ml oleja

Postup:

Listy mäty nasekáme, cesnak si prelisujeme a zmiešame s paradajkovým pretlakom, sirupom z granátových jabĺk a olejom. Marinujeme minimálne 3 hodiny vopred.

marináda na grilovanie

Zdroj: Shutterstock®

Exotická marináda

Budeme potrebovať:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 šalotky
  • 1 stonku citrónovej trávy
  • 3 chilli papričky
  • zväzok petržlenovej vňate
  • 1 limetku
  • 1 lyžicu paradajkového pretlaku
  • ocot
  • sójovú omáčku
  • cukor

Postup:

Cesnak, chilli papričku a šalotku nakrájame nadrobno, petržlenovú vňať a citrónovú trávu nasekáme. Kôru z limetky si nastrúhame a všetky ingrediencie zmiešame dokopy spolu s pretlakom, octom, sójovou omáčkou a cukrom. Mäso marinujeme aspoň hodinu pred grilovaním.

Odporúčame: Recept na zdravý domáci coleslaw: Príloha, ktorá ťa dostane

pálivá omáčka na mäso

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

MARINUJETE MÄSO PRED GRILOVANÍM?

Odpovedalo 23 ľudí  

Áno
87%
Nie
9%
Nie, ale začnem
4%

Návrat hore
Autor článku

4 komentáre

Martina Zahoranová 27.06.18 15:34

MZ
karma
93.00

leto si bez grilovania ani neviem predstaviť ... vždy si to s rodinkou a kamarátmi užijeme ... ja mäsko pred grilovaním vždy marinujem a snažím sa obmieňať marinády aby sme mali vždy zmenu :-)

  • 0
Odpovedať

Peter Maňák 27.06.18 23:47

PM
karma
104.00

Zaujala ma hlavne mexická a teriyaki marináda, už len polovičku prinútiť niektorú vyskúšať, koreninám veľmi neholduje.

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 06.07.18 10:18

TK
karma
95.00

zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 08.07.18 16:47

KK
karma
100.00

citrusová s rozmarínom ma zaujala, vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Kokosové karí s batatmi a cícerom – toto si okamžite zamiluješ!
Pre štíhlu líniu

RECEPT: Kokosové karí s batatmi a cícerom – toto si okamžite zamiluješ!

  • 43
  • 3
  • 03.07.2019
Vynikajúci kysnutý tvarohovo-jahodový závin: Ten musíš ochutnať!
Dezerty

Vynikajúci kysnutý tvarohovo-jahodový závin: Ten musíš ochutnať!

  • 110
  • 7
  • 08.06.2019
Už si ochutnala úžasný levanduľový sirup? Ak nie, rýchlo to naprav!
Nápoje

Už si ochutnala úžasný levanduľový sirup? Ak nie, rýchlo to naprav!

  • 48
  • 4
  • 01.07.2019