Starostlivosť o očné okolie: Spod respirátora nám vidno len oči, tak nech sú pekné

Starostlivosť o očné okolie: Spod respirátora nám vidno len oči, tak nech sú pekné

Rúško alebo respirátor sa stali na určitý čas súčasťou každého dňa. Mnohí z nás si naň už zvykli, mnohým z nás ale stále spôsobuje problémy pri dýchaní či s pleťou, ktorá toto zakrytie zle znáša. Na neverbálnu komunikáciu tváre nám teda zostávajú len oči a ich okolie. Oči sú však najvýraznejším prvkom našej tváre a veľmi dobre dokážu vyjadriť stav našej duše, úsmev, lásku, nežnosť a radosť zo stretnutia. Priťahujú všetku pozornosť, upútavajú, očarujú alebo vyvádzajú z miery. „Hovorí sa, že ako rýchlo ženy žmurkajú, tak rýchlo mužom búši srdce. Jediným pohľadom dokážeme odhaliť celú škálu emócií,“ usmieva sa Alena Kimlová, hlavná kozmetička GERnétic.

Pre iskrivý pohľad

Aby bol pohľad do našich očí milý a príjemný, aby nepôsobil unaveným dojmom, je dôležité očiam a očnému okoliu venovať zodpovedajúcu starostlivosť. Dlhodobo si zachovať živý a iskrivý pohľad mladých dievčat. Udržať pokožku pevnú a pružnú, zabrániť oslabovaniu svalových vláken, povädnutiu pokožky, zabrániť vzniku vačkov a tmavých kruhov pod očami a tvorbe predčasných vrások. Jedinými vráskami, ktoré sú vnímané pozitívne, sú „vrásky šťastia“, nositeľky ktorých sú väčšinou neustále sa usmievajúce a pozitívne naladené ženy.

Okolie očí je veľmi pohyblivá, krehká zóna, je citlivá a zraniteľná. Ide o najtenšiu kožu na našom tele, ktorá je namáhaná neustálym žmurkaním a mimickými pohybmi.  Žmurkanie zabezpečuje 14 drobných svalov, ktoré sa každých 10 sekúnd podieľajú na pohybe. Frekvencia žmurkania sa môže počas dňa meniť. Pri čítaní a práci na počítači sa znižuje, preto oči rýchlejšie vysychajú a dostavuje sa únava a pálenie očí. Naopak, pri uvoľnení či pohľade do diaľky je frekvencia oveľa  vyššia, až 20-krát za minútu. Pre zaujímavosť: malé deti žmurkajú len 1-2krát za minútu. „Deťom oči nevysychajú, lebo v sklovci majú veľký podiel kyseliny hyalurónovej, ktorá sa rýchlo obnovuje,“ vysvetľuje Alena Kimlová.

A ako sa o pokožku okolo očí správne starať? Prirodzené starnutie pokožky je chronologické a nie je možné ho zastaviť. Telo je od prírody takto nastavené. Najskôr sa objavujú jemné mimické linky v okolí vnútorného kútika oka, ktoré sa postupne prehlbujú a stávajú sa trvalými. Mnohé ženy zvyknú pri sústredení zvraštiť obočie, a to vedie k vzniku hlbokej vrásky medzi obočím. Pokožka sa uvoľňuje a vznikajú previsy, ktoré oko unavujú. Pohľad potom vyzerá smutný, unavený, v niektorých prípadoch aj nahnevaný. „S postupujúcim vekom dochádza k stenčovaniu pokožky, ubúda tuková vrstva, ktorá podkladá pokožku. V starobe potom hovoríme o tzv. skeletovom výraze. Oči sú zrazu veľmi hlboko posadené a koža rysuje očné oblúky, mení sa celkový výraz tváre,“ objasňuje proces chronologického starnutia Alena Kimlová, hlavná kozmetička GERnétic. Starnutie pokožky je ešte veľmi často urýchlené aktinickými vplyvmi, zlou výživou, nedostatočným pitným režimom, fajčením. Vtedy hovoríme o predčasnom starnutí a tomu je možné zabrániť intenzívnou a zodpovedajúcou starostlivosťou.

Dôsledná a pravidelná denná starostlivosť ráno aj večer pleti veľmi pomôže. Dodá jednotlivým bunkám pokožky dostatok výživných látok, udrží optimálnu hydratáciu a chráni pleť pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi.

Tropo Plus a Lift Crème

Zdroj: GERnétic

Ranné prebudenie očného okolia

Ranná aplikácia ochranného gélu by sa mala stať súčasťou starostlivosti u žien už od 30 rokov. Gél zabráni tvorbe voľných radikálov, ktoré narúšajú zdravé bunky a sú nositeľmi vzniku predčasných vrások. Lipozómy dopravia do hlbších vrstiev pokožky kyselinu hyalurónovú. Tá zabezpečí dobrú hydratáciu a obmedzí vznik tmavých kruhov pod očami, vypne jemné vrásky. Na dosiahnutie celkového komfortu je nutné po ľahkom zaschnutí gélu aplikovať denný krém, napríklad Tropo Plus od kozmetiky GERnétic. Rannú starostlivosť odporúčam zakončiť liftingovým prípravkom Lift Crème, ktorý bude tou pravou bodkou za starostlivosťou. Až potom nanášajte líčidlá.

Očnému okoliu na dobrú noc

Večer, po dokonalom odlíčení, je dôležité ľahkým vklepávaním naniesť regeneračný krém, prípadne ďalšie špecifické prípravky vo forme sér, ktoré umožnia ucelenú výživu a pokožku upokoja. Odporúča sa každý večer bruškami prstov vykonať jemnú masáž očného okolia. Pri nosení rúška sa potláčajú drobné cievky, cievne aj lymfatické prúdenie viazne. Jemnou masážou budete tieto procesy stimulovať a pokožke tak veľmi prospejete. Ak máte čas, vykonajte túto masáž poklepávaním, stačí 2-3 minútky, po každom zložení rúška, a pokožka sa rýchlejšie vyrovná.

Okrem vrások a tmavých kruhov pod očami často riešime aj opuchy

Opuchy okolo očí môžu byť spôsobené prílišnou únavou, nedostatkom spánku, ale môžu byť aj dôsledkom vnútorného ochorenia. Preto pri pretrvávaní týchto ťažkostí je potrebné lekárske vyšetrenie. Výborným pomocníkom pri zlepšení opuchov sú očné masky s drenážnym účinkom (např. maska Masque Yeux), ktoré podporujú prúdenie lymfy, majú uvoľňujúce a celkovo upokojujúce efekty, opuchy sa rýchlo zmiernia, alebo úplne odstránia.

Niekedy môžeme okolo očí tesne pod pokožkou spozorovať drobné nepravidelné útvary žltkastej farby. Sú viditeľné na prvý pohľad. Na dotyk sú nebolestivé, môžu sa vyskytovať jak na dolnom či hornom viečku. Ide o xantelazmy, čo sú mierne vystúpené kožné útvary, ktoré obsahujú cholesterol a ďalšie tukové látky. Objavujú sa väčšinou u starších ľudí. U mnohých ľudí nič neznamenajú, ide skôr o estetický problém, ale niekedy môžu sprevádzať poruchy metabolizmu tukov. Títo ľudia majú potom väčší sklon ku kardiovaskulárnym ochoreniam. Pri vysokej koncentrácii týchto útvarov by bolo vhodné lekárske vyšetrenie. „Určite sa nesnažte tieto útvary odstraňovať narušením integrity kože, to robí kozmetička len pri míliách. Odstránenie xantelaziem patrí do rúk odborníkov-lekárov,“ zdôrazňuje Alena Kimlová, hlavná kozmetička GERnétic. Pre oddialenie procesu starnutia je vhodná aj špecifická masáž očného okolia, ktorú vykonávajú kozmetičky v kozmetických salónoch. Obmedzuje výskyt vrások, spevňuje pokožku, posilňuje regeneračný proces kože, vitalizuje. Zároveň podporuje vyplavenie toxických látok, skvalitňuje metabolizmus a okysličenie.

čajové vrecúška na oči

Zdroj: Shutterstock®

Uľavujte očiam pravidelne

Je potrebné myslieť aj na pravidelnú starostlivosť o samotné oči, ktoré sú dôležitým a nenahraditeľným zmyslovým orgánom. Očiam neprospieva dlhé pozeranie do počítača. Mali by sme si robiť pravidelné prestávky, alebo aspoň na 1-2 minúty oči zatvoriť a nechať ich oddychovať. Priloženie chladného harmančekového obkladu na niekoľko minút očiam veľmi uľaví. Podobnú službu poskytnú aj vychladené vrecúška s čiernym čajom. Očiam prospieva vychádzka do zelenej prírody a pozeranie do zelenej farby. Pozor na UV žiarenie! Kvalitné okuliare s UV filtrom sú v dnešnej dobe, kedy dochádza k úbytkom ozónu, úplnou nevyhnutnosťou. Zverte výber ochranných okuliarov radšej do rúk odborníka, vyhnite sa nakupovaniu v stánkoch, kde UV filter v okuliaroch nie je overený. Výbornou prevenciou proti zhoršovaniu zraku a posilneniu očí sú aj očné cviky, očná joga. Celkovému uvoľneniu očí prospieva aj už spomínaná masáž očného okolia. Nezabúdajte na pravidelné prehliadky očí u očného lekára.

Zdroj: Francúzska kozmetika GERnétic, www.gernetic.sk    


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní