Čo s nami robí nakladaná zelenina? O jej benefitoch si netušila

Čo s nami robí nakladaná zelenina? O jej benefitoch si netušila

Kombinácia korenín, soli, octu, vody a tepelnej úpravy dokáže z rôznej zeleniny urobiť vynikajúcu zaváraninu. Tú väčšinou servírujeme ako prílohu k mäsu alebo ich niekedy pojedáme len tak pri televízii, napríklad namiesto nezdravých chipsov. A veruže dobre robíme, pretože nakladaná zelenina by sa mala v našich jedálničkoch vyskytovať čo najviac. Čo všetko s telom dokáže?

Pozri aj: Najzdravší spôsob, ako konzervovať potraviny: Už si ho vyskúšala?

čo je to nakladaná zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Recept na zdravé črevá

Zdravé trávenie rovná sa silná imunita. Táto rovnica je už celkom notoricky známa a zrejme vás bude zaujímať, že nakladaná zelenina naozaj prispieva k zdravému črevu. Ako je to možné? Nakladaním, podobne ako fermentáciou, sa zo zeleniny stávajú nesmierne výživné jedlá, plné antioxidantov, vitamínov a minerálov, spoločne pôsobiach ako takzvané probiotiká. Probiotiká sú zjednodušene dobré baktérie, pozitívne pre trávenie. Nakladaná zelenina je navyše nízkokalorická, takže priberanie po nej nehrozí. Dokonca  prospieva aj zdraviu žalúdka aj pečene. Skvelo sa papá aj pri rôznych diétach - má málo kalórií, zasýti a dokonca aj uspokojí divoké chúťky.

Náš tip! Pri kupovaných produktoch odporúčame sledovať obsah sodíka, prípadne cukrov. Presolená nakladaná zelenina môže vo veľkých množstvách aj uškodiť a zadržiavať v tele nadbytočnú vodu. Pri vyššom obsahu cukru, čo sa môže stať najmä pri nekvalitnejších nakladaných výrobkoch, sa zasa môže stať, že ručička na váhe sa bude pohybovať tým nesprávnym smerom.

Zaujme ťa: Pradávna bobuľka s liečivou silou! Čo obsahujú a prečo jesť drienky?

čo pomáha na ranné nevoľnosti

Zdroj: Shutterstock®

Proti kvasinkám, nevoľnosti aj zápche

Kvasinky sú v ženskom slovníku pomerne známe slovo. Veď sú prirodzenou súčasťou ženských intímnych partií… Hrozbou sa stávajú vtedy, keď sa premnožia a spôsobujú nepríjemné svrbenie, opuchy a značný diskomfort pre ich nositeľku. Probiotické vlastnosti nakladanej zeleniny môžu pomôcť aj v tejto intímnej otázke. Jej pravidelnou konzumáciou môže dôjsť k stabilizácii hladiny kvasiniek v tele a tým aj k prevencii pred kvasinkovými infekciami.

Ďalšou výhodou konzumácie nakladanej zeleniny je jej skvelá vlastnosť - sila bojovať proti nevoľnostiam, napríklad aj tým tehotenským. Možno aj preto po kyslých uhorkách túžia tehuľky viac, ako po čomkoľvek inom. V tomto prípade sa môžeme poďakovať kyslosti produktu, ktorá dokáže pocit na zvracanie potlačiť a nevoľnosti vyliečiť. Po zaváraninách siahnite aj ak máte problém so stolicou. Sú bohaté na vlákninu, takže pri správnom pomere zaváranín a vody môžu pomôcť pri nepríjemnej zápche, respektíve jej predchádzať.

nakladaná zelenina na úzkosť

Zdroj: Shutterstock®

Uhorkami k zdravej mysli?

Teraz vás možno šokujeme, no nakladaná zeleninka naozaj upokojí aj rozrušenú myseľ. Prejavmi úzkosti či depresie býva často žalúdok na vode či iné tráviace ťažkosti, čo súvisí s nervovým prepojením žalúdka a mozgu. Dôležité však je, že nakladaná zelenina a jej probiotické charakteristické vlastnosti, dokáže stabilizovať hladinu zdravých baktérií v tráviacom systéme, čo na mozog pôsobí upokojujúco. Nečudujte sa preto, ak sa vám po konzumácii kyslých uhoriek záhadne zmení nálada na lepšiu.

Bude sa ti páčiť: Ružová himalájska soľ: Prečo ňou čo najskôr nahradiť klasickú soľ?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Ľubica Šťastná 04.11.18 06:31

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi dobrý článok, ďakujem, o niektorých benefitoch som ešte nepočula!

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 04.11.18 17:56

AK
karma
100.00

to som o nakladanej zelenine nevedela

  • 0
Odpovedať

Helena Kravcová 04.11.18 18:08

HK
karma
100.00

ani som nevedela,že zavarana zelenina je taká zdravá

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 04.11.18 18:25

DB
karma
117.00

najlepšia nakladaná zelenina je tá, ktorú si pripravím doma...

  • 1
Odpovedať

Marie Gutmannová 04.11.18 18:46

MG
karma
104.00

Vždy som mala najradšej čerstvú zeleninu, no ako v každej domácnosti, aj u nás sú zaváraniny obľúbené väčšinou ako príloha, ale tieto benefity sme nepoznali.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 04.11.18 19:50

MM
karma
100.00

a doma dopestovaná a naložená má benefity dvojnásobné

  • 0
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 04.11.18 20:29

AH
karma
115.00

O účinkoch nakladanej zeleniny som skutočne nevedela.Teda aspoň o uhorkach určite nie.Dakujem za tip

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 04.11.18 20:52

MC
karma
109.00

Ani som netušila ,že čo som si vypestovala a potom zavarila má toľko priaznivých účinkov.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 04.11.18 23:28

karma
106.00

Znova poučný článok, o probiotických vlastnostiach zaváraných uhoriek som nevedela. V poslednej dobe mi začali veľmi chutiť.

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 05.11.18 08:45

MS
karma
100.00

Zeleninu mám radšej než ovocie a to ako čerstvú aj nakladanú.

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 05.11.18 09:13

TK
karma
105.00

zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Martina Prevuznakova 05.11.18 09:53

MP
karma
-1.00

Uprednostňujem čerstvú zeleninu, ale teraz si s čistým svedomím dám aj tú nakladanú - samozrejme tú moju domácu - vypestovanú a zavarenú. Ďakujem...

  • 0
Odpovedať

Tomáš Holubík 05.11.18 11:29

TH
karma
-1.00

zaujímavý článok, vďaka...

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 08.11.18 17:05

AS
karma
108.00

ja ako dieťa som niekedy zjedla aj celý pohár kyslých uhoriek- asi preto som bola vždy veselá

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 08.11.18 17:06

AS
karma
108.00

vo veku 8-10 rokov....

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní