Čo spôsobuje nadmerné solenie? Pozor na tohto tichého zabijaka!

Čo spôsobuje nadmerné solenie? Pozor na tohto tichého zabijaka!

Klasická kuchynská soľ predstavuje zlúčeninu sodíka a chlóru. Sodík je pritom minerál, ktorý má v našom organizme množstvo dôležitých funkcií. Platí tu však, že všetkého priveľa škodí. 

Nadmerné solenie môže ľahko spôsobiť, že do nášho organizmu dopravíme oveľa vyššie množstvo sodíka, ako je potrebné. Aké je optimálne množstvo soli prijaté počas dňa?

Kým denne je vhodné prijímať v priemere od 1,5 do 3 g soli, v dnešnej dobe je spotreba u mnohých jedincov mnohonásobne vyššia a presahuje pokojne aj hranicu 10 gramov. Ako môže nadmerné solenie škodiť nášmu zdraviu? Aké sú dlhodobé účinky nadmerného solenia? Čo sa deje v tele, ako prijímate príliš veľa soli?

Odporúčame: TOP domáce sirupy na kašeľ: Zbavia vás ťažkostí raz-dva!

zdravie srdca

Zdroj: Shutterstock®

Možné zdravotné následky nadmerného solenia:

1. Srdcovo-cievne problémy

Sodík sa v určitom množstve z tela vylučuje potom, pri jeho nadmernom príjme sa však v tele začína aj zadržiavať. Nadmerné solenie a prebytočný príjem sodíka v prvom rade negatívne vplývajú na kardiovaskulárny systém človeka. Zaťažujeme tak náš krvný obeh aj srdce.

Nadmerné solenie je pritom často spájané s rizikom rozvoja vysokého krvného tlaku (hypertenzia), ktorý následne predstavuje rizikový faktor mnohých srdcovo-cievnych ochorení, akými sú napríklad angína pectoris či infarkt, čo sú závažné zdravotné komplikácie. Pri problémoch s vysokým tlakom sa pritom často odporúča v prvom rade zmeniť životosprávu.

V jedálničku je vhodné minimalizovať príjem soli a naopak zvýšiť príjem draslíka. Funkcie týchto minerálov v ľudskom tele spolu súvisia. Nadmerný príjem sodíka však môže viesť k stratám draslíka, čo je nežiaduce. Telu je preto potrebné zabezpečiť dostatok draslíka, čo môže pomôcť i s normalizovaním hladiny krvného tlaku.

Pozri aj: TOP bylinky na menštruačné kŕče: Pomôžu lepšie ako tabletky!

zadržiavanie vody v organizme

Zdroj: Shutterstock®

2. Zadržiavanie vody v tele

Nadmerné solenie je ďalej jednou z častých príčin zadržiavania vody v organizme. Na nežiaducom hromadení vody v organizme sa môžu podieľať niektoré lieky, zhoršená činnosť obličiek, prekyslenie organizmu aj nadmerný prísun sodíka.

Zadržiavanie vody v tele pritom býva často sprevádzané vznikom opuchov dolných aj horných končatín, zvýšenou mierou potenia a, samozrejme, aj priberaním, keďže ukladaná voda jednoducho niečo váži. Ak vás tento nepríjemný problém trápi, skúste sa zamyslieť nad tým, akú rolu hrá vo vašom jedálničku soľ a či ju neprijímate vo vysokom množstve.

3. Poruchy obličiek

Nadmerné solenie a vysoký príjem sodíka ďalej predstavujú aj obrovskú záťaž pre naše obličky. Môže to viesť k zhoršenému vylučovaniu odpadov látkovej premeny a močoviny. Nadmerná konzumácia soli môže zaťažiť obličky a zvýšiť riziko ochorení obličiek, ako je napríklad chronická obličková choroba.

4. Problémy s kosťami

Nadmerný príjem soli ďalej súvisí so zvýšeným vylučovaním vápnika, čo môže viesť k problémom s kosťami. Nadmerná konzumácia soli môže zhoršiť stav kostí a zvýšiť riziko osteoporózy.

5. Žalúdočné vredy

Rovnako sa hovorí o súvislostiach medzi nadbytkom sodíka a vznikom žalúdočných vredov a zvyšovaním rizika vzniku rakoviny žalúdka. Príjem veľkého množstva soli môže zvýšiť riziko vzniku žalúdočných vredov a ďalších žalúdočných problémov.

Odporúčame: Pozoruhodné účinky čierneho čaju: Dokáže skutočne nahradiť kávu?

potraviny s vysokým obsahom soli

Zdroj: Shutterstock®

Ako znížiť obsah soli?

Nie je potrebné sa soli báť a z jedálnička ju úplne vylúčiť. Dôležité je ju prijímať v obmedzenom a vhodnom množstve, alebo v prípade zdravotných problémov môže byť potrebné zníženie príjmu soli. Je zdrojom významného sodíka. Kuchynská soľ je zvyčajne i jodidovaná, čiže nám poskytuje aj ďalší potrebný minerál, a teda jód, ktorý je nevyhnutný napríklad pre správnu činnosť štítnej žľazy.

Dôležité je však myslieť na to, že soľ neprijímame len vtedy, keď si pokrm priamo osolíme. Soľ totiž obsahujú i samotné potraviny. Obrovské množstvá sodíka ukrývajú hlavne polotovary, napríklad rôzne instantné polievky či omáčky.

Pozor si dávajte na slané pochutiny, konzervy, údeniny či kečup. Prekvapivo sa ukrýva aj v cukrovinkách. Týmito potravinami dostanete do tela viac sodíka, ako je odporúčaný príjem soli.

Potraviny s nízkym obsahom soli

Potraviny s nízkym obsahom sodíka sú dôležité pre tých, ktorí chcú obmedziť príjem soli a udržať si zdravý životný štýl. Napríklad pri hypertenzii je veľmi žiaduce dávať si pozor na zvýšený príjem soli a sodíka. Tu je niekoľko príkladov potravín s nízkym obsahom sodíka:

  1. Čerstvé ovocie a zelenina: Väčšina čerstvého ovocia a zeleniny obsahuje nízky obsah sodíka a sú bohaté na živiny, vitamíny a minerály.
  2. Chudé mäso a hydina: Väčšina neupravených chudých druhov mäsa a hydiny obsahuje prirodzene nízky obsah sodíka.
  3. Ryby a morské plody: Čerstvé ryby a morské plody sú bohaté na bielkoviny a esenciálne mastné kyseliny a obsahujú nízky obsah sodíka.
  4. Celé obilniny: Celé obilniny ako ovsené vločky, hnedá ryža a quinoa sú zdravé alternatívy s nízkym obsahom sodíka k jedlám ako sú biely chlieb alebo polotovary.
  5. Strukoviny a ovos: Strukoviny ako fazuľa, cícer, šošovica a hrach sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a vlákniny a obsahujú nízky obsah sodíka.
  6. Orechy a semiačka: Väčšina orechov a semiačok má prirodzene nízky obsah sodíka a sú bohaté na zdravé tuky, vlákninu a ďalšie živiny.
  7. Bylinkové a koreninové zmesi bez soli: Namiesto soli môžete používať bylinkové a koreninové zmesi bez soli, ktoré pridávajú chuť k jedlu, pričom sa v nich neukrýva skrytá soľ.

Článok aktualizovaný 19.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní