Čo vygravírovať na obrúčky? Nápady na originálne rytie prsteňov

Čo vygravírovať na obrúčky? Nápady na originálne rytie prsteňov

Pohľad na váš ľavý prstenník by vám mal pripomenúť večnú lásku, ktorú ste si s partnerom v deň D navzájom prisahali. S výberom prstienka ste si určite dali veľkú prácu. Teraz ešte zostáva dodať „čerešničku na tortu“ – posväťte krúžok z drahého kovu originálnou rytinou. Čo vygravírovať na obrúčky? Ako také rytie prebieha a čo si nechať „vytetovať“ na vnútornú stranu snubného prsteňa? Poradíme vám.

Rozhodli ste sa pre minimalistický krúžok zo zlata, luxusnejší variant vo forme diamantu alebo umelecké spletenie dvoch rôznych farebných kovov? Výborne, tú najťažšiu časť máte za sebou. Poďte v ďalšom kroku snubný prsteň obohatiť o originálnu rytinu. Takú, ktorá sa bude týkať len vás dvoch. 

Ako prebieha gravírovanie do snubných prsteňov?

Klenotníci využívajú dve základné metódy: ručné rytie alebo gravírovanie strojovým laserom. Výhodou ručného rytia je originálnosť každého kúsku a „duša“, ktorú šperku zlatník dodá vďaka svojmu umu. Šikovný klenotník do prsteňa ručne vyryje písmená, čísla a dokonca rôzne symboly. Nečakajte však absolútnu presnosť. Tou naopak vyniká strojové rytie. Moderné stroje do prsteňa zvládnu vyryť takmer čokoľvek. Od srdiečok a šípok až po rôzne fonty písma a čísel. Jedinou podmienkou je určitá šírka, ktorú prsteň musí spĺňať. Preto sa pred tým, než sa pustíte do vymýšľania vhodnej rytiny, poraďte priamo s klenotníkom.

Rytie väčšinou výrobu snubných prsteňov výrazne neoneskorí, niektoré klenotníctva navyše túto službu ponúkajú na počkanie. Cena sa u jednotlivých podnikov líši, pribúda však takých, ktoré rytinu do prsteňov vykonávajú v rámci zákazky bez ďalšieho poplatku.

Ktorý kov znesie rytie?

Úplne najľahšie si klenotník poradí s rytinami do prsteňov zo žltého a bieleho zlata, striebra alebo paládia. U ďalších ušľachtilých kovov, ako je chirurgická oceľ alebo platina, to ide o niečo horšie (rytina nebude tak výrazná), ale za mierny príplatok si zlatník poradí aj s týmto. Ak ste si ale vybrali prstienok užší ako 2 mm alebo prstienok vykladaný kamienkami po celom obvode, musíte sa zaobísť bez rytiny.

Neprehliadni: 5 tradičných vecí pre nevestu: Aký majú význam?

gravírovanie obrúčky

Zdroj: Shutterstock®

Kam rytinu umiestniť?

Tradične sa rytiny umiestňujú na vnútornú stranu prsteňa. Nenechajte sa ale zviazať touto konvenciou! Na snubnom prsteni s hladkým a lesklým povrchom sa bude perfektne vynímať rytina naopak, teda na vonkajšej strane. „Hrubšie“ prstene s rovno zarezanými stranami si zase zaslúžia rytinu zboku, pokojne po celom svojom obvode.

Úplná klasika – dátum svadby a meno

Asi najčastejšou rytinou je uvedenie dátumu svadobného dňa a meno vášho partnera. Snubný prsteň tak navždy bude pripomínať tento pamätný deň. Formám spracovania sa medze nekladú. Ak ste sa vzali napríklad šiesteho júna tohto roka, dátum môžete uviesť vo formáte 6. 6. 2019, 6/6/2019, 6. júna 2019 alebo 6. jún 2019. Rovnaké je to s menom. Volá sa váš partner Ján, ale nikdy ste mu nepovedali inak ako Honzo? Nechajte si do prsteňa vyryť familiárny variant, ktorý je vám obom bližší. Prípadne si nechajte vygravírovať len iniciály.

S prezývkami opatrne

Ďalším obľúbeným variantom rytiny je vedľa dáta svadby uvedenie prezývky partnera. Miláčik, lienka, chrobáčik, mačička alebo slniečko. Oslovujete sa bežne takto s vašou drahou polovičkou? Zvážte, či si nedáte namiesto mena vyryť práve ju. Ale radšej si dôkladne premyslite, či vás po pár dekádach manželstva toto oslovenie neomrzí. 

Významné medzníky vášho vzťahu

Dátum vášho prvého rande, prvého bozku, narodenie detí, spoločného sťahovania alebo nezabudnuteľnej dovolenky. Niektoré páry uprednostňujú vyrytie týchto míľnikov oproti tradičnému dátumu svadby. A prečo nie? Vy sami predsa viete najlepšie, ktorý okamih vo vašom vzťahu považujete za najzásadnejší.

čo si vygravírovať na obrúčku

Zdroj: Shutterstock®

Motto, vtip a odkaz

Máte spoločnú hlášku? Vtip, ktorému najlepšie rozumiete len vy dvaja? „Vašu“ pesničku? Alebo obľúbený citát? Nechajte si na snubný prsteň vyryť práve tieto slová! Len pozor na dĺžku. V budúcnosti totiž budete možno chcieť prstienok zväčšiť alebo zmenšiť, a tak na prsteni vždy nechajte dostatok voľného priestoru bez rytiny. Hlášky si nechajte vyryť pokojne aj v cudzom jazyku, napríklad francúzština (Je t'aime. – Milujem ťa.) znie romanticky a exoticky zároveň. Pre inšpiráciu prinášame tipy na láskyplné rytiny:

  • Navždy tvoj/Navždy tvoja Milujem (meno ženícha/nevesty)
  • Až na koniec sveta
  • Ty a ja navždy
  • Kým nás smrť nerozdelí
  • Moja láska Milujem ťa/Ja teba viac
  • Vyhral/a som v lotérii

Symbol, podpis alebo odtlačok prsta

Ak vám písmená a čísla prídu nudné, na snubný prstienok si môžete nechať vyryť akýkoľvek iný symbol, ktorý vás dvoch charakterizuje – srdiečko, symbol nekonečna, mieru, vtáčích krídel alebo srdcového pulzu. V poslednej dobe bývajú populárne tiež rytiny odtlačkov prstov – takto budete mať kúsok partnera vždy pri sebe. Na prsteň si môžete nechať otlačiť tiež vlastnoručný podpis alebo monogram toho druhého namiesto tradičných strojových fontov písma.

Odporúčame: INŠPIRÁCIA: Prskavky na svadbe so zaručeným iskrivým zážitkom


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Marika Michálková 26.11.19 00:52

MM
karma
107.00

Pekný nápad.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 17.12.19 11:27

MC
karma
109.00

Som za Úplnú klasiku.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 16.02.20 17:44

KS
karma
133.00

Klasika v podobe mena a dátumu svadby musí byť, ale celkom ma zaujal nápad s otlačkom prsta a nechať si vygravírovať všetko na vonkajšiu stranu, takže Ďakujem za tip :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 23.02.20 20:41

MR
karma
114.00

my tam mám len dátum svadby

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní