Danšari - umenie upratovať: Uprac si doma, aj v hlave


Aj vy máte doma určite množstvo vecí, ktoré nepoužívate a tak skoro asi ani nebudete. Rôzne darčeky, predmety s emocionálnou hodnotou alebo také, ktoré nechcete vyhodiť, lebo „čo ak ich raz využijem“? Máme tiež množstvo vecí, ktoré využívame len príležitostne – nakúpili sme extra slávnostné prestieranie a riad, keď k nám príde návšteva. Alebo máme špeciálne prikrývky a podušky pre deti, ktoré prídu párkrát za rok a podobne.

Nemali by ste sa však obávať vytiahnuť drahý porcelán, ktorého vám predtým bolo ľúto používať každý deň. Vravíte si: „Ja nemám takú úroveň.“ To však iba znamená, že sebou pohŕdate. Sami sebe musíte dať povolenie na používanie luxusných vecí. Je to pozitívny proces. Veci na každodenné použitie efektívnejšie vplývajú na podvedomie.

Presne o tom je japonské umenie upratovať Danšari, ktoré ponúka návod, ako si urobiť poriadok nielen v priestore, v ktorom žijeme, ale v sebe samom. Výborne ho popísala a ponúkla aj množstvo tipov Hideko Jamašitová v knihe Danšari – umenie upratovať.

Odporúčame: V dobrom aj v zlom: Dokonalý manželský život? Alebo len lož?!

Hideko Jamašitová: Danšari – umenie upratovať

Zdroj: Shutterstock®

Veci jednoducho nadobúdajú hodnotu tým, že ich používame. Uvedomujme si kvalitu a množstvo vecí a odmietajme tie, ktoré už nevyužijeme alebo nepotrebujeme. Neskladujme a neuchovávajme bezcieľne veci, ktoré sme kedysi síce používali, ale už ich nepotrebujeme, no myslíme si, že ich niekedy ešte použijeme. Vyhoďme ich alebo pošlime na miesto, kde sú v tomto momente najpotrebnejšie. Veci sú najkrajšie, ak sú tam, kde majú byť.

Riaďte sa tromi základnými zásadami Danšari a zmeňte svoj život. 

  • Veci nadobúdajú hodnotu tým, že ich používame (DAN).
  • Veci by mali byť v tomto momente na mieste, kde sú najviac potrebné (ŠA).
  • Veci sú najkrajšie, ak sú tam, kde majú byť (RI).

Ak sa vám to podarí, zistíte, že všetko je zrazu ľahšie a máte sa lepšie. Presne o tom je DAN-ŠA-RI.

Odporúčame: Dvere: Usmej sa a všetky sa pred tebou otvoria

Veci, ktoré už neslúžia

Danšari

A nejde len o veci, ktoré ste dostali od iných ľudí, ale aj o veci, ktoré ste si dlhé roky vážili aj používali a teraz nadišiel čas ich vyhodiť. Vtedy tiež stačí nahlas poďakovať. A veciam, ktoré ste nepoužívali, sa treba ospravedlniť.

V súvislosti s darovaním i prijímaním darov a ich vyhadzovaním neexistuje všeobecné know-how. „Mám pocit, že väčšina ľudí si v pamäti uchováva práve príležitosť, pri ktorej dar dostali. No keď fyzicky vyslovíte vďaku či ospravedlnenie za vyhadzovanie darov, uľahčí sa vám na srdci,“ myslí si upratovacia poradkyňa Hideko Jamašitová.

Upratovacia poradkyňa Hideko Jamašitová sa počas štúdia na univerzite stretla s filozofiou oslobodenia od túžby po hmotných veciach (dangjó, šagjó, rigjó). Tú neskôr aplikovala do metódy sebapoznávania, ktorú do svojho života dokáže ktokoľvek vniesť upratovaním vecí. Tak vzniklo nové umenie upratovať Danšari, vďaka ktorému sa vám podarí upratať haraburdy v dome aj vo vašom srdci. Výborne je to popísané v knihe Danšari – umenie upratovať. Od roku 2000 organizuje ako upratovacia poradkyňa kurzy po celej krajine. Prax pozostávajúca z upratovania, uskladňovania, odkladania a čistenia zmení vaše zmýšľanie.

Pozri aj: Romantická lahôdka Horúce objatie: Očarujúci príbeh z 18. storočia


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní