Staré tehly nevyhadzujte! Máme pre vás tipy, ako ich využiť v záhrade

Po stavbe nám skoro vždy ostane nejaký materiál nazvyš. Väčšinou ide o tehly. Možno ste kúpili pozemok s domom a spolu s ním ste „zdedili" i poriadnu hŕbu starých, klasických pálených tehál, ktoré predstavujú jeden z najstarších stavebných materiálov.

Čo s nimi robíte? Mnohí z nás sa ich zbavujú. Navlečú si rukavice, nahádžu ich na prívesný vozík a odvezú do zberného dvora. A čo keby ste im dali druhú šancu? Tento atraktívny materiál, ktorý odoláva extrémom počasia, môžete použiť na rôzne projekty vo vašej záhrade. Práca s tehlou je nenáročná a dokážete z nej vytvoriť skutočne pozoruhodné veci. Vyhrňte si teda rukávy a nechajte sa inšpirovať niekoľkými nápadmi. 

Neprehliadni: Vyrobte si domáci mini skleník. Rastlinky ho budú zbožňovať!

Staré tehly

Zdroj: Pinterest.com/ruralsprout.com, Pinterest.com/gardenerspath.com

Predtým, ako sa pustíte do projektu z tehál

Staré tehly sú kvalitné, pevné, štýlové a prostrediu, v ktorom sa nachádzajú dodávajú rustikálny nádych. Jedinečný pôvab majú vďaka príjemne nedokonalému povrchu, ktorý vznikol ručnou výrobou a využitím v minulosti. Stará, opotrebovaná tehla zaujme práve svojím nedokonalým vzhľadom, štruktúrou s vrásnením a vyrazenou značkou výrobcu. Starý materiál sa vyrobiť ani skopírovať nedá, treba ho získať a zachrániť. 

Každú tehlu je najskôr potrebné ručne vyčistiť so sekerkou z každej strany alebo použite drôtenú kefu, ktorou odstránite zvyšky muriva. Ak chcete dokonale vyčistiť staré tehly od vápenných častí, použite kyselinu soľnú, chlorovodíkovú. Zrieďte ju s vodou v pomere 1:10. Pri práci s touto chemikáliou buďte veľmi opatrní a dodržiavajte všetky bezpečnostné zásady. Napokon tehlu opláchnite vodou.

Starú tehlu je dobré odizolovať od vlhkosti, keďže ide o nasiakavý pórovitý materiál. V mraze by mohla tehla popraskať, ak je nasiaknutá. Aby ste zabránili nasiakavosti tehál, mali by ste im dopriať hydrofóbny náter, a to najmä v prípade, ak sa chystáte tehly použiť na chodník.

Existuje množstvo spôsobov, ako využiť staré tehly v záhrade. My vám prinášame zopár z nich.

Chodník z tehál

Zdroj: Pinterest.com/diyncrafts.com, Pnterest.com/decoracion.facilisimo.com

Chodník zo starých tehál

Ak sa vám na záhrade povaľuje väčšie množstvo tehál a vy práve premýšľate nad tým, čo použiť na chodník v záhrade, tak máte skvelé riešenie: použite tehly. Predtým, ako sa pustíte do samostatného ukladania, je vhodné si pripraviť pieskové lôžko s hrúbkou asi 5 centimetrov. Pod lôžko navrstvite štrk s hrúbkou aspoň 15 centimetrov. Lôžko by malo dobre odvádzať vodu.

Najlepšie je, ak dlažbu z tehál kladiete do priestoru ohraničeného obrubníkom, aby sa tehly nerozišli. Škáry medzi tehlami vyplňte praným pieskom. Pri vytváraní chodníka či plochy na sedenie buďte kreatívni. Ukladajte tehly do rôznych tvarov, kombinujte ich s kameňmi alebo kúpenou dlažbou. 

Staré tehly tiež môžete využiť na vytvorenie praktických schodov, ak sa vaša záhrada nachádza vo svahu.

Múr z tehál

Zdroj: Pinterest.com/thespruce.com, Pinterest.com/Sabine Suhr

Múr z tehál

Múr môže byť dekoratívnym oddelením jednotlivých častí záhrady. Dáva tiež možnosť vytvoriť romantické tienisté zákutia alebo príjemný kútik so sedením. 

Pomocou nižších múrikov si môžete esteticky oddeliť záhradnú skalku či vytvoriť si vyvýšený záhon. Či sa rozhodnete pre klasický spôsob – murovanie maltou alebo len jednoducho naukladáte tehly na seba, múrik z tehál oživí a krásne doplní vašu záhradu.

Tehlový gril

Zdroj: Pinterest.com/thegreeneyedgirl.co.uk, Pinterest.com/Tihanyiné Szíjártó

Tehlový záhradný krb

Zo starých tehál si môžete urobiť i krásny a jedinečný záhradný krb. Stavba krbu však je o niečo náročnejšia ako napríklad výstavba múru. Na začiatku si premyslite, ako by mal váš krb vyzerať. Zabezpečte si všetok materiál, nástroje a náradie. Je vhodné, aby vám prišli na pomoc kamaráti. Pôjde vám to rýchlejšie a aj veselšie. I na ohnisko môžete použiť staré tehly. To však určite zvládnete i svojpomocne. 

Pozri aj: Čo so starým bicyklom? Premeňte ho na originálny doplnok záhrady!

Bylinková záhrada z tehál

Zdroj: Pinterest.com/Františka Beňová, Pinterest.com/Alexandra Breucker

Bylinková záhrada z tehál

Skvelým nápadom, ako dať starým tehlám nový význam je použiť ich na výrobu atraktívnej špirály pre bylinkovú záhradu. Potrebujete len tehly, vopred upravené a zarovnané lôžko, zeminu a rôzne druhy byliniek. Nie je to nič zložité. Je to skôr relax a potešenie.

Špirálová bylinková záhrada bude nevšednou, ale i praktickou ozdobou vášho záhradného priestoru. Nemusí byť však len v tvare špirály. Tehly môžete uložiť do štvorca, vyplniť nimi roh záhrady alebo poukladať do zeme a vyčleniť tak priestor na sadenie jednotlivých byliniek. 

Tehly ako dekorácia

Zdroj: Pinterest.com/homehacks.co, Pinterest.com/corneliascorner.blogg.se

Tehly ako dekorácia

Staré tehly môžu byť i krásnou dekoráciou. Môžete na nich vodoodolnou farbou a štetcom napísať názvy byliniek a umiestniť ich do záhrady. Urobte do tehál menšie otvory a nasaďte do nich sukulenty. Tým sa bude v takýchto kvetináčoch z tehál nielen dariť, ale budú i veľmi pekne vyzerať. 

Dierované tehly zase výborne poslúžia ako jednoduché, ale veľmi pôsobivé svietniky, ktoré môžu byť vkusným doplnkom i vašej domácnosti. 

Sedenie z tehál

Zdroj: Pinterest.com/janegrok.wordpress.com

Sedenie z tehál

Pre tých, ktorí radi recyklujú a obnovujú staré predmety, máme jeden super nápad. Použite pálené tehly na zhotovenie záhradnej lavičky. Ak patríte do skupiny kutilov a domácich majstrov, pustite sa do vytvorenia kompletného posedenia. Tento projekt si vyžaduje veľké množstvo tehál a poriadnu dávku trpezlivosti a času. Ak to však budete robiť s nadšením a radosťou, určite vám to pôjde od ruky. 

Zaujme ťa: Návrh záhrady podľa vlastného vkusu. Zvládnete to bez architekta!

Včelí hotel

Zdroj: Pinterest.com/ma-planete.com, Pinterest.com/Pip Winter

Hmyzí domček

Ak vám je ľúto vyhodiť tehly, ktoré majú svoje najlepšie časy už dávno za sebou alebo sa vám ich jednoducho nechce čistiť, použite ich na zhotovenie hmyzieho domčeka alebo hotela pre hmyz. Pri príprave vám určite radi pomôžu i vaše deti či vnúčatá. Týmto spôsobom poskytnete domov osamelým druhom hmyzu, ktoré vám spríjemnia pobyt na záhrade, opelia vám kvety a vy sa budete tešiť z bohatej úrody. Takýto 5-hviezdičkový hmyzí hotel bude i milou ozdobou vašej záhrady. 

 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE