Ako využiť zvyšky kávy v záhrade? Vedeli ste o ich účinkoch?

Ako využiť zvyšky kávy v záhrade? Vedeli ste o ich účinkoch?
  • 05.06.2021
  • Michaela Kožáková

Je len málo ľudí, ktorí nemajú radi kávu. Tento obľúbený nápoj je charakteristický omamnou vôňou, lahodnou chuťou a schopnosťou vzpružiť. Dnes môžeme ochutnať rôzne druhy káv, ale tú pravú zrnkovú nenahradí nič. A teraz jednoduchá otázka pre vás, milovníkov kávy – čo robíte s usadeninou, ktorá vám ostane po vypití? Mnohí z nás ju vyhadzujú do smetného koša. Vedeli ste však, že ju môžete využiť vo vašej záhrade? My vám prezradíme ako. 

Prečo vysypať kávovú usadeninu do kompostu?

Kávová usadenina má vysoký obsah dusíka, ktorý pomáha urýchľovať rozklad pridávaním mikroorganizmov zodpovedných za rozloženie biologického materiálu v komposte. Zvyšky kávy sú bohaté aj na ďalšie stopové prvky vrátane draslíka a horčíka. Stačí ich nasypať do vášho kompostéra, premiešať a nechať pracovať. Pridanie kompostu do pôdy v záhrade pomáha zlepšovať rast a zdravie rastlín. Použitie kávovej usadeniny, ako kompostovacieho materiálu, znižuje tiež emisie skleníkových plynov vášho kompostu.

Pozri aj: Čo dokážu listy jahody? Nielen plody sú pre nás prospešné!

Dážďovky

Zdroj: shutterstock

Kamarátky dážďovky a káva

Každý vie, že dážďovky sú vynikajúcimi pomocníkmi v záhrade. Tieto malé živočíchy, ktoré nie sú na pohľad ani dotyk veľmi atraktívne, sa živia hnijúcimi čiastočkami rastlín, ktoré prijímajú spolu s pôdou. Nestrávené zvyšky potravy potom vyvádzajú zo svojho tela von a obohacujú nimi pôdu o ústrojné látky, čím napomáhajú aj pri tvorbe pôdneho humusu. Chodbičky spevnené slizom, ktoré vytvárajú, zohrávajú veľkú úlohu pri prevzdušňovaní a zúrodňovaní pôdy. Počuli ste o tom, že dážďovky môžete prilákať kávovou usadeninou? Rozsypte ju po záhrade a jemne prehrabte pôdu. 

Odpudzuje slimáky a mačky

Kávová usadenina je prírodný repelent na slimáky, mravce a ďalší škodlivý hmyz, ktorý neznesie kyslosť kávy. Obsypanie citlivých rastlín kávovou usadeninou zabráni týmto škodcom, aby si na nich pochutnávali. Zvyšky kávy fungujú i na mačky. Možno máte radi susedove mačiatka, ale to, že vašu záhradu používajú ako toaletu nie je veľmi príjemné. Nasypte okolo kvetinových a zeleninových záhonov kávovú usadeninu, aby ste ich odpudili a povzbudili ísť niekam inam.

kávové hnojivo

Zdroj: Shutterstock®

Kávové hnnojivo pre rastliny

Kávová usadenina je kyslá, a preto môže byť skvelým prírodným hnojivom pre ruže, azalky, vždy zelené rastliny, rododendrony, čučoriedkové kríky, kamélie a hortenzie. Káva zvyšuje kyslosť pôdy, a to je presne to, čo tieto rastliny potrebujú, aby mohli zdravo rásť. Ak do pôdy okolo hortenzií pridáte jej zvyšky, rastlina môže vyprodukovať žiarivé modré kvety, pretože kyslosť usadeniny pomáha kvetinám absorbovať hliník, čo vedie k tmavomodrému odtieňu. 

Neprehliadni: Inšpiratívne DIY projekty do záhrady: Zvládnete ich ľavou zadnou!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní