Ktoré prvé jarné bylinky hľadať v prírode? Podporte nimi zdravie!

Ktoré prvé jarné bylinky hľadať v prírode? Podporte nimi zdravie!

Príroda ukrýva mnoho pokladov a keďže sa teraz pomaly prebúdza z dlhého zimného spánku, môžeme tieto poklady začať pomaly objavovať. Reč je hlavne o rozličných bylinkách, ktoré sú už od nepamäti známe svojimi liečivými účinkami, pre ktoré si našli pevné miesto v tradičnej ľudovej medicíne. Mnohé si dobre poradia s tráviacimi ťažkosťami, iné uľahčia vykašliavanie a uvoľnenie dýchacích ciest a ďalšie sa zase osvedčia pri kožných problémoch. Počiatkom jari sa pritom začína i zber týchto liečivých pomocníkov. Ktoré bylinky možno v prírode hľadať už počas marca a apríla? Rozhodne ich nie je málo! V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ktoré prvé jarné byliny sa oplatí zbierať a pri ktorých zdravotných ťažkostiach môžu byť nápomocné.

Odporúčame: TOP bylinky na pečeň: Ktoré ju pomôžu očistiť a podporia jej funkciu?

prvosienka

Zdroj: Shutterstock®

Prvosienka jarná

Medzi prvé jarné bylinky patrí v prvom rade prvosienka jarná, latinsky Primula veris. Práve prvosienka je akýmsi symbolom jari a z trávy vykúka medzi prvými. Nájsť je ju možné na lúkach, pastvinách, ale aj brehoch potokov a v lesoch. Na liečebné účely sa zberajú voňavé žlté kvety s rúrkovitou korunou. Prvosienka je skvelým pomocníkom hlavne pri ochoreniach dýchacieho systému. Podporuje liečbu kašľa a eliminuje hlieny. Môže pomôcť ako podporný prostriedok pri liečbe zápalov dýchacích ciest. Čaj z prvosienky je možné popíjať aj pri migrénach a nespavosti.

Cesnak medvedí

Skorá jar patrí aj cesnaku medvediemu s latinským názvom Allium ursinum. Hľadať ho môžeme v tienistých vlhkých lesoch, na mokrých lúkach či pozdĺž potokov. V prírode ho nie je náročné nájsť, vytvára totižto skutočne rozsiahle porasty. Na liečebné účely sa zberajú mladé kopijovité listy s typickou cesnakovou arómou. Tie sa neodporúča sušiť, ako v prípade iných byliniek, pretože strácajú cenné látky. Sú vhodné na prípravu čaju, taktiež sa dajú konzumovať v nátierkach, polievkach či šalátoch. Medvedí cesnak obsahuje viacero vitamínov aj minerálov, má priaznivý vplyv na trávenie, pôsobí antibioticky a antibakteriálne, znižuje vysoký tlak, podporuje imunitu a má mnoho ďalších skvelých účinkov na zdravie človeka. 

sedmokráska

Zdroj: Shutterstock®

Sedmokráska obyčajná

Sedmokráska obyčajná, latinsky Bellis perennis, je pre mnohých iba peknou burinou či typickým lúčnym kvetom, no v skutočnosti ide rovnako o liečivú bylinu. Sedmokrásku všade navôkol nájdeme rásť už od marca, prípadne apríla až do konca leta. Na liečebné účely sa zberajú práve biele kvety so žltým prostriedkom. Obsahujú triesloviny, flavonoidy, minerály a ďalšie účinné látky. Sedmokráska je, podobne ako spomínaná prvosienka, pomocníkom pre dýchacie cesty. Odvar z týchto kvietkov prečisťuje dýchacie cesty, pôsobí protizápalovo a podporuje trávenie. Zvonka je ho možné využiť na čistenie kožných rán. 

Pľúcnik lekársky

V prírode sa počas jari môžete poobzerať aj po pľúcniku. Pľúcnik lekársky, latinsky Pulmonaria officinalis, je možné nájsť v lesoch, a to najmä v nížinách, prípadne v podhorských oblastiach. Obľubuje skôr tienisté miesta chránené pred priamymi slnečnými lúčmi. Spoznáte ho podľa jeho krásnych kvetov, ktoré vyzerajú ako malé kalíšky. Mávajú ružovú, fialkovú až modrú farbu. Na liečebné účely sa zberá kvitnúca vňať. Účinky rastliny prezrádza už jej samotný názov. Pľúcnik sa skutočne kamaráti s pľúcami a dýchacími cestami, prináša úľavu od kašľa, hlienov aj príznakov astmy. Taktiež môže byť užitočný pri liečbe zápalov močových ciest. 

kapsička

Zdroj: Shutterstock®

Kapsička pastierska

Ďalšou užitočnou liečivou bylinkou, ktorá prichádza spolu s jarou, je kapsička pastierska, latinsky Capsella bursa-pastoris. Rastlina je charakteristická drobnými bielymi kvetmi a srdiečkovitými plodmi, ktoré rastú pozdĺž celej stonky. Kapsičku v prírode nájdeme od skorej jari do jesene. Rastie na lúkach, poliach, záhradách, v okolí vodných plôch aj ľudských obydlí. Ide v podstate o veľmi rozšírenú burinu. Na liečebné účely sa zberá kvitnúca vňať. Pozor, kapsička pastierska nie je určená na dlhodobé alebo nadmerné užívanie! Používa sa na zastavenie krvácania, pri hemoroidoch, kožných problémoch či ochoreniach močových ciest.

Podbeľ liečivý

Ako posledný spomenieme ešte podbeľ liečivý, latinsky Tussilago farfara. Počas marca a apríla zbierame pekné žlté kvety rastliny, počas leta zase listy. Droga obsahuje rozličné organické kyseliny, triesloviny či horčiny. Podbeľ rovnako nie je vhodné užívať dlhodobo, po štyroch až šiestich týždňoch je vhodné dopriať si pauzu. Čaj z podbeľových kvetov bojuje so suchým a dráždivým kašľom aj zápalovými ochoreniami tráviaceho traktu. Vo forme obkladu pomáha pri popáleninách, kožných ranách či vredoch.

Počas jari zbierame aj púpavu lekársku, pŕhľavu dvojdomú, fialku voňavú či smrekové výhonky.

Odporúčame: Domáca bylinková soľ: Ako ju pripraviť a z ktorých byliniek?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní