TOP jesenné bylinky: Ktoré sa dajú zbierať v našom okolí a aké majú účinky?

TOP jesenné bylinky: Ktoré sa dajú zbierať v našom okolí a aké majú účinky?

Zber liečivých byliniek sa spravidla začína nástupom prvých jarných dní a táto sezóna trvá i počas celého leta. Hoci sa príroda po skončení letných dní pomaly začína ukladať na zimný spánok, i v tomto období nám stále má čo ponúknuť. Aj jeseň je ako stvorená na hľadanie tých správnych liečivých bylín, ktoré sú už od nepamäti súčasťou tradičnej ľudovej medicíny. Na niektorých rastlinách sa začínajú v septembri či októbri objavovať plody, u iných sa zase počas jesene tradične vykopávajú korene. A čo nám teda naša jesenná príroda vie ponúknuť? V článku vám predstavíme hneď niekoľko bylín, ktoré možno nájsť i vo svojom okolí. Rovnako si povieme, aké sú ich účinky. 

Ruža šípová

Typickou liečivou rastlinou, ktorej zber sa začína v jesennom období, je ruža šípová, latinsky Rosa canina. Ide o ker, z ktorého sa spravidla v septembri a októbri zberajú lesklé červené plody, nazývané tiež šípky. Niektorí dokonca tvrdia, že zber šípok je najlepšie podniknúť až po prvých mrazoch. Plody je možné používať i čerstvé, ale rovnako aj nasušiť a uskladniť do zásoby. Pripraviť sa z nich dá chutný čaj, ktorý je skvelý v jesennom aj zimnom období. Šípky sú nabité vitamínom C, zvyšujú odolnosť organizmu a zlepšujú činnosť imunitného systému, pomáhajú i tráveniu.

Odporúčame: Zdravé maškrtenie bez výčitiek? Skúste recepty na zeleninové čipsy!

čakanka obyčajná

Zdroj: Shutterstock®

Čakanka obyčajná

Čakanka obyčajná, latinsky Cichorium intybus, je charakteristická svojimi veľmi peknými modrými kvietkami. Je u nás hojne rozšírená, nájdeme ju na lúkach i poliach aj v okolí ľudských obydlí. Zber kvitnúcej vňate spravidla poslednými letnými dňami končí. Kde-tu ešte stále možno vidieť pekné belasé hlávky čakanky. Na jeseň sa však z rastliny vykopávajú jej podzemné časti, a teda koreň. Koreň čakanky možno vysušiť a rovnako je určený na prípravu záparu. Pôsobí protizápalovo, podporuje chuť do jedla, pomáha pri vysokom cholesterole, podporuje vylučovanie žlče aj látkovú premenu a má ešte mnoho ďalších účinkov.

Pŕhľava dvojdomá

V jesennej prírode môžeme ešte stále nájsť pŕhľavu, no od septembra do novembra sa zvyčajne zberajú práve jej korene. Pŕhľava dvojdomá, latinsky Urtica dioica a ľudovo žihľava, je často vnímaná ako obyčajná burina, no pritom je rovnako od nepamäti neoddeliteľnou súčasťou ľudovej medicíny. V našom okolí ju nájdeme prakticky všade. Koreň rastliny je vhodný napríklad na prípravu odvaru, ktorý sa používa na oplachovanie vlasov pri ich nadmernom vypadávaní. Taktiež sa z neho pripravujú tinktúry. V tradičnej medicíne slúži i na prečistenie krvi.

borievka obyčajná

Zdroj: Shutterstock®

Borievka obyčajná

Na jeseň môžeme zbierať i borievky, respektíve modrofialové bobuľové plody borievky obyčajnej, latinsky Juniperus communis. Používa sa i ľudový názov jalovec. Borievkové kríky možno hľadať najmä v podhorských a horských oblastiach, lesoch a borinách alebo na skalných miestach či suchých stráňach. Pri zbere dávajte pozor na výber vhodného miesta, napríklad v chránených oblastiach je zber zakázaný. Sušené borievky sú opäť vhodné na prípravu nálevu. Tieto plody prečisťujú organizmus, majú priaznivý vplyv na činnosť obličiek a močového ústrojenstva a využívajú sa aj na úpravu nepravidelnej menštruácie.

Lopúch väčší

Počas jesene prebieha aj zber podzemných častí lopúcha väčšieho. Korene sa vykopávajú prevažne v októbri a novembri, potom až skoro na jar. Na liečebné účely sa však používajú len korene mladých jednoročných rastlín, korene starších rastlín sú totižto drevnaté, duté a rovnako i strácajú svoju účinnosť. Lopúch väčší, latinsky Arctium lappa, nájdeme rásť na rumoviskách, v priekopách, pri plotoch, v záhradách i popri cestách. Koreň lopúcha má priaznivý vplyv na látkovú premenu, podporuje vylučovanie toxínov z tela a pomáha aj pri problémoch s močovými cestami. Pri použití zvonka pomáha vlasom a vlasovej pokožke. Podporuje napríklad rast vlasov.

horec žltý

Zdroj: Shutterstock®

Horec žltý

Medzi jesennými bylinami má svoje miesto aj horec žltý, latinsky Gentiana lutea. I v prípade tejto liečivej rastliny sa v jesennom období vykopávajú korene, a to najmä v októbri a novembri. Korene sa zberajú zo starších rastlín, prevažne štvorročných až päťročných. Následne je ich možné vysušiť a uskladniť do zásoby. Horec je pomerne mohutná rastlina, ktorá dorastá až do výšky okolo 150 cm. Z pazúch horných listov vyrastajú žlté kvety. Patrí medzi najlepšie bylinky na problémy so žlčníkom. Koreň má výrazne horkú chuť. Podporuje trávenie i činnosť pečene a žlčníka, pomáha pri črevných kolikách a zvyšuje chuť do jedla.

Odporúčame: Prečo si doma pestovať pažítku? Zistite, ako na to a aké sú jej účinky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní