Zimná záhrada v kuchyni: Ktoré rastliny pestovať v zime doma?

Zimná záhrada v kuchyni: Ktoré rastliny pestovať v zime doma?
  • 26.12.2020
  • Michaela Kožáková

Zima je tu. Záhrady sú starostlivo prichystané na zimné obdobie a my spoza okna sledujeme, ako pomaly mráz predvádza svoje umenie. Možno niektorým z nás aj chýba pestovanie, rýpanie sa v zemi a zbieranie úrody. Nezúfajte, niektoré rastliny a bylinky si môžete jednoducho vypestovať vnútri, vo svojej kuchyni, na oknách, a tak mať po ruke čerstvú zásobu vitamínov, minerálov a vlákniny. Nemusíte nikam chodiť, kupovať v supermarketoch chemicky upravované výrobky. 

Ktoré z nich si môžete dopestovať doma? Čítajte ďalej.

Pozri aj: Žiadne vrásky a dokonalá figúra: Aké je tajomstvo krásy Halle Berry?

Cibuľky

Zdroj: pinterest.com

Zdravé a chutné

Cibuľu si síce doma nevypestujete, ale výhonky jarnej cibuľky áno! Sú skvelou náhradou pažítky. Ako na to? Do kvetináča so zeminou zasejeme semiačka a prekryjeme asi dvoma centimetrami zeminy, polejeme a povrch prikryjeme ľahkým papierom. Keď semienka začnú klíčiť, môžeme papier odstrániť. Vňať striháme a konzumujeme podľa chuti a potreby. A dokonca nepotrebujete ani semienka. Odložte si koreň jarnej cibuľky, vložte ho do pohára s vodou, ktorá siaha asi do jedného centimetra. Korene môžete zviazať, aby držali v kope a nenamočili sa úplne celé.

Takto isto si môžete vypestovať i výhonky cesnaku. Vezmite niekoľko strúčikov, vložte ich do vody a za niekoľko dní vám začnú klíčiť. Cesnakové klíčky sú vynikajúce na dochutenie pečených zemiakov, zeleninových šalátov alebo sa primiešavajú do cestovinových šalátov, dipov a používajú sa ako ozdoba napríklad humusu. A poznáte ich účinky? Tieto často podceňované časti cesnaku pomáhajú bojovať proti rakovine, predchádzajú mŕtvici, vráskam, predčasnému starnutiu a posilňujú imunitný systém.

Voňavé a prospešné

Žerucha je útla rastlinka, ale za to nabitá množstvom živín. Je výborná do nátierok, na maslový chlieb, do šalátov či smoothie.  Asi každý z nás pozná najjednoduchší spôsob, ako ju pestovať – na vlhkej vate. Semienka jednoducho dáme na vatu alebo i na zeminu, umiestnime na miesto s dostatkom svetla a po týždni až 10. dňoch, keď rastlinky dosiahnu výšku 8 až 10 centimetrov, ich môžeme ostrihať a konzumovať.

Nemenej chutnou a aromatickou vňaťou je kôpor. Tú si vypestujeme prakticky rovnako ako cibuľovú, semiačka kôpru však zasypeme len centimetrovou vrstvou zeminy. Vňať striháme, keď vyrastie do výšky 10 centimetrov.

Vo vašej kuchyni si takisto môžete vypestovať petržlenovú vňať, ktorá je vynikajúcim dochucovadlom najmä do polievok. Vypestujete si ju buď zo semienok alebo z vrchnej časti petržlenu, ktorú vložíte do pohára s trochou vody.

Z byliniek, ktoré nielen ozdobia, ale i prevoňajú vašu kuchyňu a jedlá je vhodný napríklad i rozmarín, šalvia, tymián, oregano či bazalka, mäta a koriander.

Pestovanie

Zdroj: pinterest.com

Ako ich pestovať?

  • Byliny vyžadujú 4 až 5 hodín priameho slnečného svitu denne.
  • Zalievajte menej často a nenechávajte prebytočnú vodu odstávať v miske.
  • Radšej si zaobstarajte kvetináče z pálenej hliny ako z plastu.
  • Vsaďte na kvalitný, priepustný substrát.
  • Nezabúdajte na to, že rastliny v kvetináčoch v supermarketoch sú určené pre priamu spotrebu, nie k ďalšiemu pestovaniu.

Neprehliadni: 10-minútové cvičenie pre krajší zadok: Výsledky vás ohromia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní