Čo je to xeriscaping? Ako vyzerajú záhrady v tomto štýle?

Čo je to xeriscaping? Ako vyzerajú záhrady v tomto štýle?
  • 15.05.2021
  • Michaela Kožáková

Jar už prišla, naše záhrady začínajú hrať rôznymi farbami a my sa tešíme na teplé večery v altánku. Čistenie prerastajúcich chodníkov, okopávanie, kosenie trávnika, polievanie, úprava živého plotu, strihanie a hnojenie – vždy sa však nájde niečo, čo treba v záhrade urobiť, opraviť, nachystať. Záhradkári, počuli ste už o xeriscapingu?

Xeriscaping predstavuje proces úpravy terénu, umenie doplnenia záhrady pôvodnými výsadbami, ktoré znižuje alebo eliminuje potrebu zavlažovania. Výsledkom xeriscaping sú zelené plochy, ktoré si vyžadujú malé množstvo údržby, zavlažovania a podporujú biodiverzitu. Jednoducho povedané, xeriscaping je synonymum pre nízko nákladovú záhradu s minimálnou starostlivosťou. So zvyšovaním povedomia o ochrane životného prostredia tento druh úprav záhrad získava na popularite. Vhodný je najmä v oblastiach vyznačujúcich sa suchom. Zdôrazňuje sa použitie rastlín, ktorých prirodzené požiadavky sú vhodné pre miestne podnebie. Ak chcete mať i vy krásnu záhradu bez toho, aby ste museli inštalovať umelé zavlažovanie, často ju zalievať a upravovať, čítajte ďalej.

Pozri aj: Pestovanie vo vyvýšených záhonoch: Aké sú ich výhody a nevýhody?

Sukulenty

Zdroj: shutterstock

Kamene a skalné terasy

Máte na svojom pozemku skalné steny alebo terasy? Tak to ste už v polovici cesty k vytvoreniu xeriscapingovej záhrady. Horniny, ktoré sú uložené tesne vedľa seba, umožňujú pomalé odparovanie vody a zadržiavanie vlhkosti. Existuje niekoľko druhov rastlín, ktorým sa skvele darí v tesných štrbinách s minimálnym množstvom pôdy. Patrí medzi ne napríklad rozchodník, rožec, zbehovec plazivý, borievka plazivá. Tieto rastliny a kríky majú schopnosť sa plaziť po skalných povrchoch a vytvoriť prirodzený kaskádový vzhľad. 

Sukulenty v kvetináčoch

Záhradníčenie v kvetináčoch môže byť pre záhradníka xeriscapingu náročné, pretože pri vysychaní pôdy je potrebné rastliny často polievať. Riešením sú sukulenty. Tieto druhy rastlín sú odolné a nevyžadujú extra starostlivosť. Potrebujú len dostatok slnka. Môžete ich nasadiť do terakoty, vybrať si z množstva keramických či plastových kvetináčov. Výhodou je, že ich môžete kedykoľvek a kamkoľvek premiestniť, čo vám dáva maximálnu slobodu pri navrhovaní záhradného priestoru.

Stredomorské rastliny

Stredomorské rastliny, napríklad tie, ktoré pochádzajú z Talianska, Francúzska a Španielska, majú rady slnko a piesočnaté pôdy, takže tvoria skvelý základ pre xeriscaping. Väčšinou sú stredomorské záhrady plné byliniek, ktoré majú nielen estetickú funkciu, ale nájdu svoje využitie i v kuchyni. Populárnymi rastlinami sú rozmarín, tymian, oregano, levanduľa. Vaša záhrada bude na pohľad krásna a zároveň i voňavá. 

Mulč

Zdroj: shutterstock

Odolný a dekoratívny mulč

Mulčovanie môže byť veľmi účinné pre zachovanie vlhkosti a tiež na potlačenie rastu buriny. Niektoré mulče obsahujú chemické farbivá, herbicídy alebo pesticídy, ktoré z dlhodobého hľadiska nie sú dobré pre pôdnu ekológiu. Prírodný mulč ako céder je účinný pri odpudzovaní nechceného hmyzu. Mulč z borovej kôry lepšie kryje a vyzerá skvele počas celej sezóny. Na rozdiel od zafarbených mulčov sa rozpadá pomerne rýchlo a časom obohacuje pôdu. Skalka s pomaly rastúcimi a nenáročnými ihličnanmi doplnená mulčom je skvelým riešením pre tých, ktorí chcú mať upravenú záhradu s nízkou údržbou. 

Neprehliadni: Pestovanie rastlín vo vode: Ktoré nepotrebujú žiadnu pôdu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní