Domáce spotrebiče s najväčšou spotrebou energie – ktoré žerú najviac?

Domáce spotrebiče s najväčšou spotrebou energie – ktoré žerú najviac?

Pravdepodobne sa žiadna domácnosť nezaobíde bez väčšieho či menšieho počtu domácich spotrebičov. Áno, dnes už niektorí upúšťajú od vlastnenia televízora, mnohí sa tiež zaobídu bez mikrovlnnej rúry, no existovať v dome či byte bez takej chladničky alebo práčky je v podstate nemysliteľné. Avšak kúpa nejakého domáceho spotrebiča ani zďaleka nie je, čo sa financií týka, jednorazovou záležitosťou. Pravdepodobne každému, alebo aspoň tým s vlastnou domácnosťou, je úplne jasné, že ich pravidelné používanie čo-to stojí. 

Domáce spotrebiče, hoc sú nenahraditeľnými pomocníkmi, sú zároveň poriadnymi žrútmi energie, a teda aj našich peňazí. Ak domácnosť využíva elektrinu len na osvetlenie a spotrebiče, nie na ohrev vody a kúrenie, práve spotrebiče sú zodpovedné za približne 80 % spotreby elektriny. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ktoré zo spotrebičov spotrebujú vo vašej domácnosti najviac energie?

Chladnička s mrazničkou

Prekvapí vás informácia, že k najväčším žrútom energie v domácnosti patria chladničky s mrazničkami? Pravdepodobne nie. Chladnička je totiž v nepretržitej prevádzke 24 hodín denne. Nemusí teda žrať veľa energie, no i tak jej spotrebuje spravidla najviac, keďže funguje nonstop. Chladenie a mrazenie potravín môže predstavovať až do 25 % spotreby elektriny spotrebičmi. Viac energie zožerú príliš veľké chladničky, poloprázdne chladničky, ako aj chladničky umiestnené vedľa zdroja tepla. Ak chcete na prevádzke chladničky ušetriť, zvoľte chladničku s energetickou triedou minimálne A+, otvárajte ju čo najmenej a pravidelne ju odmrazujte.

Odporúčame: Pestovanie rastlín vo vode: Ktoré nepotrebujú žiadnu pôdu?

elektrická rúra

Zdroj: Shutterstock®

Elektrické sporáky a rúry

Nemalá časť energie sa spotrebuje v domácnosti aj pri varení a pečení. Na sporák s rúrou môže pripadať až do 10 % spotrebovanej energie. Ak chcete pri varení viac ušetriť, dobrou voľbou sú indukčné varné panely, ktoré sú úspornejšie asi o 20 %. I zohrievaním jedla v mikrovlnke sa oproti zohrievaniu na sporáku spotrebuje omnoho menej energie. Ak pri varení na sporáku nepoužívate pokrievky, niekoľkonásobne zvýšite spotrebu energie. Taktiež nezabúdajte na to, že ak má hrniec výrazne menší priemer ako je priemer varnej platne, do okolia uniká nemalý podiel energie. 

Práčka

K energeticky najnáročnejším a zároveň i najpoužívanejším spotrebičom patrí bezpochyby práčka. Jej spotreba závisí od konkrétneho typu aj objemu práčky. Koľko práčka celkovo v domácnosti spotrebuje energie, závisí od toho, ako často perieme, do akej miery ju napĺňame aj pri akých teplotách perieme. V priemere však pohlcuje asi 10 až 12 % z celkovej spotreby elektriny (podobne tak i sušička). Pri kúpe práčky sa preto tiež oplatí hľadieť na jej energetickú triedu. Ak chcete pri praní ušetriť, perte pri nižších teplotách, ak je to teda vzhľadom k typu bielizne vhodné. Napríklad znížením teploty z 90 °C na 60 °C možno ušetriť štvrtinu energie. 

Televízor

V niektorých domácnostiach patrí k nemalým žrútom energie i televízor. Ako sme spomenuli vyššie, dnes v niektorých domácnostiach televízor už ani nenájdeme, prípadne je využívaný len zriedka, no v ďalších domácnostiach je naopak v prevádzke veľkú časť dňa. Ľudia majú neraz televízor zapnutý len na pozadí, pričom ho ani nemusia sledovať. Ak televízor pravidelne používame, jeho spotreba môže predstavovať 10 až 15 % z celkovej spotreby elektriny spotrebičmi.

To, koľko televízor spotrebuje, úmerne rastie s jeho veľkosťou a pridanými funkciami, spotrebu však ovplyvňuje napríklad aj podsvietenie. Najnižšiu spotrebu majú moderné OLED TV, za nimi nasledujú aj najrozšírenejšie LED TV, naopak výrazne viac energie žerú staršie plazmové televízory. 

Bude vás zaujímať: Ako si vypestovať bobkový list? Zíde sa v kuchyni, pomôže zdraviu!

televízor

Zdroj: Shutterstock®

Umývačka riadu

I umývačky riadu sa v súčasnosti čoraz viac objavujú v našich domácnostiach, v moderných kuchyniach prakticky nemôžu chýbať. Pri bežnom používaní zožerie tento spotrebič obvykle maximálne do 10 % z celkovej spotreby energie. Dnes sú umývačky už pomerne šetrné, čo sa spotreby energie týka. Väčšina z nich má energetickú triedu A++. Navyše, hoci umývačka žerie energiu, zároveň šetrí nemalé množstvo vody, čo je jej obrovskou výhodou. Ak chcete pri pravidelnom používaní umývačky riadu ušetriť, uistite sa, že spúšťate dostatočne naplnenú umývačku.

Vysávač

Z menších spotrebičov väčšie množstvo energie zožerie vysávač, približne okolo 6 až 7 % z celkovej spotreby. Menej energie spravidla žerú tyčové vysávače na akumulátor a menšie robotické vysávače. Čím má vysávač väčší príkon alebo je starší, tým obvykle spotrebuje viac energie. Pri výbere vysávača sa orientujte podľa energetickej triedy. Ak chcete pri vysávaní ušetriť, voľte vysávače s nižším príkonom a vrecko pravidelne vymieňajte. Myslite na to, že príkon vysávača neurčuje jeho výkon. Ak je vysávač slabý a nedostatočne saje, obvykle je nevyhnutné vysávať dlhšie alebo častejšie, čo znamená aj väčšiu spotrebu energie. 

Rýchlovarná kanvica

I rýchlovarná kanvica patrí medzi menšie spotrebiče, na ktoré pripadá väčšia časť spotreby energie. Obvykle je v prevádzke každodenne a bežne i niekoľkokrát. Až okolo 8 % z celkovej spotreby energie v domácnosti môže pripadať na kanvicu. Podobne spotrebuje aj žehlička, o niečo menej mikrovlnná rúra. Mnohé z ďalších malých spotrebičov predstavujú len asi 1 až 2 % z celkovej spotreby. Ak chcete pri používaní rýchlovarnej kanvice ušetriť, kúpte kanvicu s vyšším výkonom, ktorá rýchlejšie zohreje vodu a pravidelne z nej odstraňujte vodný kameň. Čím väčšia vrstva vodného kameňa, tým viac energie sa spotrebuje na ohrev. 

Odporúčame: Prečo zachytávať dažďovú vodu? Má to hneď niekoľko výhod!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní