TOP tipy na pestovanie muškátov – pre tie najkrajšie kvety

TOP tipy na pestovanie muškátov – pre tie najkrajšie kvety

Muškáty patria medzi najkrajšiu letnú ozdobu, ktorú môžeme vídať na balkónoch či terasách. Sú také populárne, že ich len tak niečo v popularite nepredbehne. Krásne kvitnú a vydržia naozaj roky, teda v prípade, že sa o ne správne staráte. Je dôležité vybrať správny substrát, v ktorom „žijú“ a kvitnú niekoľko mesiacov.

Dokonca sú vhodné aj na zazimovanie, preto ich môžeme označiť za trvácne rastliny, ktoré na konci leta odkvitnú, no s príchodom nasledujúceho zase zapustia a rozkvitnú. Muškáty sú najkrajšie vtedy, keď zakvitnú. Sú bohaté na kvety, preto to miestami na balkónoch či terasách môže vyzerať ako v džungli. Muškáty sú pomerne nenáročné na pestovanie – stačí im dopriať zálievku dvakrát týždenne, občas prihnojiť a odtrhnúť vysušené lístočky.

Nemali by ste ich vystavovať priamemu slnečnému žiareniu – preferujú skôr polotieň. Síce to znie úplne jednoducho, niekedy ani pri tej najlepšej starostlivosti nemusíte mať také krásne a bujné muškáty ako vaša susedka. Prečo je to tak? Čo muškáty potrebujú, aby rástli ako divé?

Pozri aj: Ako vybrať koreničky a kde uchovávať koreniny? Sledujte naše tipy!

ako na bujné muškáty

Zdroj: Shutterstock®

Tipy a triky od skúsených pestovateľov

V prvom rade je potrebné, aby ste si domov priniesli schopné muškáty. Nemali by ste kupovať tie, ktoré už v obchode majú vysušené lístočky alebo nejaké škvrny na nich. V druhom rade vyskúšajte tipy od skúsených pestovateľov, vďaka ktorým budú muškáty obsypané kvetmi.

  • Banánová šupka – nechajte ju vysušiť na papieri. Potom ju podrvte a pridajte do zálievky. Šupka z banána obsahuje draslík, ktorý ovplyvňuje rast a kvitnutie muškátov a, samozrejme, aj iných rastlín.
  • Čierna káva – doprajte muškátom kofeínovú vzpruhu. Uvarte čiernu kávu a nechajte ju vychladnúť. Tú následne použite na zálievku muškátov. Použiť môžete aj vysušenú kávovú usadeninu, ktorú stačí primiešať do substrátu.
  • Cesnak – ak chcete predísť voškám na muškátoch, tak by ste do zeminy mali zapichnúť strúčik cesnaku. Jeho silná aróma mušky odoženie.
ako hnojiť muškáty

Zdroj: Shutterstock®

Tajomstvo bujných muškátov tkvie aj v jóde

Mnohí využívajú aj zálievku z jódu, pretože táto látka zabezpečuje prísun chlorofylu do listov, zlepšuje ich odolnosť a podporuje kvitnutie. Do 1 litra vody primiešajte len 1 kvapku jódu a použite na prihnojenie muškátov. Toto hnojivo alebo teda zálievka by sa nemala používať vo veľkom množstve a nemali by ste ju aplikovať priamo k rastlinám. Ideálne je pridať 50 ml tejto zálievky do jedného kvetináča. Prilievajte postupne a predovšetkým k vnútorným stenám kvetináča.

Zálievku používajte maximálne 1-krát do mesiaca. Vo väčšom množstve môže jód spáliť korene, takže ho používajte s mierou.

Odporúčame: TOP 3 domáce masky na zničené vlasy a jeden VÝBORNÝ TIP NAVYŠE!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní