TOP pôdopokryvné rastliny do vašej záhrady – zvolíte zelené či kvitnúce?

TOP pôdopokryvné rastliny do vašej záhrady – zvolíte zelené či kvitnúce?

Pôdopokryvné trvalky predstavujú významnú skupinu okrasných rastlín v záhrade. Charakteristický je pre ne nízky vzrast, schopnosť rozrastať sa do okolia a vytvárať súvislý funkčný porast pokrývajúci pôdu. Pôdopokryvné rastliny sú teda do záhrad často vysádzané najmä s účelom náhrady bežného trávnika, tiež sú neraz umiestňované do skaliek, aby vytvorili kobercový porast, prípadne môžu pomôcť pokryť miesta pod stromami.

Tento špecifický typ exteriérových trvaliek je skvelý na skrášlenie problematických miest v záhrade, kde napríklad nerastie tráva, no nespĺňa len okrasnú funkciu. Prinášajú viacero výhod, pre ktoré si ich ľudia v okolí obydlia umiestňujú. Ak sú vysádzané miesto trávnika, spravidla predstavujú jeho nízkoúdržbovú alternatívu. Zároveň chránia pôdu pred eróziou a vysušovaním, môžu pomôcť predchádzať rozrastaniu buriny a rovnako stabilizujú svahy.

Voliť možno medzi pôdopokryvnými rastlinami s nenápadnými zelenými lístkami, tiež rastlinami s rôznorodými okrasnými listami a dokonca mnohé z nich sú aj kvitnúce. Aké zvolíte do svojej záhrady, je len na vás. Pri výbere sa možno orientovať aj podľa toho, či sa idú vysádzať trvalky do tieňa alebo na svetlé stanovište. Máme pre vás zopár tipov na krásne pôdopokryvné rastliny, ktoré rozhodne skrášlia vašu záhradu.

Odporúčame: Saturejka a jej použitie – ako ju pestovať a na čo je dobrá?

flox

Zdroj: instagram.com/growers_flowers

Flox šidlolistý

Ak chcete svojej záhrade dodať farbu, zvoľte flox šidlolistý, latinsky Phlox subulata. Ide o vždyzelenú nízku mrazuvzdornú trvalku s poliehavými stonkami, ktorá sa plazí a rozrastá do okolia. Počas jari začína vytvárať krásny hustý kvetinový koberec. V období kvitnutia sú listy takmer úplne prekryté kvetmi, ktoré mávajú sýtoružovú, fialovú, modrastú, prípadne bielu farbu. 

Flox možno pestovať ako pôdopokryvnú trvalku, taktiež je ním možné vyplniť časť skalky, prípadne sa hodí aj na pestovanie v kvetináči na balkóne. Túto rastlinu voľte najmä na veľmi slnečné stanovištia. Zvládne aj polotieň, no dostatok slnka podporí rast kvetov. Ide skôr o suchomilný druh, takže sa nemusíte starať o pravidelnú zálievku. 

rozchodník

Zdroj: instagram.com/ladivarosa

Rozchodníky

Ak hľadáte do záhradky ideálne pôdopokryvné trvalky, vyberať môžete aj spomedzi rôznych druhov rozchodníkov. Známy je napríklad rozchodník Morganov, ktorý sa ale pestuje ako izbová rastlinka. Ktoré rozchodníky teda možno privítať v záhade? Ide napríklad o rozchodník prudký, latinsky Sedum acre, ktorý vás v lete poteší nádhernými hviezdicovitými kvetmi žltej farby.

Zvoliť možno aj rozchodník skalný, latinsky Sedum reflexum, typický špicatými lístkami, ktoré sa na jeseň sfarbujú do oranžova. Do tretice možno spomenúť aj nízky pôdopokryvný rozchodník pochybný, latinsky Sedum spurium, ktorý sa vyznačuje zelenými listami s bordovým nádychom, ktoré zaujímavo vyrastajú v ružiciach. Počas vegetácie menia svoju farbu. Rastlina v závere leta kvitne červenými kvetmi. Vo všeobecnosti sú rozchodníky skôr suchomilné a vyžadujú dostatok slnka. 

Odporúčame: Ako využiť zvyšky kávy v záhrade? Vedeli ste o ich účinkoch?

zimozeleň

Zdroj: instagram.com/patrick_degenkamp

Zimozeleň menšia

K najznámejším pôdopokryvným trvalkám patrí rozhodne zimozeleň menšia. Medzi jej hlavné výhody možno zaradiť to, že je dobre odolná voči mrazom, prispôsobivá, stálezelená a rýchlo sa rozrastajúca. Zimozeleň je typická kožovitými lístkami a modrými, fialkovými alebo zriedka bielymi kvetmi, ktoré sa objavujú na prelome jari a leta. Možno ju vysádzať na slnečné aj menej slnečné až tienisté stanovištia. 

Pokryje nielen pôdu miesto trávnika, ale vysadiť ju možno aj pod stromy a kríky, na svahy, dokonca môže prevísať cez múry. Pri výbere tejto trvalky do záhrady je však potrebné zvážiť aj fakt, že je jedovatá. Preto je menej vhodná do záhrad so zvieratami a malými deťmi. 

Odporúčame: Ako na hnojenie zeleniny a ovocia? Tieto tipy ocení každý záhradkár!

borievka

Zdroj: instagram.com/lantanapeyzaj

Borievka plazivá

Ak hľadáte rastlinu na vyplnenie priestorov pod stromami alebo na stabilizáciu tienistých svahov, zvoľte borievku plazivú, latinsky Juniperus horizontalis. Ide o stálezelený ihličnan, ktorý je nenáročný na pestovanie. Ihličie je mäkké a typické modro šedým nádychom. Tento druh borievky je nízky a dokáže sa husto rozvetvovať a rozrastať do okolia. Vďaka tomu vytvára súvislé porasty. Je vhodný aj do skaliek či na pestovanie v nádobách.

Borievka plazivá zvládne slnečné aj polotienisté stanovište, dokonca je odolná voči kratšiemu suchu. Čím výživnejšiu pôdu jej poskytneme, tým krajšie vyfarbené bude mať ihličie. 

kopytník

Zdroj: instagram.com/ercoliclothing

Kopytník európsky

Ako pôdopokryvná trvalka sa využíva aj kopytník európsky, latinsky Asarum europaeum, ktorý zaujme predovšetkým svojimi listami. Tie majú totiž tvar konského kopyta, s čím súvisí aj rodový názov rastliny. Listy pretrvávajú počas celej zimy, v jarnom období sa na rastline dokonca objavujú červenkasté až červenohnedé kvety. Tie sú však nenápadné a zväčša ukryté pod listami. 

Kopytník nebýva vyšší než 10 cm a dariť sa mu bude aj na skutočne tienistých miestach. Dokonale dokáže nahradiť trávnik v tmavých častiach záhrady, kde vytvorí hustý zelený koberec. Potrebuje však dostatok vlahy a výživnú pôdu. 

Odporúčame: Prečo zachytávať dažďovú vodu? Má to hneď niekoľko výhod!

čerkáč

Zdroj: instagram.com/shahregolesari

Čerkáč peniažtekový

Spomenúť môžeme aj čerkáč peniažtekový, latinsky Lysimachia nummularia. Dorastá do výšky len okolo 10 cm a hojne sa rozrastá do okolia. Ak je žltá vašou obľúbenou farbou, určite voľte túto trvalku. Typická je totižto svojimi srdiečkovitými listami, ktoré sú svetlozelené a niekedy až žltkasté a dokonca i drobné kvety, tvoriace sa počas leta, každého zaujmú svojou žiarivo žltou farbou. 

Čerkáč je vhodné voliť na slnečné, ale aj polotienisté až tienisté miesta. Táto rastlina je však vlhkomilná, preto pri jej pestovaní netreba zabúdať na pravidelnú zálievku, najmä v obdobiach sucha. Uplatnenie nájde nielen ako pôdopokryvná rastlina. Čerkáč vynikne aj v závesných nádobách, z ktorých bude husto prevísať. Skrášliť si ním môžete balkóny aj terasu.

Ďalšie tipy na krásne pôdopokryvné trvalky: 

  • mikrobiota krížolistá (Microbiota decussata),

  • pachysandra vrcholová (Pachysandra terminalis),
  • zbehovec plazivý (Ajuga reptans),
  • pečeňovník trojlaločný (Anemone hepatica),
  • krpčiarka (Epimedium),
  • brečtan popínavý (Hedera helix),
  • hluchavka škvrnitá (Lamium maculatum),
  • skalník Dammerov (Cotoneaster dammeri),
  • zvonček skalničkový (Campanula portenschlagiana),
  • machovička šidlovitá (Sagina subulata).

Zdroj úvodných foto: Instagram.com/nuppukoo, instagram.com/blomsus


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní