Domáci upokojujúci kúpeľ s bylinkami: Z vane sa ti nebude chcelo vyliezť!

Domáci upokojujúci kúpeľ s bylinkami: Z vane sa ti nebude chcelo vyliezť!

V čase zhonu a každodenného náhlenia sa padne vhod si na pár minút vyvetrať hlavu a zrelaxovať vo vani s teplou vodou a bylinkami. Je to najviac upokojujúci relax, aký môže existovať. Je to chvíľka len pre vás, ktorú vám nemôže zobrať nik. Aj keď sú v dnešnej dobe populárne predovšetkým sprchovacie kúty, niektorí proste zbožňujú kúpeľ a na jeho blahodarné účinky nedajú dopustiť.

Ležanie vo vani len so svojimi myšlienkami alebo aj bez nich – to je ten pravý relax. Chvíľku vypnúť myseľ a dať voľno svojmu mozgu padne vhod kedykoľvek. No čo sa stane, ak do kúpeľa pridáte správne bylinky a vytvoríte si svoje súkromné SPA?

Odporúčame: Ako našu krásu podporí kávový olej? Famózne, čo všetko dokáže!

bylinky vhodné do kúpeľa

Zdroj: Shutterstock®

Nič viac len relax a upokojenie mysle

Správne zvolené bylinky vám môžu pomôcť so zmiernením stresu, s relaxom a upokojením mysle. Niektoré vám dokonca pomôžu zmierniť bolesť, vyliečiť kožné problémy či problémy iného druhu. Stačí len vedieť, ktorú bylinku kedy a ako použiť.

  • Levanduľa – bylinka, ktorá pomáha celému telu. Obsahuje rôzne triesloviny i silice, ktoré upokojujú organizmus. Pôsobí proti nespavosti a poskytuje úľavu pri nadmernej psychickej alebo fyzickej únave. Pomáha znižovať krvný tlak a „lieči“ aj migrénu.
  • Kamilka – uvoľňuje svalové napätie a upokojuje celý organizmus. Tiež zlepšuje zápaly na pokožke (pôsobí proti akné i ekzému) a posilňuje vlasy.
  • Mäta – rovnako pôsobí upokojujúco, tiež uvoľňuje upchaté dutiny (ideálna je jej inhalácia pri nádche) a rovnako zlepšuje stav pokožky. Pôsobí predovšetkým proti akné.
  • Medovka – ak nemôžete zaspať, tak upokojte svoje telo medovkou. Skvelé je dopriať si dúšok medovkového čaju pred spaním, no ideálny je aj medovkový kúpeľ.
  • Dúška tymianová – je nápomocná pri prechladnutí a prospieva aj psychike. Je skvelá na uvoľnenie pred spaním.
ako si spraviť bylinkový kúpeľ

Zdroj: Shutterstock®

Ako si vytvoriť domáce kúpele?

Možností je veľa a je len na vás, čo si vyberiete. V prvom rade si môžete spraviť silnejší odvar, ktorý si následne prilejete do kúpeľa. Treba však počítať s tým, že ho s vodou ešte zriedite, preto bylinkami nešetrite. V druhom rade si môžete do kúpeľa pridať bylinky a užiť si skutočný bylinkový kúpeľ. V takom prípade je vhodnejšie siahnuť po čerstvých bylinkách, ktoré následne aj ľahšie z vody vyberiete, keď sa rozhodnete vaňu vypustiť. Ak máte k dispozícii len sušené bylinky, tak tie vložte do bavlneného vrecúška a hoďte do vane. Ideálne je, ak vrecúško naplnené bylinkami zavesíte na vodovodnú batériu, keď si budete vaňu napúšťať.

Ak sa rozhodnete pre verziu s bylinkovým vrecúškom, tak ideálne je doň dať približne 100 g sušených byliniek. Tie po kúpeli z vrecúška vyberte a odhoďte do koša.

Neprehliadni: Domáci peeling proti akné na chrbte či dekolte: Tvoja DIY záchrana!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní