Mrazené ovocie: Správny postup a najvhodnejšie druhy

Mrazené ovocie: Správny postup a najvhodnejšie druhy
  • 15.08.2022
  • Veronika Nemčeková

Mrazené ovocie milujú mnohí. Dá sa využiť do rôznych receptov, pričom po rozmrazení sa štruktúra, chuť a výživové hodnoty približujú čerstvým ovocným plodom.

Prečítajte si, aké druhy sezónneho ovocia sa oplatí dať zamraziť, a na ktoré by ste radšej mali zabudnúť. Dozviete sa aj ako dlho vydrží mrazené ovocie a ako ho správne pripraviť.

Mraziť sa oplatí

Mrazenie je šetrný spôsob konzervácie potravín. Používa sa už stáročia. Naši predkovia využívali prírodné kusy ľadu, dnes na to v pohodlí domova využívame mrazničky.

Na mrazenie sú najvhodnejšie ovocie a zelenina bez vysokého obsahu vody. Okrem nich je možné zmrazovať aj bylinky, huby, mäso či pečivo.

Mraziť sa neoplatí potraviny s vysokým obsahom škrobu, teda napríklad zemiaky, a vody. Paradajky, uhorky, melóny, listové šaláty by sa po rozmrazení zmenili na tekutú hmotu s odlišnou a nie práve príjemnou chuťou a konzistenciou.

Odporúčame: Prečo kupovať zelené banány?

Dátum spotreby a najvhodnejšie druhy

Potraviny je najlepšie spotrebovať do dvoch až troch mesiacov od zmrazenia. Maximálna odporúčaná dĺžka uchovania v mrazničke je jeden rok.

Veľmi obľúbené je mrazené lesné ovocie ako čučoriedky, maliny, černice alebo jahody. Zo sezónneho ovocia bežne pestovaného na Slovensku sa na zmrazenie hodia tiež egreše, ríbezle, čerešne, višne, marhule, broskyne, nektárinky, dula, slivky, jablká, hrušky alebo arónia.

Prečítajte si: Potraviny môžu vo veľkom množstve ublížiť. Pri týchto dajte pozor!

Užitočné tipy

  • Do mrazničky dávajte vždy len zdravé, nepoškodené, zrelé plody.
  • Mäkšie kúsky ovocia môžete použiť na prípravu mrazenej ovocnej drene. Ovocie zmixujte alebo rozmačkajte, pridajte cukor a citrónovú šťavu podľa chuti a hotovú dreň vlejte do uzatvárateľných dóz a vložte do mrazničky.
  • Pred vložením do sáčkov či dóz ovocie opláchnite čistou vodou a nechajte uschnúť napríklad na plechu vystlanom papierom alebo utierkou.
  • Vrecká a dózy je užitočné označiť dátumom zmrazenia. Ak sú obaly nepriehľadné, oplatí sa poznamenať si aj druh ovocia.
  • Drobné ovocie mrazíme vcelku, väčšie druhy ovocia nakrájame na menšie kúsky podľa veľkosti nádoby alebo plánovaného účelu využitia. Druhy s kôstkou môžete odkôstkovať. Rozrezané plody pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  • Ovocie môžete posypať kryštálovým cukrom (na 1 kg ovocia použite 200 g cukru) a kyselinou citrónovou (na 1 kg ovocia asi 10 g kyseliny citrónovej). Ak nie ste fanúšikmi pridaného cukru, tento krok môžete vynechať. Väčšina druhov ovocia je dostatočne sladká aj bez neho.
  • Ovocie vložte do uzatvárateľných vrecúšok či nádob vhodných na mrazenie a pevne uzavrite, vo vnútri sa snažte nechať čo najmenej vzduchu.
  • Jablká a hrušky môžete pred zmrazením veľmi krátko povariť vo vode s citrónovou šťavou, scediť a ihneď ochladiť. Pridajte cukor podľa chuti. Do mrazničky dávajte iba úplne vychladnuté ovocie.
  • Drobné ovocie môžete vložiť aj do formičiek na ľad, pridajte lístky mäty alebo medovky a zalejte vodou. Takto pripravené kúsky použite do limonád či drinkov, ktoré budú nielen dobre chutiť, ale ulahodia aj oku.

Pozri aj: Zber a sušenie byliniek: Poznáte všetky triky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní