Kedy kúpiť živý vianočný stromček a ako si správne vybrať?

Kedy kúpiť živý vianočný stromček a ako si správne vybrať?
  • 01.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Nakupovanie a výber živého vianočného stromčeka znamená viac, než len nájsť ten najvyšší stromček zo všetkých. Možno hľadáte tú nostalgickú vôňu alebo premýšľate, ktorý stromček udrží aj ťažšie vianočné ozdoby. Vedzte, že nie všetky vianočné stromčeky sú rovnaké.

Nájsť ten správny, ktorý bude mať pre vás ten ideálny tvar a veľkosť, je častokrát naozaj náročné. Existuje však aj množstvo ďalších faktorov, ktoré určujú, ako a či bude živý vianočný stromček vyhovovať vašim prianiam a potrebám nielen vás, ale aj vašej rodiny.

Preto sme sa rozhodli priniesť vám niekoľko užitočných rád, ako si vybrať živý vianočný stromček, aby sa u vás doma krásne vynímal a spríjemnil vám celé sviatky, ideálne až do Troch kráľov.

Základné pravidlá pri výbere živého vianočného stromčeka

Aj keď je vôňa živého vianočného stromčeka nezameniteľná, vybrať ten správny dá naozaj zabrať. Ešte predtým, ako si jeden z nich vyberiete a kúpite, zvážte aj:

  • miesto, kde bude živý vianočný stromček u vás doma umiestnený,
  • veľkosť a tvar, ktorý sa bude hodiť do vášho interiéru,
  • správny výber druhu stromčeka, aby vás neprekvapilo napríklad opadávanie ihličia,
  • silu vetvičiek, aby sa na nich udržali vianočné ozdoby, 
  • správnu starostlivosť o živý vianočný stromček po jeho kúpe.

Odporúčame: Adventný veniec: TOP trendy a inšpirácie pre rok 2022!

Starostlivosť o živý vianočný stromček po jeho kúpe

Pokiaľ sa rozhodnete kúpiť si živý vianočný stromček už teraz v predstihu alebo s jeho kúpou ešte čakáte, dajte si záležať na tom, ako sa oňho budete starať.

  • Aby váš živý vianočný stromček neutrpel teplotný šok, nechajte ho aklimatizovať približne 5 – 10 dní u vás doma na chladnejšom mieste (na terase, na balkóne, ideálne však v garáži).
  • Doma by ste mu ešte mali orezať peň.
  • Kým sa bude vianočný stromček aklimatizovať, peň mu zabaľte do mokrej handry / uteráku, aby mal vlahu.
  • Keď už živý vianočný stromček umiestnite na svoje miesto, mal by mať v stojane vodu.

Živý vianočný stromček v kvetináči

Dnes už nie je ničím nezvyčajným ani to, ak sa niekto rozhodne pre živý vianočný stromček v kvetináči. Zaberie menej miesta, je skladnejší a čo je jeho najväčší benefit – pri správnej starostlivosti vám môže vydržať niekoľko sezón.

Ak žijete ekologicky aj v tomto zmysle, po Vianociach a odzdobení vianočného stromčeka v kvetináči ho môžete posadiť do záhrady, čím ho zachránite pred osudom „klasických" živých vianočných stromčekov.

Borovica pre tradicionalistov Vianoc

V dávnej i nedávnej minulosti bola tradičným živým vianočným stromčekom azda vo všetkých domácnostiach práve borovica. Borovica lesná je obľúbenou odrodou aj dnes, a to predovšetkým medzi tradicionalistami. Prečo?

  • Tmavozelené ihličie neopadáva ani keď je suché, a tak udrží vaše podlahy čisté počas celých Vianoc.
  • Tuhé konáre tvoria hustú korunu a dobre držia ozdoby.
  • Ďalším bonusom je, že borovica lesná patrí medzi cenovo dostupnejšie výbery živých vianočných stromčekov.

Živý vianočný stromček pre alergikov

Strom s názvom Cyprusovec leylandský je ideálnou voľbou pre tých, ktorí trpia alergiou na zlúčeniny, ktoré vylučujú ihličnaté stromy a takisto zle reagujú na ich silnú arómu. Cyprusovec leylandský je málo aromatický a čo je dôležitejšie, neprodukuje zlúčeniny spôsobujúce alergie, ktoré sa nachádzajú na mnohých živých ihličnatých vianočných stromčekoch.

Cyprusovec leylandský má tiež jasne zelené listy a nebude opadávať, ako niektoré iné stromy. Tieto stromy majú dobrý tvar, avšak ich konáre pravdepodobne neunesú ťažké vianočné ozdoby.

Neprehliadnite: Viete, čo je cottagecore? Nechajte sa očariť vidieckym štýlom!

Výimočný vianočný stromček - Modrý smrek

Modrý smrek je strom, ktorý si vyberajú najmä tí, ktorí hľadajú modré ihličie. Táto neobyčajná farba ale prichádza s akýmsi kompromisom, pretože smrek nevydrží tak dlho ako napríklad jedľa. Preto so stavaním tohto vianočného stromčeka počkajte naozaj až do Vianoc a dávajte si pozor na prsty a ruky, nakoľko modrosivé ihličie je dosť ostré.

Pozitívom je, že modrý smrek má dobrý symetrický tvar a silné konáre.

Jedľa ako kráľovná živých vianočných stromčekov

Rôzne odrody tohto stromu vám zaručia, že váš byt či dom bude rozvoniavať vôňou Vianoc po celý čas. Jedle majú aj vynikajúci pyramídový tvar a štíhly vrchol, vďaka čomu sa na ňom budú krásne vynímať všetky vianočné ozdoby a dekorácie.

Silné, dobre rozmiestnené konáre udržia aj tie najťažšie ozdoby a vytvárajú pekne tvarovanú korunu. Ihličie neopadáva, vďaka čomu to býva ideálna voľba aj pre rodiny s malými deťmi či domácimi miláčikmi.

Jedľa je jednoducho dokonalý vianočný stromček! Avšak ako u každého pravého vianočného stromčeka, aj tu sa uistite, že stojan na stromček je plný čerstvej, čistej vody, aby ste si zachovali jeho čerstvosť a vydržal vám tak čo najdlhšie.

Odporúčame aj: Aká je povaha dieťaťa podľa chôdze? Prvé kroky prezradia veľa!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní