Dula Lucia Vančo: Ako vybrať bezpečné miesto na pôrod?

Dula Lucia Vančo: Ako vybrať bezpečné miesto na pôrod?

Pôrodu sa mnohé ženy obávajú. Niet sa však čomu čudovať. K pocitom strachu z pôrodu neraz prispejú aj hrôzostrašné zážitky, ktoré žena počúva od svojich kamarátok a blízkych či scény s kričiacimi rodiacimi ženami, ktoré vidí v každom druhom filme. Obavy a pochybnosti však môže v prvom rade vyvolávať aj strach z neznámeho. Ak je žena prvorodička, v mnohých prípadoch presne nevie, čo ju čaká. Je pritom nesmierne dôležité sa na pôrod správne naladiť a počas deviatich mesiacov tehotenstva sa aj fyzicky a psychicky pripraviť. Žena sa totiž nemusí pôrodu hneď len obávať, ale sa naň naopak tešiť. Ide o veľmi intímnu záležitosť a zároveň i nádhernú skúsenosť. 

K pokojnému pôrodu, z ktorého nebude žena vystresovaná, môže výrazne prispieť aj prostredie, v ktorom rodí. Miesto na pôrod by malo u ženy vyvolávať hlavne pocity bezpečia, predsa len sa chystá priviesť na svet svoje dieťa. Ako si však vybrať to správne miesto na pôrod? V tehotenských otázkach vám už dlhšie radíme prostredníctvom našich videí s dulou a laktačnou poradkyňou či lektorkou pilatesu pre tehotné Luckou Vančo. Naposledy sme s ňou preberali, čo je pôrod a čo by o ňom mala žena vedieť, no a tentokrát sa s ňou porozprávame o tom, aké je vlastne to ideálne miesto na bezpečný pôrod!

Pozri aj: Dula Lucia Vančo: Prvý trimester tehotenstva: Čo čaká budúcu mamičku?

Ako vybrať miesto na pôrod?

Ako sme už spomenuli vyššie, pôrod je skutočne veľmi intímnou záležitosťou. Je dôležité, aby sa žena cítila dobre a bezpečne v prostredí, v ktorom má priviesť na svet svojho potomka. Väčšina žien pritom rodí v nemocnici. Platí tak, že budúca mamička by si výber vhodnej nemocnice mala dobre zvážiť. Nemocnice dnes už ponúkajú možnosť navštíviť a prezrieť si ich priestory, a to priestory pôrodnice, oddelenia šestonedelia aj novorodeneckého oddelenia. Informácie o otváracích hodinách môže rodička nájsť napríklad na webových stránkach nemocníc. Pri prehliadke je následne dôležitý pocit, aký žena v daných priestoroch má a ako sa na ne naladí. 

Je nevyhnutné, aby sa personálu spýtala všetko, čo chce vedieť, najmä aké služby nemocnica ponúka a čo všetko povoľuje. Navyše, ak človek prichádza na neznáme miesto, nevie, čo má čakať a dochádza u neho k vyplavovaniu adrenalínu. Je tak vítané, aby boli priestory nemocnice žene pri prichádzajúcom pôrode už známe. Pri samotnom pôrode je následne vhodné, aby žena mala niekoho pri sebe. Mal by to byť niekto, kto je žene nápomocný a predstavuje pre ňu veľkú oporu. Môže to byť partner, dula alebo niekto blízky. Pre pokojný pôrod je však možné urobiť množstvo ďalších opatrení. O tom, ako si nájsť to správne miesto na pôrod, aj čo všetko ho môže žene uľahčiť a spríjemniť, sa dozviete vo videu s dulou Luckou Vančo.

Pozri aj: Dula Lucia Vančo: Ako prebieha druhý trimester tehotenstva?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 05.03.20 07:00

ĽŠ
karma
100.00

Výborný rozhovor!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní